MANGE TYPER: Drinker kommer i mange fasonger og smaker, og med litt kunnskap om hva som er i glasset - kan du unngå de verste og gjøre andre ganske så kalorifattig.
MANGE TYPER: Drinker kommer i mange fasonger og smaker, og med litt kunnskap om hva som er i glasset - kan du unngå de verste og gjøre andre ganske så kalorifattig. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Sommerdrinkene du kan elske - og de du bør styre unna

Julie Solberg, Elisabeth Stigum
Publisert: 2016-07-15 11:49

Her får du oversikten som kanskje får deg til å tenke to ganger før du bestiller din neste drink.

Med sol, varme og festlig lag kan også alkoholtørsten komme. En iskald pils eller en perfekt crushed daiquiri er noe man enkelte sommerdager ikke kan motstå. Selv om vi selvsagt ikke oppfordrer til å drikke alkohol, er dette en kjent fristelse for mange.

Drikker du litt for mye? Sjekk her (ekstern lenke)

Visste du at i kun én drink kan det skjule seg hele 780 kcal. Det er nesten en tredjedel av dagsbehovet til en normalvektig kvinne, eller halvparten om du jobber med å gå ned i vekt.

Kaloritettheten i sprit er høyest av all alkoholholdig drikke. Til gjengjeld drikker man som regel mindre mengder. En alkoholenhet av sprit 40% tilsvarer fire centiliter.
Kaloritettheten i sprit er høyest av all alkoholholdig drikke. Til gjengjeld drikker man som regel mindre mengder. En alkoholenhet av sprit 40% tilsvarer fire centiliter. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Er du mer glad i is? Sommerens sunneste softis kan du lage selv

Spis sunt og planlagt, selv om du tar en øl

Vektklubbs ernæringsekspert Anette Skarpaas Ramm mener det er mengden alkohol som avgjør, ikke hva du drikker.
Vektklubbs ernæringsekspert Anette Skarpaas Ramm mener det er mengden alkohol som avgjør, ikke hva du drikker. Foto: Frode Hansen / VG

Kroppen bruker vitmaniner og mineraler i omsetningen av alkohol. Alkoholholdig drikke derimot, inneholder lite av dette. Alkohol er ofte noe vi drikker i tillegg til det vanlige inntaket av kalorier fra mat og drikke. Dessuten er det vanlig at alkoholen nytes ved festlige anledninger, eller når vi skal unne oss litt ekstra i ferier. Derfor blir det fort dobbelt opp med mer kalorier totalt sett når vi drikker alkohol.

– Det at vi merker en vektøkning i perioder med mer alkohol kan derfor skyldes kombinasjonen av et økt inntak av mat, snack og drikke, sier Vektklubbs kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm.

Hva med noe godt som slukker tørsten? Limonade er en deilig alkoholfri sommerdrikk!

Mengden som avgjør

Vi har alle våre favoritter, om det er en drink, øl eller vin. Selvsagt er det lov til å kose seg, men det kan være lurt å være bevisst over hvor mye du får i deg hvis du vil unngå en kalorismell.
En kveld med alkoholholdig drikke i glasset kan gi like mange kalorier som en stor middag. Du trenger ikke mer enn tre halvlitere øl før kalorimengden tilsvarer en Big Mac-hamburger fra McDonalds, det vil si cirka 600 kcal. Om du i løpet av en kveld for eksempel setter til livs to glass søt hvitvin, en strawberry daiquiri, en pils (0,5 l) og et glass likør, har du fått i deg godt over 1000 kcal.

Lena vant hverdagskampen mot fristelsene. Les om hennes suksesshistorie HER!

– Det er greit å være oppmerksom på at det er en del kalorier i det vi drikker, fordi det metter ikke like mye som mat, poengterer Skarpaas Ramm.

Mange tenker at et glass vin er et bedre valg enn en halvliter øl. Men fyller du vinglasset selv, og er litt rausere enn standardstørrelsen (125 ml) som kelneren gjerne gir deg, så kan et glass vin være like kaloririkt som en halvliter øl. Først og fremt på grunn av vinens alkoholinnhold, ca 11-14 prosent mot pilsens 4,5 prosent.

Dersom du skal ta hensyn til kaloriinntaket bør du fokusere på hvor mye du drikker, fremfor hva du drikker.

– Velg det du har lyst på, og begrens heller mengen. For de som liker øl, og pleier å drikke mange glass i løpet av en kveld, så kan det være greit å vite at seks halvlitre øl kan dekke halve energiintaket ditt, sier hun.

Hvor mye alkohol er for mye? (ekstern lenke)

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Gjør bevisste valg

Skal du lage drinkene dine selv kan du gjøre drinken langt mer kalorivennlig ved å være bevisst på hva du blander brennevinet med. Ved å for eksempel velge lettbrus eller club soda som blandevann, og frukt og grønnsaker som smakstilsetting, blir drinken både god og litt mer kalorivennlig. Men det er viktig å huske på at det er alkoholnivået i drinken som har mest å si for kaloriinnholdet. Jo høyere alkoholinnhold - jo flere kalorier.

NB! Det aller beste for helsen og kaloriene er selvsagt å droppe alkoholen. Vi oppfordrer til måtehold, og minner om at fra et ernæringsmessig synspunkt bør inntaket av alkohol begrenses. Man bør unngå beruselse og tenke over de situasjonene der man inntar alkohol.

Kalorioversikt over de vanligste alkoholholdige drinkene

Kalorimengden er oppgitt per enhet, ofte som ett glass eller en desiliter. Hvor mektig drinken er kan variere hos ulike serveringssteder avhengig av hvordan bartenderen blander drinken.

Øverst troner drinken Long Island Ice Tea med hele fem typer sprit på ingredienslisten. Drinker med melk, fløte og kokosmelk er også kaloririke på grunn av fettinnholdet. Sukkerrikt blandevann som brus, juice eller nektar er heller ikke heldig for vekten. En desiliter brus eller juice inneholder mellom 40 og 50 kilokalorier.

KALORIVINNER: Gin Tonic er drinken å bestille hvis du skal spare deg for flest kalorier på drinkartet. Med 120 kcal er Gin Tonic en mye magrere variant enn testens taper, Long Island Icetea, som inneholder hele 780 kcal.
KALORIVINNER: Gin Tonic er drinken å bestille hvis du skal spare deg for flest kalorier på drinkartet. Med 120 kcal er Gin Tonic en mye magrere variant enn testens taper, Long Island Icetea, som inneholder hele 780 kcal. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Drinkene fra verst til best

Long Island Icetea = ca 780 kcal

Piña Colada = ca 525-644 kcal

White Russian = ca 425 kcal

Cosmopolitan = ca 180 kcal

Margarita = ca 165 kcal

Mojito = ca 158 kcal

Cuba Libre = ca 145 kcal

Gin Tonic = ca 120 kcal

5 kalorifattige drinker du kan lage selv

Ved å lagedrinken selv, kan du spare noen kalorier. Her får du noen gode oppskrifter til neste gang du skal invitere på besøk, eller bare nyte sommervarmen med en drink.


Gin Tonic light, 95 kcal
4 cl gin
12 cl tonic light
1 sitronbåt/agurkskive
Isbiter


Skinny bitch, 80 kcal
4 cl vodka
10 cl club soda
1 sitronbåt
Isbiter

En Cuba Libre kan enkelt gjøres lettere ved å bytte ut cola med cola light.
En Cuba Libre kan enkelt gjøres lettere ved å bytte ut cola med cola light. Foto: Hallgeir Vågenes


Agurkdrink, 95 kcal
4 cl vodka
4 mynteblader
1 basilikumblad
1 limebåt
5 skiver agurk
12 cl tonic
Isbiter


Sitrondrink, 108 kcal
4 cl vodka
8cl limonade
Saften av en halv sitron


Cuba Libre light, 85 kcal
4 cl rom
12 cl Cola Light
Saft fra en limebåt
Knust is

Hva med en drink uten sprit?

BELLINI: Enkelt som velkomstdrink!
BELLINI: Enkelt som velkomstdrink! Foto: Kristian Helgesen / VG

Dersom du vil ha en frisk og lett cocktail uten sprit, kan du prøve en Bellini. Det er opprinnelig en Cocktail av prosecco og fersken, men kan lages med cava og nøyaktig det du ønsker av frukt og bær. En favoritt er denne oppskriften med bringebær. Kun 96 kcal!
OBS! Fra et ernæringsmessig synspunkt bør inntaket av alkohol begrenses og ikke overstige omtrent 10 g alkohol per dag for kvinner og 20 g per dag for menn. Alkoholinntaket bør ikke overstige 5 prosent av energiinntaket blant voksne. Gravide og ammende, samt barn og ungdom anbefales helt å avstå fra alkohol.
Ut fra en samlet vurdering av helsemessige og sosiale konsekvenser av bruk av alkohol anbefaler Helsedirektoratet at man ikke drikker alkohol for helsens skyld, at man unngår beruselse, og tenker over de situasjonene der man inntar alkohol.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:
Friske og sunne sommerdrinker som slukker tørsten
Her er isen du kan spise - og holde deg slank!
13 enkle måter å spise sunnere på
Appene som gjør ferietreningen morsommere

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her