Før hadde Sandeep Singh aldri tenkt noe over hva han spiste. Det ble det en slutt på i den nye TV-serien «16 ukers helvete».
Før hadde Sandeep Singh aldri tenkt noe over hva han spiste. Det ble det en slutt på i den nye TV-serien «16 ukers helvete». Foto: John Andresen / Discovery+

– Jeg vil være til stede for barna mine

Elisabeth Stigum
Publisert: 2022-01-10 19:11

NRK-profil Sandeep Singh (35) har aldri vært glad i å trene, men da han merket at det var slitsomt å leke med barna tenkte han at det var på tide å ta grep.

– Jeg vil ikke havne der at jeg ikke kan være fysisk til stedet for barna mine. Når jeg ser dem i lek så vil jeg helst delta og ikke bare sitte å se på mens de leker, sier Singh som er en av seks kjendiser som deltar i Discovery-programmet «16 ukers helvete».

De seks deltagerne skal følge et stramt kostholds- og treningsregime i 16 uker, hvor de blir holdt i tøylene av tidligere langrennsutøver Martin Johnsrud Sundby og Vektklubbs egen kostholdsekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm.

VGs anmelder har trillet terning om konseptet som har premiere i kveld.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Brå overgang

– Det var mer brutalt enn jeg trodde, jeg hadde håpet at vi gradvis skulle komme oss inn i treningen og kostholdet, men det startet fra dag én, forteller Singh.

Bort med snacks og «kosemat» og inn med daglige powerwalks, styrketrening og kostholdsplan.

– Den helomvendingen var jeg ikke helt klar for. Jeg var egentlig klar for «baby steps», jeg, ler Singh.

I all hovedsak har det vært opp til deltagerne selv å følge kostholds- og treningsrutinene. En av de største utfordringene var nettopp å finne tid i en hektisk hverdag.

– Med små barn og full jobb er det ikke så mange minuttene igjen til overs i løpet av dagen.

Tips til foreldre: Seks grep for å bli et sunnere forbilde

Hver dag skulle deltagerne gå raskt i 60 minutter. Fem dager i uken skulle de også trene styrke i en time.

– Det betydde at fem dager i uken måtte jeg rydde plass til to timer med trening, i tillegg til tiden det tar å preppe måltider, forteller Singh.

Det måtte ofte skje etter at ungene hadde lagt seg på kvelden. En tid som vanligvis var forbeholdt sofa og TV-titting.

– Etter en lang og slitsom dag har det ofte vært eneste tiden å slappe av på sammen med kona, og da helst med et glass vin, sjokolade og potetgull.

Deltakerne i «16 ukers helvete» smiler og ler, intetanende om at de snart skal piskes til toppen av Holmenkollen. Fra venstre: Agnete Husebye, Håvard Lilleheie, Jørn Hoel, Christer Falck, Trine-Lise Olsen og Sandeep Singh.
Deltakerne i «16 ukers helvete» smiler og ler, intetanende om at de snart skal piskes til toppen av Holmenkollen. Fra venstre: Agnete Husebye, Håvard Lilleheie, Jørn Hoel, Christer Falck, Trine-Lise Olsen og Sandeep Singh. Foto: John Andresen / Discovery+

Savnet saus

Da programmet startet opp var det slutt på kosematen, den ble byttet med druer og klementiner. Singh og de andre deltagerne skulle følge samme kostholdsplan der de fikk spise to hovedmåltider; lunsj og middag, samt proteinshaker og mellommåltider.

– Maten smakte ikke så verst de første ukene, og jeg var aldri sulten.

Hovedmåltidene besto av en proteinkilde, stor mengde grønnsaker eller salat og en fiberrik karbohydratkilde.

– Etter hvert ble det ekstremt ensformig og da begynte jeg å savne andre matopplevelsene og smaker. Jeg prøvde å krydre meg frem til ulike smaker, men det er ikke det samme.

Det er spesielt en viktig del av måltidet Singh måtte avstå fra: Saus.

– Saus er det beste med en middag! Jeg kunne ikke lage sauser og ha over maten.

Det vanskeligste var definitivt å holde seg unna indisk mat i nærmere fire måneder.

– Det var ikke det samme å dra hjem til mamma og pappa og ikke kunne spise maten deres. Det var tortur!

– Frykten for å drite meg ut på TV var også en motivasjon til å gjennomføre, forteller Sandeep Singh.
– Frykten for å drite meg ut på TV var også en motivasjon til å gjennomføre, forteller Sandeep Singh. Foto: John Andresen / Discovery+

Jobben starter etter dietten

Influencer og forfatter Linnéa Myhre har i en lang rekke meldinger skrevet på Twitter hva hun synes om det nye TV-programmet.

Selv om kostholdsekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm ikke har for vane å sette pasienter eller klienter på en stram diett uten særlig personlig tilpasning, ser hun at det kan være noen fordeler ved å følge en restriktiv kostholdsplan i en periode.

– Dersom kostholdet tidligere har vært uten en tanke bak hva man spiser, og at man spiser det man kommer over, kan man ende opp med et mye bedre kosthold i etterkant av en periode med en kostholdsplan, forteller Ramm.

Problemet med å spise mye snacks og godteri er at det ofte kan ta plassen til mer næringsrik mat. I tillegg inneholder det vi ofte omtaler som «kosemat» mye sukker, fett, salt og er svært kaloririkt.

– Det man kan oppdage på en slik runde med kostholdsplan er at man før kanskje har hatt en del ubevisst spising og drikking som man egentlig ikke ha hatt noe særlig glede av. At man rett og slett bare har for vane å forsyne seg, uten at man egentlig setter pris på det, påpeker kostholdseksperten.

Det er først når denne kosematen tas vekk at man kanskje blir bevisst hvor mye og hvor ofte man totalt sett har spist gjennom uken, forklarer hun.

– Det kan være en fordel å få en slags ny start, sier Ramm.

Vanlig mat: Enkel og sunn dagsmeny fra Vektklubb

Hun poengterer at den virkelig jobben begynner etter perioden med et restriktivt kosthold.

– Ved å være mer bevisst når man tar inn igjen de ulike matvarene man har unngått en stund, kan man velge med omhu den kosematen man tar inn, og da velge en passe mengde, forteller hun.

– Dette med planlegging og tilrettelegging av måltider var nytt for mange av deltagerne, forteller klinisk ernæringsfysiolg Anette Skarpaas Ramm.
– Dette med planlegging og tilrettelegging av måltider var nytt for mange av deltagerne, forteller klinisk ernæringsfysiolg Anette Skarpaas Ramm. Foto: Gisle Oddstad / VG

Spist som han ville

Innerst inne visste Singh at han hadde forbedringspotensial i kostholdet før han ble med i programmet.

– Jeg har tenkt at hvis jeg har lyst på det, så spiser jeg det. Det har vært min greie omtrent hele livet.

I tillegg er han ikke vond å be dersom noen tilbyr han mat eller alkohol.

– Jeg vil ikke fremstå som frekk. Og hvis jeg er på tilstelninger der det er gratis alkohol føles det nesten som å tape penger dersom jeg takker ned, ler han.

Øl, sprit og vin: Så mye kalorier er det i alkoholen

Han har også tatt på seg rollen som familiens «søppelbøtte». Barnas matrester har han ofte spist opp fremfor å spare på det eller kaste det.

– Om kona er borte og middagsansvaret har hvilt på meg, så har jeg tatt den korteste veien og bestilt mat på døren.

Hvordan det har gått med Singh og de andre deltagerne får vi se de neste ukene. Kostholdsekspert Ramm trekker frem at 16 uker på diett ikke er løsningen for varig vektnedgang, men kan virke som en «kickstart» for deltagernes livsstilsendring.

– Jeg håper deltagerne etter disse 16 ukene fortsetter med noen av prinsippene fra kostholdsplanen, som det å lage mat fra bunnen av med gode proteinkilder og et høyt innhold av frukt og grønt gjennom dagen, oppfordrer Ramm.

Ernæringsfysiologen: – Aksepter vekten og få det bedre

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her