EKSPERTRÅD: Eventyrer Tonje Blomseth og personlig trener Camilla Lorentzen gir deg de beste tipsene til en bedre gåtur.

Slik får du mer ut av gåturen

Publisert: 2016-07-27 09:58

Enten om du skal begi deg ut på en lang dagstur i helgen, eller bare en spasertur i marka etter jobb – her er tipsene som gjør gåturen til en drøm

Ifølge Forskning.no viser en rekke undersøkelser at det er store helsemessige gevinster å hente hvis du bare går deg en tur. Det er ingen overraskelse at det er en klar sammenheng mellom fysisk aktivitet og gode helsegevinster, men du må ikke løpe triathlon for å få helsefremmende effekter.

Å gå er den mest naturlige måten å trene på, som passer for alle. En gåtur om dagen hjelper ikke bare for helseeffektene, den mentale gevinsten av å komme seg ut i dagslys og naturen er stor. Underveis på turen får man ikke bare bevegelse i kroppen, men også i sinnet. I tillegg har sollyset en positiv effekt på hodet vårt. I testen fant forskere ut at de som gikk mer i hverdagen økte positiv mental helse og velvære.

Varier treningen: Ta økten til nye høyder med trappen

Ikke bare er gåturer godt for hjertet og helsen, du kan i tillegg få ganske spektakulære naturopplevelser på kjøpet.

Les også: 6 gode grunner for å gå mer

Trives best ute

Tonje Blomseth (24) er Norges yngste som har vandret Lindesnes-Nordkapp. Hun har tidligere vært med i «Bloggerne» og «Farmen kjendis» på TV 2.

For blogger og friluftsentusiast Tonje Blomseth bak bloggen Tonjeblomseth.com er ikke en dag uten en tur det samme. Som 18 åring sluttet hun på skolen, og valgte å leve av å gå på tur. Den 24 år gamle jenta som opprinnelig er fra Trondheim pakket sakene sine og flyttet opp til Karasjok hvor hun bor med sin samboer og tre hunder. Selv kaller hun seg for en «eventyrer».

– Jeg trives godt ute fordi det er da jeg virkelig kobler av. Jeg tenker ikke på regninger og hverdagens kjas og mas, bare det å nyte øyeblikket, sier eventyreren.

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Utnytt nærmarka

– Som nybegynner er det lurt å utnytte nærmarka først og bruke den for alt den er verdt. Det oppmerkede løypenettet er enkelt å bruke. Etterhvert kan man utnytte DNT sine løypenett over fjellene, men det krever litt mer fysisk form og erfaring, da det er lengre avstander og man må ha langt mer oppakning, sier hun.

Korte turer kan være like fine som lengre turer. Selv pleier Tonje og utnytte marka til en trimtur med hundene sine, en liten fisketur ved nærmeste vann eller så går hun en liten topptur til nærmeste trimkasse.

– Trenger ikke være så veldig avansert, sier hun.

Mer glad i å sykle? Her er fire fine og lette sykkelturer

Her er Tonje Blomseths beste tips til gåturen:

1. Nye tursko er ofte litt stive og trenger å gås inn. Ta derfor på gnagsårplaster før du går ut for å være helt sikker på at du ikke kommer hjem med vondter. Gå gjerne skoene ut hjemme før du starter på en lengre tur.
2. Ullundertøy og lette ullsokker er langt bedre enn superundertøy og syntetiske stoffer på tur. Ull holder deg nemlig varm selv om du skulle bli våt. Faktisk så lukter ullundertøy mindre svette enn hva syntetisk tøy gjør også, og det er jo kun et pluss vil jeg si.
3. Du finner fine gåturer som er merket opp på Ut.no sine nettsider, med flere forskjellige turforslag og noen hytter man kan stikke innom som er søndagsåpne med kaffeservering. Personlig liker jeg ofte å holde meg til gåturer utenfor allfarvei og dette gir også en større fysisk utfordring.
4. Ta med godt med drikke da man ikke alltid kan være sikker på at man finner rennende bekker og elver. Du bør for all del ikke ta vann fra myrhull, små stillestående vann eller vann som ser grumsete ut. Som en hovedregel er det trygt å drikke vann som gjerne renne som en bekk eller elv.
5. Skal du på en lengre gåtur som dagstur eller topptur må du tenke på at været kan skifte om. En lett vanntett jakke i tilfelle vinden eller yret kommer kan været lurt å ha med seg i sekken, og skal du til topps bør du tenke på at det ofte blåser på toppene og det er ofte kjøligere.
6. Fremfor alt så ville jeg pakket lett, og husk at du skal bære sekken hele dagen. Skal du ha flere kilo i sekken ville jeg tenkt litt på at du skal bære sekken på hoftene fremfor skuldre; 70 prosent av vekten bør ligge på hoftene. En sekk som skal inneholde fem til ti kilo bør faktisk ha et godt og bredt hoftebelte med klips.

Husk å få i deg nok væske på tur! Slik holder du kroppen hydrert gjennom hele dagen

Camilla Lorentzen er personlig trener og var tidligere Vektklubbs motivasjon- og treningsekspert. Sjekk ut bloggen hennes for mer inspirasjon Fitnok.no

Vil du derimot benytte de fine værdagene etter jobb til en fin spasertur, har personlig trener og psykologistudent Camilla Lorentzen noen gode tips til hvordan du kan få spaserturen litt mer effektiv.

– Jeg vil mye heller ta med treningen ut når det er varmt i været, og flere ganger i uken ender det derfor opp med at jeg heller går meg en lang tur, sier Lorentzen.

Av og til legger hun inn noen øvelser underveis, men veldig ofte blir det med gåturen.
– Og da er det jo greit at den er så effektiv som mulig. I iallefall dersom man kun har en gitt tid til rådighet og vil gjøre det beste ut av det, sier hun.

Har du fått med deg? Camilla tar utfordringen: Skal delta i motbakkeløp

Her er Camillas fem tips til en mer effektiv spasertur:

1. Ha sko som tillater at du holder et høyt tempo. Det å legge ut på langtur i sandaler er ikke en veldig god ide, tre heller et par gode joggesko på beina.
2. Gå sammen med en venninne som vil også vil trene. Det er ofte lettere å holde tempoet oppe dersom man går sammen med noen . Det skader heller ikke å na noe morsomt å snakke om, da går tiden også mye fortere.
3. Bruk armene. Bøy albuene, skyv skuldrene vekk fra ørene og jobb aktivt frem og tilbake med armene for å få inn litt ekstra bevegelse i hvert steg.
4. Kjør intervaller i motbakkene. Jeg skal ikke be deg om å legge inn en spurt, men ved å holde samme tempo i bakkene som du gjør bortover vil du raskt merke at pulsen stiger.
5. Lag en plan på hvor du skal gå før du legger ut på tur. Da er det lettere å gjennomføre en god tur dersom du på forhånd vet hvor du skal. Lag deg en runde, gjennomfør med stil og nyt den gode følelsen som dukker opp etterpå!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Slik unngår du de verste helgeutskeielsene

Spar du 1000 kcal på kinoturen, uten å kutte ut godteri

Smarte tips for å holde deg mett

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her