TRENINGSEKSPERT: Fremgang kan måles i uttalige varianter, så ikke la tallet på vekten ødelegge for motivasjonen din.
TRENINGSEKSPERT: Fremgang kan måles i uttalige varianter, så ikke la tallet på vekten ødelegge for motivasjonen din. Foto: Privat

Kommentar: Ikke la tallet på vekten ødelegge for motivasjonen din

Camilla Lorentzen
Publisert: 2016-06-29 11:03

«Det er klart at man ønsker at vektpilen peker nedover når målet nettopp er vektnedgang, men en uke med stillestående eller oppadgående tall er altså ikke noe å skyte seg selv i leggen for»

Vektklubbs treningsekspert og personlig trener, Camilla Lorentzen. Besøk henne på www.fitnok.no.
Vektklubbs treningsekspert og personlig trener, Camilla Lorentzen. Besøk henne på www.fitnok.no. Foto: Helena Krekling

Du våkner opp en tidlig morgen, setter bena ned på det kalde gulvet og strekker deg i

taket. Selv om klokka så vidt har passert seks er humøret på topp, og det blir ikke noe dårligere når du ser deg selv i gjenskinnet fra soveromsvinduet - du føler deg faktisk helt fantastisk!

Mer fra Camilla: «Ikke for å være spydig, men kilden er lite troverdig når den er overvektig»

Fornøyd med hvordan kroppen føles tar du turen ut på badet. Hopper rett opp på vekten og ser at ingenting har skjedd siden forrige onsdag. Humøret daler og tankene svirrer. Kanskje du ikke har vært så flink? Kanskje følelsen av hvordan kroppen føles lyver? Kanskje du egentlig har blitt tykkere?

Du er ikke alene om å kjenne det slik, tro meg. Vi er flere, faktisk mange flere, som kan la en hel dag eller uke bli ødelagt av tallet som blinker i mot oss fra den digitale skjermen på vekten. Dette er jo tross alt det eneste som forteller oss om vi har hatt fremgang eller ikke, eller?

Jeg er så utrolig glad for å kunne si at svaret på dette heldigvis er nei. Hvor mye du veier er ikke synonymt med hvor mye du er verdt som menneske, eller hvor vellykket livsstilsendringen din hittil har vært. Den forteller ingenting om hvor mye muskler du har fått på kroppen, hvor mye mat som ligger i magen din eller hvor mye vann som siden sist har bundet seg i kroppen din. Spiste du litt ekstra mat i går? Har du trent litt ekstra hardt? Eller kanskje spist mat med mer salt og karbohydrater enn du vanligvis gjør? Dette er alle parametre som vil påvirke vekten din, men det betyr likevel ikke at du har lagt på deg fettmasse.

Mer fra Camilla: Når kroppspresset går altfor langt

For å gå opp 1 kg i fett må du nemlig innta 7000 kalorier mer enn du forbrenner, og det er ganske mye mer enn en stor plate sjokolade (faktisk er det syv). Dersom du veier litt mer i dag enn i går er det med andre ord ingen grunn til å gi opp eller tenke at den jobben du gjør ikke er god nok! Det er klart at man ønsker at vektpilen peker nedover når målet nettopp er vektnedgang, men en uke med stillestående eller oppadgående tall er altså ikke noe å skyte seg selv i leggen for.

Sunnhet kommer i ekstremt mange former og fasonger, og kan måles på like mange måter. Vekten er det som oftest blir lagt til grunn når vi skal måle fremgang, men hva med de buksene du har så lyst til å komme inn i? Dersom de passer bedre nå, men vekten er lik, har du jo likevel hatt fremgang! Og nettopp dette, fremgang, kan måles på utallige måter. Du kan bruke et målebånd og måle faste punkter på kroppen, du kan bli sterkere i en øvelse eller bevege deg fortere, eller rett og slett legge merke til at hverdagen er litt lettere å mestre.

Følelsen av å være i balanse skal man heller ikke kimse av. Den er mer verdt enn tallet på vekten, spør du meg. Kjenn heller på den følelsen i kroppen som forteller deg at du har gjort en god jobb. Bruk målebånd til å følge med over tid og la vekta være akkurat det den er, nemlig et mål på hvor hardt den fantastiske kroppen din dras ned mot jorden.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Slik motiverer du deg gjennom løpeturen!

Hold deg fresh i sommer: Sunne og aktive ferietips!

Camilla tar utfordringen: Skal delta i motbakkeløp
Sommerens is-nyheter: Fra kaloribombe til slanke-is

Sving deg i form med kettlebells!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her