D-VITAMIN: Gjennom sollys for du tilskudd av vitamin D, som stimulerer hormoner som gjør deg slankere.

Sol kan gjøre deg slankere!

Publisert: 2016-07-15 11:33

Ved å slappe av og nyte sommerens soldager, stimulerer du hormoner som er viktige når du skal ned i vekt.

Vitamin D finnes i fet fisk, tran, egg, smør og sollys. Hovedoppgaven til vitamin D er å sørge for at nok kalsium tas opp i tarmen, og at du har nok kalsium og fosfat i blodet. Disse to mineralene er blant annet viktige for skjelettet. Ved mangel på vitamin D vil ikke nydannet ben bli tilstrekkelig mineralisert. Hos barn vil det føre til rakitt (engelsk syke), som karakteriseres av mykt ben som ikke bærer barnets vekt og derfor blir deformert (hjulbent). Hos voksne kan det føre til osteomalasi (= bløtt ben) som kan være smertefullt og gi bruddskader.

Hold deg fresh i sommer: Treningsekspertenes beste tips til en aktiv ferie

– For de fleste mennesker på jorda er sollyset viktigere enn kostholdet for å få dekket D-vitaminbehovet. Men siden vi bor så langt nord, og går tildekket med mye klær store deler av året, har vi nordmenn behov for å få i oss D-vitamin gjennom maten, forteller klinisk ernæringsfysiolog og matspaner i Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

FET FISK: Fisk som laks, ørret, makrell eller sild, som middag eller pålegg glere dager i uken vil dekke behovet ditt for vitamin D.

Velg fet fisk

Siden det ikke er anbefalt å hive innpå med smør eller margarin når du skal ned i vekt, blir fet fisk en viktig matvare for D-vitamininntaket, særlig utenom sommeren.

– I et blandet norsk kosthold er det oftest tilstrekkelig med kalsium og fosfat, men det er mindre enn ønskelig av vitamin D som er helt nødvendig for at mineralene skal suges opp fra tarmen og fordeles på en gunstig måte i beinvev, påpeker professor i ernæring, Christian A. Drevon.

Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram for barn og eldre, og 7,5 mikrogram for voksne. En teskje tran (5 ml) gir 10 mikrogram vitamin D og vil dekke det daglige behovet.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Nyt solen

I sommermånedene sørger solen for påfyll av vitaminet ved å stimulere D-vitaminproduksjon i huden. En solrik sommer kan dermed gjøre sitt til at vitamin D-statusen er tilfredsstillende gjennom resten av året.

– For oss som bor så langt nord, kan det likevel være en god regel å ta tran i måneder med «r» i, oppfordrer Blomkvist.

Når du tar tran eller spiser fet fisk, får du også i deg de verdifulle omega-3-fettsyrene som blant annet har en gunstig effekt på hjerte og blodårer.

Les: Lær om fettet i kosten

Bruk minimum solfaktor 15, og solariumet har du vel droppet for lengst? Det er en myte at du får «godt grunnlag» for brunfargen ved å bruke solarium før sydenturen.

...men unngå å bli solbrent

Det er med andre ord lurt å få en passelig mengde sollys i løpet av den korte norske sommeren. Selv om sol er bra for helsen i små mengder er det lurt å ha i bakhodet de negative sidene ved overdreven soling. Husk Kreftforeningens solvettregel nummer én:

«Nyt sola, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og lager rynker og pigmentflekker i huden. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom kl. 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.»

Piknik i parken: Syv kjappe og sunne oppskrifter som ikke smelter i solen

Menn mer utsatt

Fete menn er mer utsatt enn kvinner for D-vitaminmangel ved fedme, viser en norsk studie, ledet av Line Kristin Johnson, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Senter for sykelig overvekt (SSO) ved Sykehuset Vestfold, Helse Sør-Øst i Tønsberg.

– Våre funn viser at overvektige menn har hele førti prosent større sannsynlighet for å ha mangel på vitamin D i blodet enn overvektige kvinner, sier Johnson. Studien ble publisert i fagtidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition i 2011. I den ble vitamin-D målt hos over 2000 pasienter som søkte behandling for sykelig overvekt ved SSO mellom 2005 og 2010.

– Totalt hadde 47 prosent av kvinnene og 56 prosent av mennene mindre vitamin-D i blodet enn det som anbefales internasjonalt, forteller Johnson.

At vitamin-D-mangel er vanligere blant sykelig overvektige enn normalvektige, er godt dokumentert fra før. Mangel på vitamin-D øker i takt med økende fedme. Men man vet heller ikke hvorfor overvektige generelt har så høy risiko for vitamin-D-mangel.

– Fordi D-vitamin er fettløselig, tror noen forskere at det fanges i fettvevet når man har mye fett, slik at det hindres i å komme ut i blodet, forteller Line Kristin Johnson.

Hun understreker at vitamin-D-mangel ikke anses som en årsak til overvekt.

– Du kan altså ikke gå ned i vekt ved å ta ekstra av det, understreker hun.

Mangel på D-vitamin? Kosttilskudd – mest for produsentene og lite for deg!

Stresser oss fete

Stress kan også gi fedmestimulerende reaksjoner i kroppen. Sammenhengen mellom stress og overvekt kan, ifølge forskere, stamme fra tider da stress var assosiert med matmangel og sult.

Lege ved Balderklinikken i Oslo, Lars Omdal, utroper insulin og «stresshormonet» kortisol til de viktigste hormonene overvektige kan ha nytte av å vite litt om. Insulin regulerer både blodsukker, forbrenning og fettlagring, påpeker han.

– Kortisol utskilles under stress. Et forhøyet kortisolnivå over tid gir økt fettlagring rundt midje og overkropp, og har flere overvektsrelaterte dominoeffekter på hormonsystemet vårt. Det kan blant annet forstyrre stoffskiftehormonet tyroksin, kjønnshormoner og søvnregulerende hormoner, som alle påvirker forbrenning og fettlagring i kroppen vår, sier Omdal.

Så nyt ferien og fridagene, gjerne med fisk på grillen og solkrem på nesen, med den beste samvittighet!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Den sunne frokosten du vil ha - selv på varme sommerdager

Styrk hele kroppen på 18 minutter

Slik kan du handle sunt på budsjett

Slik holder du kroppen hydrert gjennom hele dagen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her