Xantangummi er vanlig å finne i blant annet dressing og majones.

Funn om tilsetningsstoff overrasker forskerne

Publisert: 2022-04-07 16:01

Nå har norske forskere funnet at xantangummi, E415, kan brytes ned og påvirke tarmfloraen.

E415, også kjent som Xanthan gum eller xantangummi, er et tilsetningsstoff som brukes i prosessert mat og mest i dressinger, majones og påleggssalater. Tidligere trodde man at xantangummi passerte ufordøyd gjennom kroppen.

Ny forskning viser nå at tarmbakterier hos mennesker som bor i industrialiserte land, som har hatt en jevn tilførsel av tilsetningsstoffet i vanlige prosesserte matvarer, har utviklet en evne til å fordøye xantangummi.

– Vi er overrasket over hvor mye menneskets tarmbakterier har tilpasset seg dette tilsetningsstoffet etter at det ble introdusert i moderne kosthold for cirka femti år siden, sier NMBU-forsker Sabina Leanti La Rosa i en pressemelding.

Tilsetningsstoffet er et fortykningsmiddel, stabilisator og emulgator og bidrar til at matvarer beholder en jevn konsistens. Xantangummi finnes også i enkelte leverposteiprodukter.

Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Microbiology og er utført av et forskerteam fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), i samarbeid med Universitetet i Michigan og flere andre internasjonale samarbeidspartnere.

– Da xanthangummi kom på sekstitallet, trodde vi ikke det hadde noen effekt på tarmfloraen vår, men med stadig mer avansert forskning på mikrober, ser vi ser nå effekter som vi ikke så i begynnelsen.

Tarmbakteriene bryter ned xantangummi i mindre molekyler. Disse gjæres i tarmen og produserer da såkalte kortkjedete fettsyrer.

– Disse tas opp i kroppen som næringsstoffer, forklarer La Rosa til Vektklubb.

– Bakterien som kan fordøye xantangummi ble funnet i tarmfloraen til overraskende mange mennesker i industrialiserte land, sier forsker Sabina Leanti La Rosa ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Stadig ny kunnskap om ernæring

– Dette er interessant, og noe av det samme som har vært vist i forhold til karragenan, E407, som er et tilsetningsstoff med lignende bruksområde, forteller klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs matspaner, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Matspanertest: Karragenan i populær fiskeburger

Mattilsynet har ikke endret anbefalinger om bruk av disse stoffene ennå, men ernæringsfysiologen mener vi bør være åpne for ny kunnskap når den kommer.

– Ernæringsfaget er jo en vitenskap som endres etter hvert som vi får ny fakta på bordet, og slik må det være. Og det kreves mange studier som sier det samme før anbefalinger og retningslinjer blir reviderte, sier Blomkvist.

– «En svale gjør ingen sommer», sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist og mener med det at en enkeltstudie ikke er nok til å endre helsemyndighetens anbefalinger. Hun synes imidlertid funnene er interessante.

Hvorfor brukes tilsetningsstoffet?

I Norge er rundt 300 tilsetningsstoffer godkjent for bruk i mat. Xantangummi, eller E415, er ett av disse. Tilsetningsstoffet er et gjæringsprodukt som fremstilles ved at sukker fermenteres. Denne prosessen skaper en geléaktig væske som så tørkes og gjøres om til pulver.

Ifølge Mattilsynet blir xantangummi brukt som fortykningsmiddel, stabilisator og emulgator og er i dag tillatt å bruke i mange matvarer. Eksempler på dette er dressinger, majones, påleggssalater, ferdiglagde sauser og diverse ferdigmat. Xantangummi brukes også som erstatning for gluten i glutenfrie matvarer for å oppnå den klebrig effekten av gluten.

Xantangummi har også blitt brukt som kosttilskudd og er vanlig for de som går på lavkarbodietter.

– Dette er nettopp fordi man tidligere har vurdert at stoffet ikke fordøyes av kroppen og dermed ikke skal telles som en del av kaloriinntaket, forklarer La Rosa.

FODMAP: Fikk orden på mageproblemene

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Hva betyr funnene?

La Rosa mener at myndighetene bør inkluderer den nye kunnskapen i vurderingene av tilsetningsstoffene som brukes i hverdagsmaten vår, og gjøre enda mer for å forstå hvilke effekter tilsetningsstoffer har på bakteriefloraen i tarmen vår.

– Vi kan ikke ut fra denne studien konkludere nøyaktig med hvordan endringene i tarmbakteriene påvirker helsen vår. Men vi kan si at tilsetningsstoffet påvirker mikrobiotaen i tarmen til mennesker som får det i seg gjennom mat, sier La Rosa.

Mer forskning er nødvendig for å forstå hvordan dette kan påvirke helsen vår.

Matvarer Vektklubb har funnet med xantangummi:

  • Alle dressinger vi sjekket
  • Majones, original og lett
  • Påleggssalater (rødbetesalat, rekesalat, italiensk salat osv.)
  • Potetsalater
  • Remulade
  • Sweet chili saus
  • Bearnaisesaus, ferdig og pose
  • Ferdig hvit pizzasaus
  • Ferdig sennepssaus
  • Sriracha-mayo
  • Leverpostei
  • Smørbart laksepålegg
  • Glutenfri fiberrundstykker
  • Glutenfritt havrebrød
  • Glutenfritt läntbrød
  • Karamellpudding i porsjonsbeger med karamellsaus
  • Hermetiske maxboller i tomatsaus
  • Hermetisk lys lapskaus
  • Hermetisk spaghetti à la Capri
  • Noen ferdigsupper som bare skal varmes; thaisuppe og fiskesuppe
  • Friterte jalapeño poppers
  • Friterte mozzarella sticks
  • Noen få iskremer, blant annet yoghurtis sitron, og noen få kuleis med smakene sitron, jordbær og banansjokolade
  • Sjokolade-soyadrikk

Listen er ikke nødvendigvis utfyllende.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her