Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
SUNT OG GODT: Om du steker blandingen slik det står på pakken, får du gjerne en overkokt grøt som resultat, ikke sprø, lekre grønnsaksbiter som her, viser vår test. Foto: Magnar Kirknes / VG

Test av seks frosne wok-blandinger

Feil bruksanvisning gir wok-møl

Tilberedningen er frossenwokens største utfordring, mener kokk og wok-ekspert Wolfgang Löwenherz.

Om testen
 

I panelet satt ernæringsfysiolog og personlig trener André Baumann, kokk Wolfgang Löwenherz, klubbkonsulent i Vektklubb.no, Elisabeth Stigum og VGs fotograf og matjournalist Magnar Kirknes.

Det finnes et utall frosne grønnsaksblandinger på markedet. Vi har bare vurdert de som kalles wok-blandinger. Findus er det eneste merket som selges i alle de fire store norske matvarekjedene. I tillegg har vi testet kjedens egne merker fra Eldorado (Kiwi, Spar, Joker, Ultra og Meny), Coop, Rimi og Rema 1000.

Wokblandingene ble vurdert med poeng fra 1 til 6 ut fra smak, innhold og næringsinnhold.

Testens vinner fikk flere poeng enn de to andre blandingene som også fikk terningkast 4.

Sammen med et wokinteressert panel, har han testet seks frosne wokblandinger for VG.

– Det er is i grønnsakene og når det smelter blir det suppe i bunnen av kjelen. Når du woker kan du høre at det går fra frese- til kokelyd. Da får ikke grønnsakene god tyggemotstand.

Woken skal steke i kort tid på høy varme. Det skal heller ikke mye grønnsaker i pannen av gangen. Det var kun Rema 1000s wokblanding som hadde en tilberedningsbeskrivelse som forklarte dette.

– Hvis man skal steke som det står på de andre pakkene, blir grønnsakene stekt for lenge. Da blir det ikke så godt, sier Wolfgang.

Grønnsaker frest i wok har likevel mye smak og inneholder masse vitaminer.

– Man kan ikke få nok wok, sier Elisabeth Stigum, klubbkonsulent i VGs Vektklubb.no.

Fort gjort

Hun jobber lange dager og trener masse. Når hun kommer hjem, hiver hun en pose frossen wok i stekepannen og woker i vei.

– Frosne wokblandinger har lite kalorier. Det er heller ikke dyrt, sier Elisabeth.

Ernæringsfysiolog og personlig trener André Baumann er enig.

– Du må spise ganske mange kilo for å bli tykk av dette. Wokblandinger er også næringsrikt. Ferske grønnsaker er best, men litt avhengig av produksjonsmetodene er frosne grønnsaker ikke et dårlig alternativ. Når man fryser ned maten raskt, taper ikke grønnsakene vitaminer og næringsstoffer. I mange av disse blandingene er det bra innhold av vitamin A, C, folat og betakaroten.

Artikkelen fortsetter under bildet

PANELET: Fra venstre wok-ekspert Wolfgang Løwenhertz, ernæringsfysiolog Andre Baumann, Vektklubb. nos Elisabeth Stigum og VGs matskribent Magnar Kirknes. Foto: Inga Ragnhild Holst

Variasjon er viktigst

Woktips
 

• Bruk høy varme

• Stek i kort tid mens du rører og løfter på grønnsakene hele tiden

• En billig vegetabilsk raffinert olje er best i wok, men pass på å ikke bruke for mye, det er 120 kalorier i en skje olje

• Stor variasjon i grønnsakene gir best næring

• Smak til med chili, hvitløk, ingefær og løk.

• Du trenger ikke dyr wokpanne, en stor panne fra Ikea er helt ok.

• Om grønnsakene er dypfrosne, kan det lønne seg å gi dem et dypp i kokende vann før woking. Hell av vannet i et dørslag før du woker dem.

Det er også stor variasjon i utvalg og innhold. Wok-ekspert Wolfgang Löwenherz mener at det som puttes i woken skal være ferskt, og er nokså skeptisk til hvordan frossenwok smaker. Men han blir overrasket når den første wokblandingen har frest seg varm og han prøver varen.

– Denne smaker ikke verst, sier han når han har stekt Eldorados Wok Chinese i woken i fem minutter.

– Du kan smake hver grønnsak, sier den erfarne wokeren Elisabeth.

– Det er bra variasjon i grønnsakene, sier André.

Ernæringsfysiologen sier at variasjon er det mest gunstige sett fra et næringsmessig ståsted.

Og i Eldorado-blandingen er det gulrot, brokkoli, bambusskudd, vannkastanjer og sukkererter.

Varmekontroll

Coops Asian wok mix variant var ikke like vellykket, mente panelet.

– Den smakte kjedelig, mente panelet til tross for at den hadde både sopp, som vanligvis gir god smak, og eksotisk lotusrot.

Ingen av blandingene fikk toppkarakter. En wok skal nemlig ha mye smak, og det får den gjennom smaksforsterkere som løk, chili, hvitløk og ingefær. Og det var det fint lite av. Men en god saus lager du på et minutt, sier Wolfgang, og blander soyasaus, sweet chilisaus og en teskje maisennamel før han rører og heller det over grønnsakene.

– Mmm, sier panelet.

– Dette kan du spise mye av.

Men husk at det er 120 kcal i en spiseskje olje. Det blir fort til at man bruker mye olje, tipser André.

Test-resultater

BEST I TEST: Eldorado Wok Chinese

Dom: Bra kvalitet og størrelse på grønnsakene. Har høyest kaloriinnhold. Et lite trekk for at man må bruke mer olje enn anvist.

Pris: 18,70 kr for 500 gram (Kiwi)

Innhold: Brokkoli, babymais, gulrot, bambusskudd, vannkastanjer, sukkererter.

Næringsinnhold pr. 100 g: 54 kcal, vitamin A, C.


 

MYE GULROT: Findus Wok Classic

Dom: Litt mye gulrøtter. Paneldeltagerne ga mellom tre og fem poeng på smak.

Pris: 25,70 kr for 500 gram (Rimi)

Innhold: Gulrot, brokkoli, minimais, vannkastanje, pastinakk, salt og pepper.

Næringsinnhold pr. 100 g: 45 kcal, vitamin C.


 

DYREST: Findus Rock Wok

Dom: Pluss for smak, variasjon og lavt kaloriinnhold.

Pris: 29 kr for 450 gram.

Innhold: Gul og oransje gulrot, brokkoli, rødløk, purreløk, sukkererter og chili.

Næringsinnhold pr. 100 g: 30 kcal, gir i tillegg halvparten av ditt dagsbehov for vitamin A.


 

BILLIGST: Rimi wokgrønnsaker

Dom: Gode smak og konsistens på enkelte av grønnsaker. Pluss for pris. Feil stekeanvisning.

Pris: 27,90 kr for testens største pakke à 750 gram.

Innhold: Gulrot, brokkoli, vannkastanje, minimais, sukkererter.

Næringsinnhold pr. 100 g: 48 kcal, mye gulrot gir mye betakaroten, brokkoli er kilde til både C-vitamin og jern.


 

BRA FORKLARING: Rema 1000 Kinesisk wokblanding

Dom: Pluss for god lukt og bra stekeanvisning. 40 prosent gulrot gir lite variasjon.

Pris: 18,70 kr for 500 gram.

Innhold: Oransje og gul gulrot, sukkererter, vannkastanjer, sopp, purre, grønn hvitløk, bønnespirer.

Næringsinnhold pr. 100 g: 35 kcal. Bra kilde til betakaroten/vitamin A


 

MYE BROKKOLI: Coop Asian wok mix

Dom: Med 45 prosent brokkoli har blandingen lite variasjon. Smaker lite.

Pris: 21 kr for 500 gram (Prix)

Innhold: Brokkoli, rød paprika, minigulrøtter, sopp, vannkastanjer og lotusrot

Næringsinnhold pr. 100 g: 45 kcal. Mye C-vitaminer.

 

– Fornøyd

– Slike seire inspirerer, sier Bjørn Larsen, daglig leder i Unil, som har ansvaret for utviklingen av Eldorado-produktene.

– En seier smaker alltid godt, ikke minst for våre produktutviklere. Slike tester bidrar til bedre kvalitet og skjerpet konkurranse.

Coop sier at de tar det dårlige testresultatet til seg.

– Vi vil umiddelbart ta dette opp med vår produsent, sier Kristin Paus, pressesjef i Coop Norge.
 

Les også: