REKORDHØYE TALL: Aldri før har det så mange på tur i den Norske fjellheimen som i år. Dette bildet er tatt på Besseggen i Jotunheimen.

Syv flotte fjellturer til høstferien

Publisert: 2016-08-05 10:19

Selv om det er litt kaldt i luften og det kjennes som vinteren er på vei, er det fremdeles tid igjen til å ta helgen til fjells før snøen kommer.

Det viser seg at flere og flere lar seg friste ut i norsk natur, og aldri før har det vært så mange på tur i fjellheimen i Norge som i år. Den Norske Turistforeningen (DNT) opplever en mye større vekst fra i fjor og tidligere år, men de er ikke overrasket.

Rekordhøye tall

Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i DNT forteller også om økene trafikk i den norske fjellheimen blant våre nabovenner i Sverige.

– Vi ser en økning på hele 29% fra i fjor, og aldri har vi hatt så høye besøkstall, sier Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Hun tror at et stort tilbud av turer og aktiviteter, både for de fjellvante og nybegynnerne, kan være en av årsakene til den store veksten. Flere av hyttene tilbyr aktivitetsledere for barnefamilier og turveiledning, som kan gjøre det enklere å ta den første turen til fjells.

– Stadig flere ønsker seg ferie fylt med aktivitet og naturopplevelser, og en fjelltur i løpet av sommerferien har blitt en nødvendighet for mange, sier Lundberg Bakke.

Se så vakkert Norge er: 60 millioner har sett Simens (17) dronevideo

Sinnsro av fjellene

For noen år tilbake startet Rigmor Mathilde et lavterskeltilbud for damer som ønsket å komme i form. Hun la ut en notis i lokalavisen der hun bor, hvor hun fortalte sine egen historie om hvordan hun startet å trene. Det resulterte i at bort i mot 100 damer ble med på prosjektet. Flere av  dem hadde heller aldri trent før. I senere tid har flere av dem syklet både Viking Tour og andre spetaktulære sykkelritt.
Prosjektet kalte hun «alle har en sykkel», som senere også har resultert i flere fjellturer som Rigmor Mathilde har arrangert i senere tid.

Trenings- og turentusiast Rigmor Mathilde Heggestad Sæbø (56) fra Årdal, har alltid vært glad i å være i aktvititet, men det var ikke før hun flyttet til Oslo at fascinasjonen av fjell ble stor.
– Da jeg bodde i Årdal var jeg ikke noe særlig på fjellturer utrolig nok, men når jeg flyttet til Oslo kom savnet etter fjellene. Jeg er oppvokst med fjell på alle kanter, så jeg kjenner derfor et ekstra drag mot fjellet, forteller hun.

Siden den gang har Rigmor Mathilde besteget og rundet flere fjelltopper, både på sykkel og til fots, enn folk flest. Hennes fascinasjon for fjell og natur gjør at hun blir hektet.
– Den sinnsroen jeg oppnår ute i naturen, samt at jeg holder meg i form, gjør at jeg har blitt veldig glad i det, sier hun.

Tips: Slik får du mer ut av gåturen

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Alle kan gå på tur

Man trenger ikke være topptrent eller i spesielt god form for å benytte seg av norsk natur. Det gjelder bare å finne de rette turene som passer ditt nivå.

– Norsk natur kan være et supert sted å starte, om man ønsker å komme i bevegelse, sier Rigmor Mathilde.

Best å gå på sensommeren

Med noen års erfaring og mange turer bak seg, har Rigmor Mathilde flere gode turanbefalinger - både for deg som er godt turvant og for deg som kanskje ikke har gått så mye i fjellet tidligere .

For den beste naturopplevelse anbefaler hun å gå på sensommeren eller høsten.

– Noen sverger også til vinteren, men det kan bli for ekstremt, sier Rigmor Mathilde.

Mer glad i å sykle? Her er fire fine og lette sykkelturer.

ROMSDALSEGGEN: Denne turen er Rigmors favoritt. Her har du to turer å velge mellom. En familietur, og en for de litt mer ekstreme.

Her er Rigmors top syv turer som passer for alle og enhver:

1. Prekestolen
En enkel og lett tur. Overkommelig for de fleste.
Tidsbruk: 2-3 timer

2. Synshorn Via Ferrata
Enkel og luftig klatretur som kan anbefales. Her får du utfordret deg, samtidig som den er overkommelig ettersom du klatrer i en slags stige. Synshorn kan også nås uten klatreturen. En enkel rute med flott utsikt over Jotunheimen når du kommer opp.
Tidsbruk: ca 1,5 time til toppen, 1 times mars ned.

3. Galdhøpiggen
Starter du turen fra Juvashytta har du spart deg for en god del kilometer og kan passe for deg som ikke er så fjellvant. Samtidig får du en flott naturopplevelse med bredfører over isbredene. Ikke spesielt krevende.
Tidsbruk: 6-7 timer.

4. Besseggen
Dette er kanskje en av de mest kjente turene i Norge, men det er ikke så rart. Her får du sett vakker natur utover Jotunheimen og Gjendesheimvatnet som er krystallblått.
Tidsbruk: 5,5-7 timer.
I stedet for Bessegen kan man også gå over Knutsøe som ligger rett ovenfor Besseggen. Turen er noe kortere, men partiene underveis er også noe luftigere. Anbefaler ikke å gå her hvis man ikke er fjellvant. Selv syntes jeg denne turen er finere enn Besseggen.

5. Romsdalseggen
For noen år siden gikk jeg over Romsdalseggen, og det er den fineste turen jeg har gått. Turen er godt merket og anbefales på det sterkeste.
Tidsbruk: 6-7 timer.

6. Vettifossen
Folkevegen til Vetti ligger midt i hjertet av Jotunheimen. Den er godt merket og er en enkel tur. Er du i god form kan du ta en avstikker opp til Avdalen gard.
Tidsbruk: ca 2 timer inn til fossen

7. Bitihorn
Her har du to valg. Enten kan du velge å gå rett opp på fremsiden av Bitihorn. Den er noe tyngre med noen bratte partier. Eller så kan du ta familieturen hvor du går på baksiden av fjellet, som er en enklere tur.
Tidsbruk: Fremsiden: 45 min til en time. Baksiden: 2 timer opp til toppen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Spar du 1000 kcal på kinoturen, uten å kutte ut godteri

Enkle triks for å spise mindre

Ute av fitness-boblen

Lag sunne og fristende retter med naturens godteri

Mari (30) endret familiens livsstil – gikk ned 18 kilo

Espen gikk ned 83 kilo - nå sykler han Nordkapp-Oslo

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her