Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

Ser så digg ut at du ikke engang savner kjøtt! Deilig grillet plantebasert mat av kokk Wolfgang Löwenhertz. Foto: Krister Sørbø / VG

Grillmat uten kjøtt

Vegetarisk og plantebasert grillmat inneholder masse smak og lite fett, og er perfekt for alle som vil ned i vekt.

Grillmat er jo ensbetydende med kjøtt for mange, men grillfesten kan være like god, og trippelt så fargerik uten! Jo mer frukt og grønnsaker du spiser, desto flere helsebringende stoffer og færre kalorier får du i deg.

Kokk Wolfgang Löwenherz har laget disse fem oppskriftene for Vektklubb og deg som vil redusere kjøttinntaket:

1. Tyrkisk vegetar grillspyd «Shashlyk»

 

HUSK: Snu grillspydene ofte slik at det ikke svir seg.

Husk!
 
  • La grillspydene ligge i kaldt vann i 1-2 timer før de skal brukes. Eller mens du klargjør grønnsakene. På den måten unngår du at pinnene tar fyr.
  • Hvis du bruker grillpinner av metall; pass på - de blir svært varme!
  • Kutt grønnsakene i like store biter og la det være litt luft mellom bitene når du trer de på spydet.

Til 6 store spyd, 145 kcal per stk 

12 sjampinjonger
1 rød paprika
1 gul paprika
1 medium squash
1 liten aubergine
1 medium løk
Grillspyd av tre

Marinade:
4 ss soyasaus
4 ss olivenolje
1 ts sesamolje
6 fedd finhakket hvitløk
2–3 cm fersk, finhakket ingefær
1 stk. finhakket, rød chili
1 ss sterk sennep
1 ss tomatpuré
1 ss brunt sukker eller demerara sukker

Slik gjør du det: Del grønnsakene i passende biter, og træ dem på spydene. Bland alle ingredienser til marinaden. Pensle marinaden på spydene. Ha over plastfolie og la alt trekke i 1–2 timer. Grill spydene til grønnsakene har fått en fin grillfarge.

2. Grillet halloumi-ost

 

HALLOUMI: Osten er en næringsrik matvare som bidrar med protein av høy kvalitet, men den inneholder også mye fett og er derfor svært kaloririk. Pass på mengden om du vil passe på vekten din.

Til 4, 258 kcal per porsjon

250 g halloumi-ost
2 ss olivenolje
1 ss fersk sitronsaft
1 ss ferske oreganoblad (kan sløyfes)
1/2 ts sukker
Salt og ferskkvernet pepper

Slik gjør du det: Kutt osten forsiktig i fire like tynne, flate skiver. Bland ingrediensene til dressingen, og smak til. Grill osten til den har fått de typiske grillstripene. Plasser på fat og hell dressingen over. Smaker utmerket til alle slags grillmenyer.

Halloumi-ost er en halvhard ost fra Kypros som er fremstilt av en blanding av geit- og sauemelk. Den har et veldig høyt smeltepunk, noe som gjør den velegnet til grilling og steking.

Yikes: Vegetarmaten som kan gjøre deg fet

3. Mangosalsa

 

DEILIG TILBEHØR: Mango er både sommerlig og smaker kjempegodt sammen med en salat.

Til 4, 59 kcal per porsjon

1 spisemoden mango
ca. 200 g søte cherrytomater
1 rød chili
1 liten rødløk
1–2 ss lime- eller sitronsaft
1 liten bunt fersk mynte- eller koriander
salt
noen ferske mynteblader eller korianderkvister til pynt

Slik gjør du det: Skjær ut mangokjøttet og kutt det i fine terninger. Skyll og kutt cherrytomatene to ganger på langs, slik du får fire like båter. Skrap innmaten ut av chilien og kutt denne i veldig fine terninger eller små strimler. Skrell og kutt løken i fine terninger. Grovhakk mynten eller korianderen. Bland så alle ingrediensene i en bolle, og smak til. Det skal være en fin balanse mellom søt, surt, sterk og salt, og kjennes forfriskende. Pynt til slutt med ferske urter.

4. Grillet, grønn asparges med persillepesto

 

VITAMINBOMBE: Asparges er både billig og propfull av vitaminer. Den har også et lavt kaloriinnhold, som gjør det enklere i kampen mot kiloene.

Til 4, 348 kcal per porsjon

500 g grønn asparges
50 g pinjekjerner, mandler
eller cashewnøtter
1 dl kaldpresset olivenolje
2–3 fedd hvitløk, småhakket
1 bunt fersk persille, småhakket
20–30 g parmesan, grovraspet (kan sløyfes)
1 ss fersk sitronsaft
salt

Slik gjør du det: Skjær bort ca. to cm nederst på aspargesstilkene. Kjør nøttene i en foodprocessor. Tilsett olivenolje, hvitløk, persille, parmesan, sitron og litt salt. Bland til du får en fin saus. Smak til. Sett klar i en liten skål. Ha aspargesen rett på grillen og grill 6–8 minutter, avhengig av tykkelse og varmeintensitet. Flytt over på et serveringsfat og fordel pestoen over. Passer godt som tilbehør til det meste.

Et fett? Lær om fettet i kosten

5. Fylte spisspaprika med fetaostkrem

 

UNDERVURDERT: Paprika kan brukes til mer enn bare topping på brødskiva og grandiosaen. Her har Wolfgang Löwenherz slengt paprikaen på grillen og fyllt den med deilig fetaost.

Til 4, 255 kcal per porsjon

4 spisspaprika, helst røde
250 g ekte gresk fetaost
2 ss olivenolje
5 fedd hvitløk, finhakket
1 liten rød, finhakket chili, evt. 1/4 ts chilipulver
1 ts paprikapulver
Salt og pepper
Tannpirkere

Slik gjør du det: Skyll paprikaene, kutt av «hattene» og legg dem til side. Fjern mest mulig av innmaten for hånd eller med en spiss skje. Bland resten av ingrediensene i en bolle. Press ostemassen inn i paprikaene med en liten skje, eller tommelen. Sett «hattene» tilbake og bruk tannpirkere for å holde dem på plass.

Grill de fylte spisspaprikaene til de er mørkebrune på flere sider. Ostekremen vil da være smeltet på innsiden.

Tips til å grille grønt:

1. Bruk alltid ferske grønnsaker av høy kvalitet.

2. Klassiske middelhavsgrønnsaker som aubergine, squash og paprika egner seg best til grilling, men du kan også bruke sopp, asparges og ikke minst maiskolber.

3. Ønsker du å grille rotgrønnsaker, forvell dem først – men ikke lenger enn at de fortsatt gir god tyggemotstand. Grilles til de har fin farge og fine striper.

4. Pensle grønnsakene med grillolje under grillingen, eller etterpå.

5. Grilltiden til grønnsaker på en varm grill er meget kort, sammenlignet med kjøttprodukter.

6. Prøv gjerne søtpotet og gresskar. Søtpotetene forvelles før grillingen, men bør fortsatt ha god fasthet. Kutt i fine båter og ha på grillen. Serveres med olivenolje, salt, pepper og rosmarin.

7. Gresskaret må renses for innmat og kjerner. Kutt den deretter opp i passe biter med skall, og plasser direkte på grillen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Kom mai du skjønne kake!

17 billige matvarer som også er sunne

Hvor sunt er egentlig kaviar?