Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
sjokoladekake
 

SPREKK: Om du har sprukket på dietten din er det ikke annet å gjøre enn å fortsette der du slapp. Foto: Pixabay

Har du hatt et tilbakefall?

Det er mange slankeforsøk som går i vasken på grunn av små tilbakefall. Det er vanskelig å holde seg til en diett som ikke tillater rom for kos.

Mange slankere føler seg så skyldig når de gir inn for fristelser at de rett og slett gir opp hele livsstilsendringen.

Det handler om balanse. Ved å tillate deg selv å spise litt usunt innimellom er det sannsynlig at du vedlikeholder livsstilsendringen over tid. Det er rom for litt kosemat i et kosthold som jevnt over er sunt.

Her er noen årsaker til hvorfor du ikke skal få skyldfølelse når du får tilbakefall.

1. Kan lede til at du gir opp

 

ENTEN/ELLER: What the hell-effekten kan lede til at du overspiser og gir opp hele dietten. Foto: Robert S. Eik

Hvis du lar skyldfølelsen ta overhånd er det lett å tenke at du har ødelagt hele livsstilsendringen og like gjerne kan gi opp. Husk at en liten feil her og der ikke kommer til å ødelegge kostplanen din, men å gi opp kommer definitivt til å sette en stopper. Å få dårlig samvittighet, og føle at du har sprukket leder gjerne til overspising. Dette kalles «what the hell»-effekten. Les mer om det her.

2. Det er realistisk med en liten sprekk

 

KOS MED MÅTE: Kosemat kan være så mangt. Det går an å bytte ut potetgull med bær dyppet i sjokoalde kanskje? Foto: Magnar Kirknes

En liten dump i veien er realistisk dersom du skal klare å nå ditt mål. Å tenke «enten/eller» har ikke noe for seg. Det er ikke realistisk at du holder deg unna godsaker hele tiden. Tren opp et normalt forhold til kosemat. Øv deg på å være fornøyd med en liten mengde.

3. Kjedelig diett

Cooking: Cleaning Vegetables
 

ENSIDIG: Om du har startet en streng diett uten rom for kos og matglede, blir det fort både kjedelig og usunt. Foto: Frank May

Å holde seg til et spartansk regime virker ofte mot sin hensikt, og det kan være veldig kjedelig. Du vil oppleve et sug etter søt og fet mat, nettopp fordi kroppen ikke får det den trenger. Hold deg til sunn mat, og nok mat.

4. Balanse

 

LITT AV ALT: Nøkkelen er balanse i kostholdet. Foto: Trond Solberg

Det viktigste med et vektprogram er at det er balansert. Du bør spise sunt 80-90 prosent av tiden. Så lenge du gjør det, vil ikke et par tilbakefall ha noe å si. Selvsagt er det jo best om du ikke tar helt av når du først jukser – ta noen sjokoladebiter, ikke hele platen. Tenk balanse her også.

5. Gradvis vekttap

 

LIVSSTIL: Å endre livsstil og inkludere aktivtitet i den endringen gir ofte best resultat. Foto: Simen Grytøyr

Vekttap bør skje gradvis. Å lage en langsiktig plan hvor du går ned i vekt på en sunn måte over tid, har langt bedre effekt enn å ta sikte på å gå ned 10 kilo på 10 dager. De kortsiktige, «effektive» diettene er veldig usunne. Gi deg selv tid, og du vil miste vekt sakte, men sikkert, uten å kjede deg – og uten urealistiske mål.

6. Ikke vær så hard mot deg selv

 

IKKE GI OPP: Finn motivasjonen igjen, og kom deg tilbake på sporet. Foto: Karin Beate Nøsterud

Å få et tilbakefall eller jukse er vanlig. Hold fast på troen om at du kan klare det, send skyldfølelsen ut døren, og start på nytt i dag. Vi liker alle mat som ikke er bra for oss, du er ikke alene om å spise litt av det fra tid til annen.

Alt i alt, du trenger ikke bekymre deg om du lar deg friste av noe som ikke er en del av dietten din. Det er bedre å tillate seg noen små tilbakefall en gang iblant, og å godta det, fremfor å falle av vognen helt.

Kilder: Allwomensstalk.com

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Slik ble vi varig slanke
Derfor bør du unngå sjokkslanking
Ti råd som får fart på slankingen