Dette har helseprofilene i påskeegget
Til daglig jobber de med kosthold eller trening. Felles for dem alle er at i påsken koser de seg skikkelig.
Nå har norske forskere funnet at xantangummi, E415, kan brytes ned og påvirke tarmfloraen.
E415, også kjent som Xanthan gum eller xantangummi, er et tilsetningsstoff som brukes i prosessert mat og mest i dressinger, majones og påleggssalater. Tidligere trodde man at xantangummi passerte ufordøyd gjennom kroppen.
Ny forskning viser nå at tarmbakterier hos mennesker som bor i industrialiserte land, som har hatt en jevn tilførsel av tilsetningsstoffet i vanlige prosesserte matvarer, har utviklet en evne til å fordøye xantangummi.
– Vi er overrasket over hvor mye menneskets tarmbakterier har tilpasset seg dette tilsetningsstoffet etter at det ble introdusert i moderne kosthold for cirka femti år siden, sier NMBU-forsker Sabina Leanti La Rosa i en pressemelding.
Studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Microbiology og er utført av et forskerteam fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), i samarbeid med Universitetet i Michigan og flere andre internasjonale samarbeidspartnere.
– Da xanthangummi kom på sekstitallet, trodde vi ikke det hadde noen effekt på tarmfloraen vår, men med stadig mer avansert forskning på mikrober, ser vi ser nå effekter som vi ikke så i begynnelsen.
Tarmbakteriene bryter ned xantangummi i mindre molekyler. Disse gjæres i tarmen og produserer da såkalte kortkjedete fettsyrer.
– Disse tas opp i kroppen som næringsstoffer, forklarer La Rosa til Vektklubb.
– Dette er interessant, og noe av det samme som har vært vist i forhold til karragenan, E407, som er et tilsetningsstoff med lignende bruksområde, forteller klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs matspaner, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Matspanertest: Karragenan i populær fiskeburger
Mattilsynet har ikke endret anbefalinger om bruk av disse stoffene ennå, men ernæringsfysiologen menervi bør være åpne for ny kunnskap når den kommer.
– Ernæringsfaget er jo en vitenskap som endres etter hvert som vi får ny fakta på bordet, og slik må det være. Og det kreves mange studier som sier det samme før anbefalinger og retningslinjer blir reviderte, sier Blomkvist.
I Norge er rundt 300 tilsetningsstoffer godkjent for bruk i mat. Xantangummi, eller E415, er ett av disse. Tilsetningsstoffet er et gjæringsprodukt som fremstilles ved at sukker fermenteres. Denne prosessen skaper en geléaktig væske som så tørkes og gjøres om til pulver.
Ifølge Mattilsynet blir xantangummi brukt som fortykningsmiddel, stabilisator og emulgator og er i dag tillatt å bruke i mange matvarer. Eksempler på dette er dressinger, majones, påleggssalater, ferdiglagde sauser og diverse ferdigmat. Xantangummi brukes også som erstatning for gluten i glutenfrie matvarer for å oppnå den klebrig effekten av gluten.
Xantangummi har også blitt brukt som kosttilskudd og er vanlig for de som går på lavkarbodietter.
– Dette er nettopp fordi man tidligere har vurdert at stoffet ikke fordøyes av kroppen og dermed ikke skal telles som en del av kaloriinntaket, forklarer La Rosa.
FODMAP: Fikk orden på mageproblemene
La Rosa mener at myndighetene bør inkluderer den nye kunnskapen i vurderingene av tilsetningsstoffene som brukes i hverdagsmaten vår, og gjøre enda mer for å forstå hvilke effekter tilsetningsstoffer har på bakteriefloraen i tarmen vår.
– Vi kan ikke ut fra denne studien konkludere nøyaktig med hvordan endringene i tarmbakteriene påvirker helsen vår. Men vi kan si at tilsetningsstoffet påvirker mikrobiotaen i tarmen til mennesker som får det i seg gjennom mat, sier La Rosa.
Mer forskning er nødvendig for å forstå hvordan dette kan påvirke helsen vår.
Matvarer Vektklubb har funnet med xantangummi:
Listen er ikke nødvendigvis utfyllende.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Til daglig jobber de med kosthold eller trening. Felles for dem alle er at i påsken koser de seg skikkelig.
Hvor mye sunnere blir godteri av at noe sukker er erstattet med konsentrert fruktjuice? Matspaneren har lagt det nye godteriet Godt & Blandet Ekte frukt under lupen.
Om du ikke kan eller vil drikke vanlig melk er havredrikken Gryr et spesielt godt alternativ. Det er også et bærekraftig valg.
Vektklubbs matspaner har testet Super soft Veggie tortilla fra Santa Maria – laget med gulrot. Men det er ikke grønnsakinnholdet som gjør disse lefsene til et bedre valg.
Å kunne gå inn i hvilken som helst klesbutikk og finne klær som passer, har vært Annette Ronanders største motivasjon for å gjøre noe med vekten.
Isabel Kjos (24) har fått et nytt syn på «kos». Det trenger ikke være det samme som å spise noe usunt.