Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
TRAPPER OPP: Marit Balvoll trapper opp igjen kampen mot oveflødige kilo etter en vektplatå-pause. Her er hun på trening i Stoltzekleiven i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes

Fortvil ikke når vekten står bom fast

TROMSØ/OSLO (VG) Rikker ikke vektpilen seg en millimeter selv om du trener og spiser lite og sunt? Fortvil ikke - du har kommet til et vektplatå.

- Da er det gunstig å la vekten stå stille fra en til to måneder. Kroppen må få stabilisert seg på det nye nivået, forklarer fedmeprofessor Grethe Støa Birketvedt.

Det er umulig å forutsi når vektplatåene kommer, og hvor ofte det skjer i løpet av en slankeperiode. Kanskje har du allerede opplevd det. Vekten står bom stille.

- Hvor lenge du står på platået, er helt individuelt og avhenger av sammesetningen av vann, muskler og fett i kroppen din. Fettcellene utgjør fettmassen du har, og jo flere av dem du har, og jo større de er, jo verre er det, sier fedmeprofessoren.

Her er Støa Birketvedts forklaring på vektplatåer: Når du trener, tærer du på fettmassen i kroppen. Når fettcellene blir mindre, reagerer hjernen. Fettcellene er «sultne» og vil tilbake til sin opprinnelige tilstand. Kroppen oppfatter sult som stress, og stressfølelsen gir økt appetitt.

- Kroppen må innstille seg på et nytt nivå. Det styres av en slags termostat i hjernen som har en overordnet kontroll over oss. Går du opp i vekt, øker fettmassen din igjen. Da har fettet vunnet over kroppen din, sier Støa Birketvedt.

- Står du på platået, bør du sørge for at inntaket av mat ikke overstiger det du forbrenner. Hvis ikke vil du legge på deg igjen. Du bør heller ikke spise mindre, for da sprekker du, slår professoren fast.

- Etter en stund vil du merke at kroppen venner seg til den nye vekten. Hormonene kommer igjen i balanse, og du vil føle kroppen din som ny. Da kan du starte på en ny vektreduksjonsfase, sier hun.

Slankere blir «sprø» når de når vektplatået - de får sterk trang til å spise og drikke. Da er det viktig å spise mat som roer ned stresset i kroppen.

- Det er mat som fjærkre, melk og fisk. De påvirker humøret vårt i positiv retning og gjør også søvnen bedre, sier Støa Birketvedt.

Hun poengterer at det også er viktig å spise mat som gir termisk energi. Det er mat som kroppen må bruke energi for å bryte ned. For eksempel hele og rå frukt og grønnsaker.

- Jo flere muskler du bruker for å fordøye maten, jo bedre er det, forklarer professoren.

Selv om et glass eplejuice og et eple inneholder like mange kalorier, blir resultatet for kroppen helt forskjellig. Juicen renner inn, mens eplet må tygges og fordøyes på en helt annen måte. Det blir ifølge Støa Birketvedt igjen flere kalorier i kroppen etter et glass juice enn etter et eple.

- Når er kroppen klar til å forlate vektplatået?

- Når de fysiologiske mekanismene og hormonene har stabilisert seg på det nye vektnivået. Det føler man på kroppen selv. Kroppen er rolig og kommer ikke med motreaksjoner som for eksempel sult, svimmelhet og hodepine, sier professoren.
 • Tok pause i vektkampen

  Marit Balvoll skulle ned 20 kilo, men etter 13 kilo sa det stopp. Vektpilen rikket seg ikke.

  På seks uker gikk hun ned 200 gram.

  - Jeg ble bare sur og grinete og mistet motet, innrømmer trebarnsmoren. Så bestemte hun seg for å være fornøyd med å ha gått fra fet til overvektig.

  - Jeg tenkte ok, stabilisering er også en jobb, forteller Balvoll. Det er helt i tråd med rådene fra vektklubb-ekspert og fedmeprofessor Grethe Støa Birketvedt.

  Balvoll tok slankepause i 14 måneder. Fokus var å holde vekten. Det har hun klart.

  - Jeg har skeiet ut litt en dag, og tatt meg sammen den neste. Jeg kan ikke hive innpå hver dag, forklarer hun.

  Nå er Balvoll klar for en ny runde med vektreduksjon. For tre uker siden meldte hun seg inn i Vektklubb.no. Så langt har hun tatt av om lag 3 kilo.

  - Jeg trener hver uke. Jeg liker veldig godt spinning og går turer når været er bra. Trappene i Stoltzekleiven er en bra manndomsprøve, smiler hun.

  - Jeg er ikke fornøyd før jeg har tatt av åtte kilo, slår hun fast.