Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
smoothiesunnere
 

SØTE OG SUNN FRISTELSE: Disse deilige og fyldige smoothieoppskriftene gjør det enkelt å spise sunt. Perfekt til frokost, før trening, dessert eller kveldskos. Dette er byggeklossene kroppen din trenger! Foto: Mari-Louise Uldbæk Stephan / Veggisbloggen

Drikk deg sunnere med supersmoothies!

Vanlige fruktsmoothier kan være rene sukkerbomber. Tilsett nøtter, spinat og krydderurter – og smoothien din blir til en næringsbombe. Bedre for både blodsukkeret og metthetsfølelsen.

Smoothien din kan bli et fullverdig måltid, om du har i mer enn frukt og bær.

Superingrediensene

 

Nøtter og frø: en super kilde til fett. De vil også gi god smak og litt krønsj til smoothien din. Har du i nøttesmør, vil du få en deilig, kremede konsistens på drikken i tillegg.

Havregryn: Topp smoothien din med en neve havregryn, så har du en fin kilde til fiber, proteiner og fett.

Grønnsaker: Spinat, gulrøtter, rødbeter, avokado og grønnkål er perfekt å ha i smoothie. De tilfører en rekke næringsstoffer, uten å sette for mye preg på smaken.

Ingefær (fersk)

Urter: Krydderurter som mynte og basilikum er kjempegodt i smoothies. I tillegg til smak, tilfører de gode vitaminer til drikken.

Sitrus: Appelsiner, sitroner og lime vil heve smaken på en flat smoothie, i tillegg til å gi deg gode vitaminer.

– Jeg er selv veldig tilhenger av smoothies, i alle fall om de inneholder rette ingredienser, slik at kroppen får noe å jobbe med. En smoothie av bare frukt varer ikke lenge i kroppen, og gir ofte kraftig blodsukkerstigning, som ikke er like heldig om du ønsker noe som metter litt, sier Linn Hansen, ernæringsfysiolog hos Sprudlende Sunn.

Bruk fett

Du er kanskje ikke vant til å tilsette fett i smoothien din? Vel, det kan du med fordel begynne med nå. Avokado, nøtter og nøttesmør, frø eller en god olje, er fine kilder til sunt fett.

– Fettsyrer er alfa omega for at fettløselige vitaminer skal bli tatt optimalt opp i kroppen, og ikke minst for å holde blodsukkeret stabilt og mette godt. Smoothien bør også inneholde litt protein, noe naturell yoghurt, biola, et egg eller cottage cheese, sier Hansen.

Friske og gode

Vektklubb har utfordret matblogger Mari-Louise Uldbæk Stephan, som står bak Veggisbloggen, til å komme opp med fem oppskrifter på smakfulle og sunne smoothies for deg som trenger litt ny inspirasjon. Der finner du blant annet en som er laget på kokos og kakao.

– Jeg har tenkt at disse smoothiene skal være friske og gode, samtidig som de skal gi metthetsfølelse, sier Uldbæk Stephan.

Næringsbombe

For å øke næringsinnholdet i smoothiene, har hun tilsatt ingredienser som gir gode vitaminer og mineraler, uten å påvirke smaken for mye. Spinat, for eksempel.

– Spinaten er en liten bombe av næring. Grønne grønnsaker generelt er en viktig kilde til en hel haug vitaminer og mineraler. Jeg er også tilhenger av friske urter. Urter er faktisk en god kilde til antioksidanter, og tilfører nydelig aroma på smoothies, sier Linn Hansen.

Basilikum passer godt i en smoothie basert på blåbær. Hansen favoritt er mynte.

 

FRUKT OG GRØNT: Matblogger Mari-Louise Uldbæk Stephan bak Veggisbloggen har laget fem supersunne oppskrifter til Vektklubb. Foto: Henning Stephan.

– Jeg lurer også ofte oppi litt ananas. Jeg synes den har god sødme uten at det trengs så mye av den. Frukt bør generelt begrenses og gjerne alltid kombineres med noen grønnsaker, sier hun.

Bryt mønster

Mari-Louise Uldbæk Stephan mener det handler om å bryte mønster. Bruk favorittbærene dine som base, så kan du prøve deg frem og variere med andre ingredienser. Har du smoothien over i en liten skål, kan du toppe den med havregryn, frukt, nøtter og frø. Det smaker knallgodt og ser lekkert ut.

– Ha alltid en basis av frukt og grønnsaker tilgjengelig, og varier smoothiene med ingefær, kokosmelk, lime og annet for å endre smaken fra gang til gang. Det skal mye til for at du får noen negative overraskelser på smaken, sier Uldbæk Stephan.

Hennes personlige favoritt er den knallgule smoothien med mango og ingefær.

– Den minner meg litt om den indiske drikken mango lassi, sier Stephan. Her er hennes fem oppskrifter på supersmoothier:

Mangosmoothie med ingefær

 

til 2 porsjoner

100 gram isbiter
1 stk mango
2 dl eplejuice
0,5 stk banan
30 gram ingefær, fersk
0,5 stk. saft fra lime

Slik gjør du: Skrell mangoen og skjær den i biter. Riv ingefæren med fint råkostjern. Kutt opp banan. Press ut saften av limen. Kjør alle ingrediensene til en glatt smoothie.

156 kcal per porsjon
Merk oppskrift som favoritt


Blåbærsmoothie med kanel og chiafrø

 

til 2 porsjoner

3 dl blåbær, frosne
12 stk bringebær
0,5 stk. saft fra lime
2 dl eplejuice
1 ts kanel
3 ss yoghurt Naturell (3.9 % fett)
1 ss chiafrø, tørket
1 ts honning
1 stk banan

Slik gjør du: Skjær opp bananen i biter. Press saften ut av limen. Ha alle ingrediensene i smoothien og bland sammen.

199 kcal per porsjon
Merk oppskrift som favoritt


Grønn smoothie med mynte og spinat

gronnsmoothie
 

til 1 porsjon

100 gram spinat, fersk
0,5 stk banan
1 ss mynte, fersk
1 ss honning
1 dl appelsinjuice
1 dl eplejuice
0,5 stk. saft fra lime
100 gram isbiter

Slik gjør du: Skjær opp banan og spinat. Bland alt sammen i blenderen.

230 kcal per porsjon
Merk oppskrift som favoritt


Jordbærsmoothie med gojibær

 

til 1 porsjon

4 dl jordbær
100 gram isbiter
3 ss goji berries
8 stk bringebær
1 stk banan
1 dl appelsinjuice

Slik gjør du: Legg gojibær i ei kopp vann i ca. 20 minutter. Hell av vannet. Kutt opp jordbær og banan. Bland alt sammen i blenderen.

265 kcal per porsjon
Merk oppskrift som favoritt


Kokosmelksmoothie med hasselnøtter og kakao

 

MERK: til 4 porsjoner

2 dl hasselnøtter
100 gram isbiter
2 dl lettmelk
2 dl kokosmelk, lett
2 ts vaniljesukker
1 ts honning
1 ts kakao, pulver
1 stk banan

Slik gjør du: Kjør hasselnøtter og isbiter i blenderen. Skjær opp bananen. Tilsett alle ingrediensene og bland sammen i blender.

258 kcal per porsjon
Merk oppskrift som favoritt

Oppskrifter av: Mari-Louise Uldbæk Stephan

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Ernæringsprofessor: Kokosolje er verre enn palmeolje

Tre rumpeøvelser som er bedre enn knebøy

Lag frokosten klar, allerede i kveld

Se så mange kalorier det er i hverdagsmaten din