Start i dag!

  3 måneder: kr ,-
  6 måneder: kr ,-
12 måneder: kr ,-

Syklet Norge på langs

Halvor Brosvik (48) meldte seg inn i Vektklubb.no i april. Etter drøye tre måneder i klubben #2013 og heftig treningsinnsats #2013 syklet han i sommer Norge på langs!

halvorforweb.jpgFoto: Privat

Halvor Brosvik er glad i naturen. Her er han på tur før han meldte seg inn i Vektklubb.no. Ikke særlig overvektig, men han kunne selv føle de 12 ekstra kiloene i sitt daglige virke.

halvorBweb.jpgFoto: Privat

Langs Nordsjøvegen.

halvorsykkelNY.jpgFoto: Privat

Endelig i mål! Lindesnes fyr i bakgrunnen.

- Ideen om å sykle Norge på langs hadde jeg fått allerede i fjor sommer. Da kjøpte jeg meg en ergometersykkel, som kona og jeg har byttet på å bruke. Men jeg brukte den ikke så mye, innrømmer firebarnsfaren.
Først da Halvor meldte seg inn i Vektklubb.no i våres, begynte han å sette av tid til regelmessig trening.
- Jeg prøvde å trene like mye som programmet tilsa .Jeg begynte å sykle en time før melking, det vil si fra klokken fem til seks på morgenen. Jeg har natur rett utenfor huset, så i tillegg til syklingen er det blitt en del turer opp til et utsiktspunkt i nærheten. Jeg forsøker å få til en tur opp dit en gang i uken sammen med kona, sier Halvor.

Melkebonde på vakker gård
Halvor Brosvik er melkebonde i en vakker, liten vik i Sogn og Fjordane. Da han meldte seg inn i Vektklubb.no i april, følte han seg litt tung i kroppen.
- Jeg måtte gjøre ett eller annet. I mitt arbeid er jeg ut og inn av traktoren, noe som fører til mange knebøyninger i løpet av en dag. Jeg begynte å merke på kroppen at den bar på ekstra vekt. I tillegg kommer arbeidssituasjonen min til å endre seg, fordi jeg kommer til å avvikle melkeproduksjonen, og vurderer å satse på skogbruk i stedet. Da er det nødvendig å være i god form, sier Halvor.
Han har trent en del opp gjennom årene, men ikke systematisk. Men etter at han begynte å følge treningsprogrammet i Vektklubb.no, ble formen bedre.
I tillegg til trening på ergometersykkel, begynte Halvor å sykle ute på veiene to ganger pr. uke.
- Jeg kjøpte meg også en kajakk, slik at jeg fikk trent overkroppen også. Jeg er glad i naturopplevelser, og er glad i å jakte.

Regn og vestavind i nord
Sammen med sønnen Knut Håvard (19) startet han på den store Norge på langs-ferden fra Nordkapp den 6.juli i år. Syklene var nokså tunge, for de to hadde med både telt, soveposer og stormkjøkken.
- Hele nord-Norge er fint å sykle, og trafikken er mindre enn i sør. Jeg vil anbefale en slik tur på det varmeste, alle kan prøve, det er ingen restriksjoner, sier Halvor.
Fra Tromsø gikk turen mot Andøya, og sørover mot Svolvær og Lofoten.
- Vi hadde bare regn og vestavind i hele Troms og nærmest i hele Nordland. Derfor ble vi en dag mindre i Lofoten enn planlagt, endret kurs og i stedet for å sykle langs kysten fra Bodø og sørover som planlagt, tok vi inn til Fauske og syklet over Saltfjellet. Jeg liker fjellet, men vi fikk nok litt flere oppoverbakker på denne ruten. Men etter oppoverbakker kommer det alltid mange nedoverbakker, så vi valgte å se positivt på det, sier Halvor.

Oppnådde et mål sammen med sønnen
Rett før Trondheim måtte Knut Håvard si takk for seg, fordi han skulle i militæret.
- Når jeg tenker tilbake på hva som var den største opplevelsen underveis, så synes jet det fineste var å kunne ha med Knut Håvard på turen, og at vi to klarte å gjennomføre dette sammen. Det var veldig kjekt. Da han dro, føltes det som et tap, og jeg reagerte sterkere enn jeg hadde tenkt. Uten ham følte jeg at jeg ikke hadde noen å dele noe med, hverken gleder eller sorger.
Fra Trondheim syklet Halvor litt østover, og syklet blant annet ned Renadalen til Kongsvinger før han dro vestover igjen, og omsider kom til Moss der han tok ferge over til Horten. Derfra gikk kursen mot Kristiansand, der hans kone ventet.
- Hun kom i bil for å kjøre meg hjem. Neste dag ventet hun på meg, da jeg endelig nådde turens mål, Lindesnes fyr. Der ble jeg intervjuet av fyrvokteren, som er en mann som forsøker å holde litt oversikt over alle som sykler Norge på langs.

Anbefaler å ta pauser underveis
Vel fremme ved målet, ble det tid til litt refleksjon og feiring.
- Jeg hadde nådd et mål, noe som føltes godt. Jeg hadde syklet hver eneste dag uten pause, og syklet i snitt 140 kilometer pr. dag. Om jeg skulle gjort det igjen, ville jeg lagt inn noen pauser. Den siste uken ble etappene litt lange, og jeg merket at jeg begynte å gå litt tom. Jeg måtte sykle to, tre timer før kroppen var villig til å yte litt ekstra.
Vel hjemme i Sogn og Fjordane gikk det bare et par dager før Halvor kastet seg på sykkelen igjen.
- Kyrne mine stod i lag med noen andre dyr i et fjøs ca 12-13 km unna, og veien dit har en stigning i høydemeter på 200-300 meter. Den turen ble fryktelig tung.
Halvor har ikke satt seg noen nye mål for syklingen sin.
- Men jeg kommer ikke til å gi meg med syklingen, det kan du gjerne skrive!