Fordeling viktigere enn totalkolesterol?

Vektklubbs ekspertpanel
Publisert: 2012-11-01 13:00

Årsaken til de fleste tilfeller av høyt kolesterol har sammenheng med livsstilen. Høyt inntak av (mettet) fett, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet, selv om arvelig faktorer også er av betydning.

Eivind Griffith Brænde / VG

Spørsmål fra medlem:

Hvorfor er man opptatt av totalkolesterol, og ikke fordelingen av LDL, HDL og triglyserider? At mettet fett øker totalkolesterol er jo greit, men det forandrer jo ikke forholdet mellom HDL og LDL. En stor studie fra USA for en liten stund siden viste at 75 prosent av alle pasienter innlagt med hjerte- og karsykdom hadde kolesterol under deres anbefalinger.

Ser også at margarin anbefales fremfor smør. Hva tenker du om det ekstremt dårlige forholdet av omega 3 og omega 6 i margarin/planteoljer?

Mvh Lars Andreas

Ekspertsvar:

Klinisk ernæringsfysiolog Inger Ottestad. Hun er kostholdsekspert i Vektklubb.no, og sammen med Marianne Wennersberg lager hun menyforslagene i Vektklubb.

Hei Lars Andreas,

Jeg er opptatt av alle blodlipider, og det er en kjensgjerning at ikke alle som får hjerte- og karsykdom har høyt kolesterol. Men, risikoen for hjerte- og karsykdom øker med økt kolesterol, så vi kan jo ikke se bort i fra dette som risikofaktor.

Når det gjelder forholdet mellom oemga-3 og omega-6 så er ikke forholdet mellom disse fettsyrene urovekkende i Norge.

Når man studerer betydning av ulike fettsyrer så er det derfor viktig å se på hvilket kosthold man har i utgangspunktet. Med dette mener jeg at vi ikke direkte kan overføre resultater fra studier hvor kostholdet er annerledes sammensatt, slik som i USA. Vi har et betraktelig høyere inntak av omega-3 i kostholdet, og omega-6 er i en rekke studier utført i Norden vist positive helseeffekter. Dette er komplisert, men jeg er ikke enig i at vi her i Norge har et ekstremt dårlig forhold mellom omega-3 og omega-6.

Hilsen Inger Ottestad


Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her