Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
125106749
 

TURTIPS: Kom deg ut i sommer! Foto: Shutterstock

Fjellturtips for nybegynnere

Legg ut på en fjelltur i sommer, så blir du belønnet med spektakulær utsikt, god trim, friskt hode og luft under vingene. Her er de mest populære turene og tipsene du trenger.

 Er du nybegynner, så handler det om å finne sin egen form for naturglede, sier Henriette Gill ved Turistforeningen i Stavanger.

– Ikke tenk for ambisiøst i begynnelsen, men start med enkle turer i nærområdet. Gå sammen med andre eller alene, på stranden eller i skogen, og etter hvert som du går finner du raskt ut hva du liker og hva som passer deg best. Det er ikke så nøye hvor eller hva det er, så lenge du har lyst til å gjøre det igjen, sier hun.

Gill Pål Christensen
 

TURGLAD: Henriette Gill, Stavanger Turistforening. Foto: Pål Christensen

Det gjelder å starte forsiktig å sette seg mål underveis, mener Gill.

– Hvis du etter hvert ønsker å ta sikte på lenge fjellturer, så er det viktig å planlegge etter form og værforhold. Jo mer forberedt du er, jo bedre blir turopplevelsen. Kle deg godt, ha gode fjellsko, sjekk rute, pakk næringsrik mat og nødvendig utstyr og ekstra skift, og du får mer tid på å nyte omgivelsene, sier hun.

Mange merker at når de først har fått smaken på turlivet, så er det ingen vei tilbake.

– Det å være ute er rett og slett godt for kropp og sinn. Det frister kanskje ikke alle dager, men du angrer sjeldent på tur. Hvis jeg har hatt en tung eller travel dag, så hjelper ganske enkelt frisk luft – det gir mer energi, hjelper på humøret og du får en sterkere kropp. Det er nok av grunner til å fortsette med å gå tur, sier Henriette Gill.

Huskeliste for turgåere

 

 Gode sko

Næringsrik mat

Vann

Riktige klær (se egen faktaboks)

Tørre sokker

Kart og kompass

Litt førstehjelpsutstyr (plaster, sportsteip, støttebandasje)

Evt regntøy, sitteunderlag og kniv


De fire mest populære fjellturene i Norge

Preikestolen

Hele 270 000 mennesker besøkte Preikestolen i 2015, og tallet øker hvert år. Sherpaer fra Nepal bygget trappetrinn i 2013 som gjør det til en overkommelig tur. Det er ganske bratt noen steder, men den svimlende utsikten fra fjellplatået er en nydelig belønning. Turen starter på Preikestolhytta, og dit kommer du deg med ferje fra Stavanger eller Lauvik.

ta9626a4
 

NUMMER EN: Preikestolen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Besseggen

Det grønne Gjendevannet på den ene siden og det blå Bessvatn på den andre: Besseggen byr på spektakulær utsikt (og fine Instagram-bilder). Det er altså ikke uten grunn at det er en av Norges mest populære turer. Turen går mellom Gjendesheim og Memurubu og tar rundt 8 timer, og flest folk er det i juli og august.

spcd7a5c
 

GRØNT OG BLÅTT: Besseggen. Foto: Christian Fougner

Gaustatoppen

På Gaustatoppen kan du se vidt utover hele Østlandet og virkelig få følelsen av oversikt. Ifølge Turistforeningen er det en lett tilgjengelig og enkel topp å bestige, og den er også blitt betegnet som Norges vakreste fjell. Turen begynner på Stavsro og tar ca 5 timer opp og ned.

sp910382
 

POPULÆR: Gaustatoppen. Foto: Jørgen Thaule

Kjerag

Dette er en ganske tung og krevende tur, men ifølge Turistforeningen får du lønn for strevet når du er fremme. Granittveggen stuper 1000 meter rett ned i Lysefjorden, og våger du deg ut på Kjeragbolten får du et skikkelig skrytebilde å vifte med. Turen starter på Øygardstølen og tar 6-7 timer.

467749133
 

BELØNNING: Kjerag. Foto: Shutterstock

Slik kler du deg

 

Kle deg lagvis når du skal på tur. Det er en super måte å holde seg både varm og tørr på, og du kan ta av og på plagg underveis, alt etter om du er varm eller kald.

Det innerste plagget bør være super- eller ullundertøy som transporterer fukt. Lag to skal fungere som et isolerende mellomlag, og kan være en fleece eller ullgenser. Tilslutt: beskytt deg mot vær og vind, i form av en vann- og vindtett skalljakke. Pass på at de to ytterste lagene ikke blir for tettsittende, så du lett kan bevege deg.

I forkant av lengre turer, så kan du ta med fjellstøvlene på et par hverdagsturer, så slipper du uforutsette gnagsår.