Husk at tallet på vekten ikke sier noe om deg som person.
Husk at tallet på vekten ikke sier noe om deg som person. Foto: Shutterstock

Derfor kan du ikke stole på badevekten

Silje Bjørnstad
Publisert: 2021-01-22 20:34

Stress, salt mat og lavkarbo diett er faktorer som kan påvirke vekten den ene eller andre veien. Les dette før du blir frustrert over badevekten.

Dagen er ikke ødelagt selv om du har gått opp et par kilo og du føler du gjør alt etter boken. Det er nemlig mange ting som kan påvirke vekttallet når du veier deg.

Unngå å veie deg for ofte

I en vektreduksjonsfase er det mange som veier seg jevnlig for å kontrollere at det går i riktig retning. Likevel er det viktig å ikke bli en vektslave der du veier deg for ofte eller lar tallet på badevekten styre humøret ditt de neste timene.

Det er lite hensiktsmessig å veie seg hver eneste eller annenhver dag da vekten din kan variere med én til to kilo fra dag til dag. Dette betyr ikke nødvendigvis at du har lagt på deg da det kan være mange årsaker til at vekttallet svinger litt.

Les også: Vekten er ikke viktigst for god helse

Vannmengde i kroppen

En viktig faktor som kan påvirke vekten er vann- og væskeinnholdet i kroppen. Har du for eksempel spist mat med mye karbohydrater eller salt så er det stor sannsynlighet for en større vannansamling i kroppen. Både karbohydrater (som lagres som glykogen i kroppen) og salt binder vann, noe som kan gi et uriktig bilde av vekttallet dagen derpå.

Silje Bjørnstad er utdannet ernæringsrådgiver og personlig trener.
Silje Bjørnstad er utdannet ernæringsrådgiver og personlig trener. Foto: Ann Kristin Engebakken / Fotokontoret

Hvis man derimot spiser lavkarbo-måltider opplever man at det motsatte skjer. Når man kutter ned på inntak av karbohydratrike matvarer vil kroppen bryte ned glykogenlagre og dermed også gi slipp på en del vann, noe som ofte bidrar til en rask vektnedgang i begynnelsen på en lavkarbodiett.

Les også: Lavkarbo eller lavfett – hva fungerer best?

Stresset?

Stress er noe de fleste av oss har kjent på, på både godt og vondt. Ordet stress kan for mange gi negative assosiasjoner, men det er faktisk bare sunt å være litt stresset i perioder. Det gjør at du blir ekstra skjerpet og du er «klar for kamp».

En naturlig reaksjon på stressende situasjoner er økt utskillelse av hormonet kortisol og vi trenger en viss mengde kortisolnivå i kroppen, men kortisolens rolle avhenger av situasjonen. Er det rolige tider hvor alt er fryd og gammen er kortisol blant annet med på å påvirke nedbrytingen av protein, fett og glukose, men for høyt kortisolnivå over lang tid kan bli for mye av det gode. Da kan mange oppleve økt væskeinnhold i kroppen og det er heller ikke uvanlig å oppleve økt appetitt fordi kroppen gir signaler om at den trenger ekstra energi for å takle «stresset» ved å fylle opp lagrene, og dette kan naturligvis bidra til at vekttallet står stille eller går opp.

Treningseksperten: – Stresset ned med løping

Ost, kjeks og speket mat kan inneholde mye salt som vil binde vann i kroppen.
Ost, kjeks og speket mat kan inneholde mye salt som vil binde vann i kroppen. Foto: Krister Sørbø / VG

– Gir økt fettlagring

Andre ting som kan påvirke kortisolnivået i kroppen er lite søvn, ulike typer bekymringer, for mye trening og for lite restitusjon. Lege ved Balderklinikken i Oslo, Lars Omdal, har tidligere uttalt til Vektklubb at stress kan gi fedmestimulerende reaksjoner i kroppen.

– Kortisol utskilles under stress. Et forhøyet kortisolnivå over tid gir økt fettlagring rundt midje og overkropp, og har flere overvektsrelaterte dominoeffekter på hormonsystemet vårt. Det kan blant annet forstyrre stoffskiftehormonet tyroksin, kjønnshormoner og søvnregulerende hormoner, som alle påvirker forbrenning og fettlagring i kroppen vår, sier Omdal.

Med andre ord er det viktig å se helheten og få en oversikt over situasjonen hvis du føler du «gjør alt riktig», men likevel ikke får ønsket effekt på vekttallet.

7 enkle grep: Ned i vekt uten streng diett og hard trening

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Mye kan påvirke

Mange kvinner opplever å ha mer vann i kroppen frem mot eggløsning på grunn av økt østrogennivå i menstruasjonssyklusen. Dette kan påvirke væskenivået i kroppen og føre til at vekten er litt høyere i akkurat denne perioden.

I noen tilfeller kan også p-piller og andre medikamenter påvirke væskebalansen i kroppen og dermed muligens gi et feilaktig bilde av et vekttall som kanskje er høyere enn det egentlig er.

I andre tilfeller skjer det motsatte og kroppen blir dehydrert på grunn av stort væsketap som følge av en tur på byen eller sykdom med oppkast og diaré. Da er det ikke særlig nyttig å gå på vekten for å sjekke dagens tallstatus fordi dette er kun midlertidig. Så snart væske- og matinntak normaliseres, så øker også væskebalansen i kroppen tilbake til det normale.

Er det derimot lenge siden du har vært på toalettet så kan også tarminnholdet ha påvirkning på vekttallet. Et dobesøk kan utgjøre en forskjell på flere hundre gram.

Viktigere enn tallet på vekten er gode levevaner med et balansert og variert kosthold kombinert med fysisk aktivitet.
Viktigere enn tallet på vekten er gode levevaner med et balansert og variert kosthold kombinert med fysisk aktivitet. Foto: Krister Sørbø / VG

Bruk andre mål

Å følge med på vekten er absolutt smart for å kunne kontrollere at du er på riktig spor, spesielt etter at du har gått ned i vekt og skal vedlikeholde din nye matchvekt.

Husk likevel at tallet på badevekten sier ingenting om deg som person, og tallresultatet sier heller ikke hva kroppen din består av.

For eksempel er det mange som starter med styrketrening som opplever at vekttallet ikke endrer seg nevneverdig, men likevel får en strammere og slankere figur. Dette skyldes gjerne fordi man har redusert fettmasse samtidig som muskelmassen har økt. Med andre ord har kroppssammensetningen endret seg, men det sier ikke vekttallet ditt alene noe om.

I en periode hvor fokuset er å få en slankere figur og smalere midje så bruk derfor gjerne flere verktøy i tillegg til badevekten. Med målebånd kan du følge med på livvidde og eventuelle andre områder på kroppen. Merker du at klærne sitter litt løsere, ja, så gjør du også noe riktig. Kjenn etter hvordan du selv føler deg; føler du at kroppen er lettere og fungerer bedre så kan dette være en bekreftelse på at vektpilen går nedover.

Når skal jeg veie meg?

Generelt anbefales det å sjekke vekten samme dag hver uke, annenhver uke eller én gang i måneden, og under samme omstendigheter fra gang til gang. Vei deg på morgenen, etter at du har vært på toalettet og i undertøy eller helt naken. Vei deg gjerne midt i uken fremfor på en helgedag eller på en mandag.

Ned 26 kilo: Lindas nye liv med yoga og smart mat

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her