AKTIV FERIE: Selvom du er på ferie, kan du ha fokus på aktivitet. Å leke i vannet er ikke bare bevegelse - det er gøy!
AKTIV FERIE: Selvom du er på ferie, kan du ha fokus på aktivitet. Å leke i vannet er ikke bare bevegelse - det er gøy! Foto: Ann Cathrin Andersen

Ferievalgene som holder vekten nede!

Anne Mette Rustaden
Publisert: 2015-07-16 18:44

Ferien skal nytes, men kropp og sinn trenger også sin dose aktivitet og trim!

Litt bevisstgjøring og god planlegging er like viktig i ferieukene som ellers i året. Planlegging skaper forutsigbarhet, ro og balanse for hele familien. Det er også mitt beste triks for å ha energi og skape opplevelser!

1. Beveg deg litt hver dag!

Avkobling og avslapning er mye mer enn å ligge rett ut i flere uker. Bryt gjerne hverdagens tradisjonelle aktivitetsmønster, men bestem deg for litt bevegelse hver dag. Legg listen lavt, men se etter de små mulighetene for aktivitet. Kanskje du kan gå eller sykle til og fra stranda, eller at du og mannen bytter på hvem som jogger til og fra? Kan du ta med familien på sykkeltur eller fjelltur? Utelek i hagen eller aktivitet på lekeplassen med barna? Hva med sirkeltrening på terrassen eller en gåtur med en venninne? Mulighetene er der, det gjelder å gripe dem! Utnytt også de lange lyse dagene, og start gjerne dagen med en forfriskende gå- eller løpetur. Har dere andre planer på dagtid, så gjør du unna treningen på morgenkvisten. En frisk start for kropp og hode gjenspeiler ofte energinivået og valgene du gjør resten av dagen.

HOPP I HAVET: Å holde seg i aktivitet kan være så mangt. Å hoppe i havet er et alternativ!
HOPP I HAVET: Å holde seg i aktivitet kan være så mangt. Å hoppe i havet er et alternativ! Foto: Therese Alice Sanne

2. Oppdag nye steder til fots eller på sykkel!

Ingenting er som å oppdage nye steder med joggeskoene på beina. Skaff deg et kart over byen eller området du ferierer i, og ta beina fatt. Du får sett så utrolig mye, samtidig som kroppen får bevegelse. Skulle du behøve å utvide horisonten noe, er sykkel tingen. Sykkelutleie fins så og si overalt. Igjen; se etter mulighetene!

3. Behold skillet mellom hverdag og helg

Selv om man har lengre sammenhengende fri, bør ikke hver dag være som lørdager. Behold et klart skille mellom hverdager og helgedager med tanke på både aktivitet og kosthold. Et stabilt søvnmønster hjelper også, selv om man absolutt skal nyte litt av ferielivet. Å kose seg med mat og drikke hører selvsagt ferien til, men alle dager er ikke lørdager.

4. Involver barna på aktivitetene

Barna elsker å være i bevegelse med mamma og pappa! Lek med dem, ta dem med ut på oppdagelsestur, spill fotball eller tennis sammen, dra på fjelltur, fisking eller telttur! Å skape familieminner som inneholder aktivitet og frisk luft er gull verdt, for store og små. Legg igjen telefoner og ipad`er hjemme og vær sammen med hverandre. DET kalles livskvalitet!

SUNT OG GODT: Om du vil ha noe annet enn vann, hva med en sunn og frisk smoothie av bær og frukt?
SUNT OG GODT: Om du vil ha noe annet enn vann, hva med en sunn og frisk smoothie av bær og frukt? Foto: Line Møller

5. Unngå kalorislukerne!

Først og fremst; drikk vann som tørstedrikke! En av de største kalorislukerne om sommeren er kaloririkt drikke (saft, brus, juice etc). Bestem deg for å drikke vann som tørstedrikke, og la annet drikke være til hygge på helgene. Et tips kan være å faktisk ikke ha annet drikke hjemme, dersom du ofte faller for fristelsen. Brus er godterier, og det holder på lørdager. Du kan også lage gode smoothies og fryse ned som is, det er minst like godt og friskt som kjøpeis, og ikke minst mye sunnere. Spis frukt, grønt og bær i ulike varianter til snacks! Grill fisk og kjøtt og lag gode salater til. Det fins masse godt å kose seg med, selv om man styrer unna pølser og pommes frites hver dag!

Les hvordan du lager sunne og gode limonader her.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

6. Legg en ukeplan!

Planlegg hvile dager du skal trene og hva dere skal ha til middag, også på feriene. Forutsigbarhet er alfa omega for gjennomføring, og alle rundt deg vet hva de kan forvente. Involver hele familien, og la alle komme med noen ønsker, da får man eierskap til planene deres. Det betyr ikke at planer aldri kan endres dersom noe annet dukker opp, men stort sett hjelper struktur og orden!

7. Tren sammen med noen andre!

Sommertid skal være sosialt med både familie og venner, men man behøver ikke bare samles rundt matbordet. Finn også på andre ting sammen, gjerne noe som involverer fysisk aktivitet. Tren sammen med vennene dine, eller bare gå en tur mens dere skravler. Snakk med de rundt deg, det vil være overraskende mange som setter pris på litt aktiv sosialisering.

8. Tren effektivt og «keep it simple»!

Treningsøktene dine må ikke nødvendigvis være like lange eller harde som vanlig, så tenk effektivitet og vedlikeholdelse. Noen opplever mer tid til trening om sommeren, og det er supert om man kan utnytte dette, men det må ikke være sånn. Vær fornøyd med det lille du får gjort! Livet er ikke sort-hvitt, så treningen er definitivt ikke bortkastet om du bare har 20 minutter på terrassen. Du trenger heller ikke gjøre så mye avansert aktivitet, prioriter det som faktisk blir gjort! Et par joggesko kommer du særdeles langt med, så legg listen til ditt nivå.

9. Prøv noe nytt!

Til tross for at «det enkle er det beste», så blir noen mer eventyrlystne enn andre om sommeren. Skulle du lenge hatt lyst til å teste noe nytt, så kan dette være tiden til å faktisk gjøre det. Har du lyst til å teste klatring, rulleski eller padling? Prøv! Du vil høyst trolig ikke angre.

God ferie!

Les også:
Føl deg mett uten å overspise med disse triksene
Drikk grønnsakene gjennom smoothies!
Ja til dessert hver dag!

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her