VELG TOMATSAUS: Den røde sausen er både sunnere og mer mager enn ostesaus.
VELG TOMATSAUS: Den røde sausen er både sunnere og mer mager enn ostesaus. Foto: Mattis Sandblad / VG

Tomat – mat for menn?

Marianne H. Wennersberg / Klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2014-04-29 10:14

Menn bør fråtse i tomatbaserte retter! For eksempel tomatsuppe, pizzasaus og spaghetti med kjøttsaus.</p><p>

Marianne H. Wennesberg er klinisk ernæringsfysiolog og sitter i Vektklubbs fagpanel. Hun lager menyforslagene til medlemmene. FOTO: MAGNAR KIRKNES / VG
Marianne H. Wennesberg er klinisk ernæringsfysiolog og sitter i Vektklubbs fagpanel. Hun lager menyforslagene til medlemmene. FOTO: MAGNAR KIRKNES / VG

Tomaten får sin røde farge fra en antioksidant som heter lykopen. Enkelte studier har hevdet at lykopen kan beskytte mot ulike typer kreft, spesielt prostatakreft. Det kan se ut som lykopen klarer å hindre den overdrevne veksten i prostatavevet som skjer ved kreftdannelse.

Men man kan ikke med sikkerhet si at dette stemmer på bakgrunn av enkeltstudier. Hvordan lykopen påvirker risikoen for denne krefttypen er enda noe uvisst, men det forskes fremdeles på området.

Skal det være en bifftomat, plommetomat, cocktailtomat eller cherrytomat? Alle former for tomater regnes som veldige gode kilder til lykopen, men tilberedningen er avgjørende. Kokte tomater er spesielt rike på lykopen, det er også tomatsaus, spaghettisaus, hermetiske tomater og til og med ketchup! Vanlig tomat naturell inneholder noe mindre. Fett i maten vil også gjøre lykopenet enda mer tilgjengelig for kroppen.

Da tomaten ble oppdaget for over fem hundre år siden var den en fryktet plante. Man trodde at den var farlig for helsen, ja til og med giftig. Tomatens originale navn lycopersicum betyr ulvefrukt, som ikke akkurat gir positive assosiasjoner.

Men i dag er vi av en helt annen oppfatning, og vi vet nå at tomaten tvert imot er sunn, og at den er en av de viktigste kildene til vitaminer og mineraler i kosten vår. Den er også kalorifattig som er gunstig for de som vil ned i vekt.

Vi spiser mye tomat i Norge, hver av oss spiser nesten 6,5 kg ferske tomater i året. Sesongens ferske tomater finner du i butikken nå.

Er er noen retter til inspirasjon:

Pizza Margherita

Fiskefilet med tomatsaus:

Stekt aubergine med tomatsaus:

Les flere spalter fra ekspertene:

Prioriter de gravide

Skjørtelengder og mat

Kunnskap om egen helse

Appetitt og fruktsukker

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her