Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-

Er kaffe sunt?

Visste du at kaffe er den mest utbredte og vanligste drikken i verden, nest etter vann?

kaffeweb3.jpgFoto: Helge Mikalsen

En liten kopp cappuccino med H-melk
inneholder snaue 70 kalorier - uten
sukker.

Skandinaver generelt, og nordmenn spesielt, drikker mye kaffe. Gjennomsnittsnordmannen drikker 3 kopper kaffe daglig, noe som blir 10 kg kaffe på et år.

Mange synes kaffe virker oppkvikkende, og at konsentrasjonen bedres. Dette skyldes koffeinet som forekommer naturlig i kaffe, te og kakao. Koffein tas opp i kroppen og virker som en mild stimulans på sentralnervesystemet. En kopp kaffe kan dermed hjelpe deg til å tenke klarere, og til å holde oppmerksomheten oppe lenger.

Aviser og ukeblader har ofte overskrifter som påpeker en sammenheng mellom kaffe og helse. Men hva er fakta, og hva er feilinformasjon? Er kaffe sunt eller ikke?

Nylig publiserte det anerkjente medisinske tidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA) en oversiktsartikkel som viste at kaffedrikking kan redusere risikoen for utvikling av diabetes type 2. De siste årene er det også publisert andre studier hvor man har sett en positiv helseeffekt av kaffe.

Blant annet kan kaffe forebygge hull i tennene og redusere forekomst av gallestein og Parkinsons sykdom. Det bør også nevnes at kaffe inneholder mye antioksidanter, faktisk fire ganger så mye som te!

At inntak av kokekaffe kan øke blodkolesterolet og dermed føre til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, har vært kjent i mange år. Årsaken er sannsynligvis de kolesterollignende stoffene cafestol og kahweol som finnes i kaffe.

Dersom kaffen filtreres gjennom et papirfilter, fjernes det meste av disse stoffene. En norsk studie som ble publisert i American Journal of Clinical Nutrition i 2001, viste imidlertid at også et høyt inntak av filterkaffe økte konsentrasjonen av kolesterol og homocystein (en annen risikomarkør for hjerte- og karsykdom) i blodet.

Andre negative effekter av kaffe er også blitt vist i ulike studier. Et høyt koffeininntak er satt i sammenheng med blant annet redusert bentetthet hos eldre kvinner, og økt risiko for spontanabort og dødfødsel blant gravide kvinner. Kaffe inneholder dessuten betydelige mengder av det kreftfremkallende stoffet akrylamid.

Før jeg kan gi et svar på om kaffe er sunt eller ikke, behøver vi flere store studier som kan styrke eller svekke de hypotesene som er omtalt her. Det er vanskelig å trekke noen konklusjon ut fra de studiene jeg har sett til nå, men det ser i alle fall ut til at Ola nordmanns gjennomsnittinntak på tre kopper om dagen er ufarlig for de fleste.

Jeg kan dessuten med ganske stor sikkerhet si at kaffe er en lite skadelig stimulans i forhold til andre stimulerende stoffer som røyk og alkohol!