Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
maggi
 

MAT FRA BUNN: Margrethe har blitt venn med stekeovnen og spiser ikke lenger bare ferdigmat. Det har gitt et nytt liv og en stor vektnedgang. Foto: Margrethe Gausel / Steinar Figved

Fra «matvrak» til matfrelst:

Gikk ned 20 kilo og lagde kokebok

Margrethe Gausel (36) gikk fra å aldri ha brukt stekeovnen hjemme til å elske matlaging. Sammen med ektemannen gikk hun ned 60 kilo – og nå har livsstilsendringen blitt til kokebok.

– Jeg har på en måte vært halvovervektig hele livet og aldri hatt nok overskudd, sier tidligere Vektklubb-medlem Margrethe Gausel, som for tiden er hjemme i mammapermisjon med sitt fjerde barn.

Etter tre svangerskap over fire år, med påfølgende ryggproblemer, kontaktet Margrethe en livsstilsveileder for å få bukt på plagene.

– Ganske tett etter den tredje fødselen begynte jeg å gå til Helene Lerbrekk. Det var først og fremst for treningen sin del, men det ble også til at vi pirket en del borti kostholdet, sier småbarnsmoren.

IMG_0908
 

DEN GANG DA: Her er Margrethe avbildet sammen med mannen Tormod (t.h.) og en bilbyggeren Chip Foose før livstilsendringen. Til sammen har ekteparet gått ned 60 kilo. Foto: Privat

Kundeforhold ble til boksamarbeid

Hun legger ikke skjul på at det var nok å pirke ved og forklarer at kostholdet hennes på dette tidspunktet stort sett besto av ferdigmat – og slik hadde det vært lenge.

Løsningen ble en total omlegging av kosthold og økt aktivitetsnivå, men samarbeidet mellom de to stanset ikke der. I høst ga nemlig Margrethe og Helene ut boken Balanse – matgleder med mening, en bok hvor de to deler sunne matoppskrifter og livsstilsråd.

Sjekk også: VK-medlem Aina vil være en sunn og sprek mamma

Du finner flere oppskrifter fra boken lenger ned i saken.

Rørte ikke stekeovnen

I dag er matlaging blitt en naturlig og viktig del av hverdagen til Margrethe. Grunnen til at hun valgte å skrive bok var at hun innså at hun fikk et helt nytt liv – og hun tenkte aldri at livsstilsendringen var noen slankekur.

– Da jeg møtte mannen min for ti år siden hadde jeg omtrent aldri brukt stekeovn i mitt liv, jeg røyket som en svamp og bestilte kinesisk mat uten grønnsaker, sier hun.

Ektemannen Tormod (39) ble også med på reisen. Mens hun tok av 20 kilo, mistet han hele 40 kilo.

– Men til å begynne med skjedde det INGEN TING. Det gikk over tre uker før vekten rikket seg, sier hun og legger til at mange nok opplever det samme og gir opp for raskt.

Da vektnedgangen startet gikk de ned mellom 0,5 og 1 kilo i uken, og nå er vekten stabil.

Les også: Anita og Stian gikk ned 40 kilo sammen

Planlegger hverdagene

For å få måltidene til å gå opp i hverdagen planlegger Margrethe og mannen hva de skal handle inn på forhånd.

– Hver søndag setter vi oss ned og planlegger hverdagene, men helgen venter vi med. Så ser vi hva vi har lyst til å spise når helgen kommer, sier hun.

– Planleggingen hjelper oss å holde vekten. Det er ikke til å komme unna. Ellers blir det fort til at man handler når man er sulten, forklarer Margrethe.

Slik stopper du søtsuget: Sunne oppskrifter på kveldsmat

Brød med parmesan og frø

IMG_7427
 

Foto: Margrethe Gausel

Ingredienser til ca 12 gode skiver, ca 182 kcal per skive

1 dl havregryn
2 ss sammalt hvete
1 ts salt
30 g revet parmesan
2 ss mager kesam
1,5 ts bakepulver
3 store egg
1 ts kanel
4 dl frø (linfrø, solsikkekjerner, pinjekjerner, sesamfrø o.l.)

Slik gjør du: Bland havregryn og frø med salt og bakepulver. Tilsett så revet ost, kesam og egg, og bland godt sammen med en slikkepott.

Hell massen jevnt fordelt utover et bakepapir på et stekebrett, så den dekker ca. 2/3 av brettet. Brødet skal være tykkere enn knekkebrød. Topp med havsalt og sesamfrø.

Stekes på 225 grader i ca. 13 minutter. Del brødet umiddelbart opp i stykker mens det ennå er varmt. Avkjøles på rist. Brødet kan oppbevares i kjøleskap når det er avkjølt, men smaker best helt ferskt.

Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).

Les også: De overraskende kaloribombene

Helgemiddag: Quesadilla med hjemmelagde lomper

IMG_6722_2
 

Foto: Margrethe Gausel

Ingredienser til 4 porsjoner, ca 377 kcal per porsjon

1/2 boks mager kesam
1/2 boks creme fraiche light
1/2 chili
1 fedd hvitløk
fersk basilikum
salt og pepper
3 kyllingfileter
6 speltlomper (se oppskrift lenger ned)
1 pk. cheddarost
cashewnøtter
babyspinat

Slik gjør du: Begynn med å lage marinade/dressing. Finhakk hvitløk, chili og rikelig med basilikum, og bland med kesam og creme fraiche. Smak til med salt og pepper. Skjær/klipp kyllingfiletene i tynne skiver, og bland 3 ss marinade med kyllingen. La stå i kjøleskapet i en time eller mer.

Kyllingen stekes på lav varme til den er gjennomstekt. Smør så tre lomper med den samme dressingen. Ha over kyllingbiter og cheddarost før du legger en lompe på toppen. Skjær i passe store «pizzastykker» og dryss på litt ost før steking.

Varmes i ovn på 200 grader i ca. 7-10 minutter til osten er godt smeltet.

Server med cashewnøtter, babyspinat og gjerne en stor grønn salat. Resten av marinaden brukes som dressing.

Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).

IMG_6680_2
 

Foto: Margrethe Gausel

Speltlomper

Ingredienser til 12 lefser, ca 81 kcal per lefse

3 dl siktet spelt
2 dl sammalt spelt
1 ts salt
1 ss rapsolje
2 dl vann
1 ss yaconsirup

Slik gjør du: Bland alt sammen i en bolle og la deigen stå på benken i 15-20 minutter før du begynner å lage lompene. Alternativt kan du sette deigen i kjøleskap over natten. Da er den ekstra god å jobbe med.

Du trenger en del mel når du skal begynne å kjevle ut lompene. Del deigen i 12 emner. Lag lompene så tynne som mulig før de stekes i tørr stekepanne på middels sterk varme i 30 sekunder på hver side.

For at lompene skal bli myke legges de i et fuktig kjøkkenhåndle som dekker lompene helt. Lompene oppbevares i en plastpose hvis du ikke skal spise dem umiddelbart.

Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).

Ovnsbakt torsk med brokkoli- og ertepuré

IMG_5966
 

Foto: Margrethe Gausel

Ingredienser til 4 porsjoner, ca 438 kcal per porsjon

4-5 stykker med torsk
Puré:
250 g frosne erter
1 liten brokkoli
2 ss meierismør
Salt og pepper

Topping:
1 pk. spekeskinke
40 g pinjekjerner
1 fedd hvitløk
1 ss olje
Pepper
1 ts chili
Fersk gressløk

Slik gjør du: Kok opp erter og brokkoli til de er møre (ca 5-10 minutter).

Ha i 2 ss meierismør og la det smelte under lokk. Mos deretter med en stavmikser til pureen blir fløyelsaktig. Tilsett salt og grovt pepper etter behov.

Klipp spekeskinken i passe biter. Finhakk chili og et hvitløksfedd. La dette steke på forholdsvis høy varme i noen minutter. Tilsett pinjekjerner mot slutten.

Strø litt salt og pepper på torsken og bak den i ovnen på 180 grader i ca 16 minutter.

Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).

Pestokringle

IMG_5482
 

Foto: Margrethe Gausel

Til én stor kringle, 277 kcal for 1/16

1 kg siktet spelt
1 pk. tørrgjær
1 ts salt
2 ss sukker
6 dl melk
2 ss yaconsirup (kan bruke rapsolje)
1 egg til pensling
havsalt
pesto etter ønske

Slik gjør du: Bland alt det tørre i kjøkkenmaskinen. Tilsett deretter lunken melk. La kjøkkenmaskinen gå på middels styrke til alt er blandet. Er det fortsatt litt klissete, tilsetter du litt mel til deigen slipper bollen. La maskinen gå på høy styrke i 5 minutter, til du får en smidig deig som settes et lunt sted med klede over. La deigen heve i ca. 1 time.

Deigen deles i tre like store emner og kjevles ut i tre sirkler. Ha pesto og parmesan på sirkel nr. 1 og 2, og legg de oppå hverandre. Når den tredje sirkelen (kun deig) er lagt på, setter du et melkeglass med lett trykk i midten av sirkelen og skjærer 16 streker fra glasset og ut mot kanten, som om du skal lage «kronblader» i en blomst. Tvinn hver av de 16 delene tre omganger (annenhver med og mot klokka) og legg så to og to inntil hverandre, så det blir en stjerne. Klem sammen endene.

Kransen etterheves i 30 minutter. Pensle med egg og strø over litt havsalt før den stekes på 225 grader i ca 16-17 minutter. Legg gjerne et matpapir over kransen mot slutten av steketiden for at den ikke skal bli brent.

Spar oppskriften til senere (kun for VK-medlemmer).

Les også: Hvilken pesto er sunnest?

Skumbollekake

IMG_7124
 

Foto: Margrethe Gausel

Ingredienser til kake i 18 cm form, 69 kcal for 1/12

4 eggehvitter
1-2 dl sukrinmelis
6 plater gelatin
1/2-1 dl vann
vaniljepulver (kan sløyfes)

Glasur:
100 g mørk sjokolade, mer enn 70%
2 eggeplommer
1-2 ss kokosmelk (den harde delen)

Slik gjør du: Legg gelatinplatene i kaldt vannbad. Skill fire egg, og bevar to av eggeplommene til glasuren.

Stivpisk eggehvitene, sukrinmelisen og vaniljepulver. Kok opp vann, og bland ut gelatinen i det kokende vannet.

Hell så i gelatinblandingen med en TYNN stråle opp i eggehviteblandingen, mens du rører rundt.

Dekk kakebunnen med kokos og hell så over blandingen i formen. Sett i kjøleskap i 1 time.

Smelt sjokoladen på svak varme sammen med eggeplommer og kokosmelk. Smør sjokoladen utover kaken når den er stivnet. Pynt eventuelt med kokos eller kakepynt på toppen, og sett til kjøling. Kaken kan godt lages dagen før du skal servere den.

Spar oppskrift til senere (kun for VK-medlemmer).

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Slik kan du gå ned inntil en kilo i uken
Kos deg med vafler uten dårlig samvittighet
Skikk og bruk på treningssenteret
Salaten også menn blir mett av