Ved å justere kostholdet kan du kvitte deg med uønskede kilo.

Kun en liten vektnedgang kan bedre helsen din mye

Publisert: 2023-08-11 14:42

Du kan redusere – eller til og med kvitte deg med – flere helseplager ved å gå ned noen få kilo.

Overvekt og fedme kan forårsake store helseproblemer for den enkelte, og mange kilo ekstra øker risikoen for flere sykdommer og kreftformer. I tillegg kan en høy kroppsvekt føre til belastningsskader og slitasjegikt i hofter og knær, samt økt risiko for infertilitet.

Ifølge Helsedirektoratet har en vektnedgang størst betydning for personer med fedme som også har en tilleggsrisiko eller følgesykdom. Les mer om de ulike BMI-kategoriene og hensiktsmessig vektnedgang lenger ned.

Kort oppsummert, slik kan helsen bedres ved en liten vektnedgang på 5–15 prosent:

  • Blodtrykket kan gå ned
  • Diabetes type 2 kan forebygges
  • Kolesterolnivåer kan gå ned
  • Bedre søvn
  • Mindre belastningsskader
  • Bedre fordøyelse

Det er viktig å understreke at uavhengig av vekt så vil et sunt kosthold og fysisk aktivitet være positivt for helsen.

Blodtrykket går ned

Høyt blodtrykk er ingen sykdom i seg selv, men det er en risikofaktor som kan føre til hjerte- og karsykdommer.

Hvis blodtrykket blir for høyt, kan du få forkalkninger og skader i blodårene. Ubehandlet høyt blodtrykk kan over tid føre til skader på organer som hjerte, nyrer og hjerne.

Ved overvekt og fedme har man økt risiko for å få høyt blodtrykk. Å gå rundt med høyt blodtrykk er belastende for hjertet og studier viser at selv en liten vektnedgang kan være positivt for blodtrykket.

Ut på tur, aldri sur – med en firbeint og trofast turkamerat!

Sammen med trening, vil effekten være enda større, ifølge Norsk Helseinformatikk. God fysisk form og et sunt kosthold har vist seg svært viktig i behandlingen av pasienter med høyt blodtrykk og for mange kan dette være en mer effektiv metode enn medisiner.

Forebygger diabetes type 2

I dag har over 200.000 personer i Norge diabetes type 2 og i tillegg anslås det at flere titusener går rundt med sykdommen uten å vite om det.

Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som kjennetegnes ved mangel på hormonet insulin eller dårlig virkning av insulin. Dette fører til høyt blodsukker og å gå rundt med høye blodsukkerverdier over tid kan føre til alvorlige komplikasjoner som økt risiko for hjerte- og karsykdommer, skader på øyne, føtter og nyrer.

Gener og arv er den viktigste risikofaktoren for å utvikle diabetes type 2, men det er overvekt, fedme, stillesitting og usunne levevaner som ofte utløser sykdommen.

Hvis du har diabetes type 2 og har en BMI i kategorien overvekt eller fedme, kan du derfor ha god nytte av å gå ned i vekt med riktig kosthold og fysisk aktivitet.

En sunn livsstil har mye å si når det gjelder regulering av blodsukker og bedring av insulinfølsomheten. Mange opplever også at sunne livsstilsvaner holder sykdommen i sjakk slik at man ikke er avhengig av medisiner for å behandle symptomene.

Et kosthold basert på flere råvarer som grønnsaker, frukt, korn, fisk, belgfrukter, nøtter og oljer er sunt og bra for blodsukkeret.

Bedre kolesterol

En stor del av befolkningen har høyt kolesterol, noe som er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom.

Selv om arv spiller inn, så har kostholdet stor betydning. Hva du spiser og hvordan du lever kan derfor påvirke kolesterolet i positiv eller negativ retning. Å gjøre sunne endringer i kostholdet kan gi god effekt og kan senke kolesterolet med 20–30 prosent.

En vektnedgang vil i seg selv redusere kolesterolet i blodet. På gruppenivå har studier vist at 5–10 prosent vektnedgang senker kolesterolet. Det vil si en vektreduksjon på 5–10 kg for en person som veier 100 kilo.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bedre søvn

Vi kjenner nok alle til konsekvensene ved lite og dårlig søvn, og det å sove godt har mye å si for hvordan vi føler oss i hverdagen.

Generelt vil mange overvektige oppleve bedre søvnkvalitet med vektreduksjon. For eksempel er overvekt den vanligste grunnen til snorking hos voksne og det å gå ned noen kilo kan bidra til at både du og en eventuell sengepartner sover bedre om natten.

I tillegg er overvekt en risikofaktor for søvnapné – det vil si at man har pustestopp når man sover. Gjennom livsstilsendring og reduksjon av vekt er det mange som opplever store forbedringer.

Færre muskel- og skjelettplager

Generelt vil risikoen for belastningsskade avta for hver kilo man går ned som overvektig. Det betyr friskere ledd og mindre smerter i skjelettet.

Å trene styrketrening i tillegg vil bidra ytterligere til å styrke muskulaturen rundt knær og andre utsatte ledd. Jevnlig mosjon kan også bidra til å minske stivhet og gi bedre bevegelighet – noe som er viktig for å forebygge, og behandle, muskel- og skjelettlidelser.

Noen belastningssmerter i ledd kan bedres ved en lett vektnedgang, i tillegg til forebyggende eller restituerende trening.

Med en lettere kropp vil også mange kunne oppleve at man ikke lenger blir like fort andpusten og sliten. Istedenfor kan man kjenne på en mer funksjonell kropp og økt livskvalitet!

Bedre fordøyelse

Når målet er å kvitte seg med noen kilo, er det anbefalt å gjøre endringer som innebærer det å spise sunt og variert, og gjerne i kombinasjon med å være mer fysisk aktiv. I tillegg til å gå ned i vekt vil et sunt kosthold med mye grønnsaker, fiber og nok vann også bidra til en velfungerende fordøyelse.

Ifølge Norsk Helseinformatikk viser en metaanalyse fra 2021 at personer som spiser mye grønnsaker, nøtter, fisk og fiberrik mat har mer av de helsefremmende tarmbakterier enn de som spiser mye animalske matvarer, sukker, sterk alkohol og salt.

Også fysisk aktivitet har positiv effekt på fordøyelsessystemet og kan motvirke forstoppelse. I tillegg reduserer du stressnivået i kroppen når du trener, noe som også stimulerer til bedre mage- og tarmfunksjon.

BMI og vektnedgang

Tall fra Folkehelserapporten, utgitt av Folkehelseinstituttet, viser at det nå er flere nordmenn med overvekt og fedme enn normalvekt.

I målingene har man sett på kroppsmasseindeks (body mass indeks, forkortet BMI) for å følge utviklingen i en befolkning. Dette er en målemetode som kan gi en indikasjon på om man er undervektig, normalvektig, overvektig eller har fedme. Overvekt defineres som BMI over 25, og fedme er BMI over 30.

  • Har man overvekt eller fedme OG en tilleggsrisiko, vil et lavt til moderat vekttap, tilsvarende 3–5 prosent nedgang i vekt, kunne gi god helsegevinst, mens større vekttap, tilsvarende 5–10 prosent nedgang i vekt, vil gi større helsegevinst.
  • Personer med fedme grad 2–3; som tilsvarer BMI på 35 eller mer – kan ha behov for mer enn 10–15 prosent vektreduksjon for å få god helsegevinst og økt livskvalitet.

Usikker på dette med BMI? Les mer om BMI her

Ikke alle overvektige trenger å gå ned i vekt

Dersom man er overvektig, men helt frisk, er det ingen studier som har vist en redusert dødelighet av å gå ned i vekt. Da er det viktigere å fokusere på forebygging av vektøkning gjennom et sunt kosthold og fysisk aktivitet.

Hvordan vektnedgang påvirker helsen din vil altså avhenge av utgangspunktet og om du har noen eventuelle tilleggsrisikoer.

Uansett vil det å bevege på kroppen og å spise sunt ha veldig positiv effekt på helsen, både psykisk og fysisk.

Vil du få inspirasjon til et sunt liv? Vektklubb-magasinet inneholder oppskrifter, tips og gode råd, og kan bestilles i vår nettbutikk (fri frakt!)

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her