Start i dag!

  3 måneder: kr ,-
  6 måneder: kr ,-
12 måneder: kr ,-

Mor og datter ned i vekt

For ett år siden var Lisbeth Gjøvland (46) fra Kristiansand i elendig form. Nå trener hun hver dag, og som en bonus har hun også fått datteren Mona til å endre livsstil.

lisbethforweb.jpgFoto: Privat

Her er Lisbeth fotografert da hun
veide godt over 100 kilo.

lisbethmonafor.jpgFoto: Privat

Her er Lisbeth og Mona før Lisbeth
meldte seg inn i Vektklubb.no -
og før de pusset opp kjøkkenet!

LGweb.jpgFoto: Mattis Sandblad

Slik ser Lisbeth ut nå, 34 kilo slankere,
og sprekere enn hun noengang har
vært før.

MGHweb.jpgFoto: Mattis Sandblad

Slik ser Mona ut nå, 14 kilo lettere,
og også hun i bedre form.

LM2web.jpgFoto: Mattis Sandblad

Mor og datter er fornøyd med egen
innsats!

På ett år har Lisbeth gått ned hele 34 kilo, mens datteren Mona Gjøvland Hals (26) har kvittet seg med 14 overflødige kilo som en følge av Lisbeths medlemskap i Vektklubb.no.

- For meg var helsen utgangspunktet. I fjor på disse tider lå jeg stort sett på sofaen. Jeg samlet opp ting jeg måtte gjøre slik at jeg slapp å reise meg mange ganger, og hev etter pusten og fikk melkesyre i lårene av å gå fra første til annen etasje. En legesjekk viste at jeg hadde veldig høyt blodtrykk og høye kolesterolverdier. Jeg innså at jeg måtte gjøre noe drastisk, forteller Lisbeth Gjøvland.

Er mye sammen
Lisbeth og Mona er en del sammen, da begge er hjemmeværende. Mona er i svangerskapspermisjon, og Lisbeth er uføretrygdet. Lisbeth har i mange år slitt med en spiseforstyrrelse.

- Det var gøy å se at kiloene begynte å rase av mamma. Hun har prøvd mange slankekurer opp gjennom årene, men det som var spesielt denne gangen, var at hun faktisk endret livsstil. Det måtte hardt arbeid til, det gikk ikke av seg selv. Mamma lærte masse av artiklene hun leste på Vektklubb.no, og ga meg tips, sier Mona.

Lisbeth, på sin side, synes det var morsomt å motivere datteren sin.

- Hun fikk lyst til å følge mitt eksempel, så min fremgang ble til inspirasjon for henne. Mona la på seg etter tre barnefødsler, men ved å lære om sunt kosthold og om hvordan kroppen fungerer, så klarte hun også å ta av mange kilo, sier Lisbeth.

Gikk hver dag
Lisbeth er opprinnelig fra Kristiansand, men er bosatt i Åmli i Aust-Agder. Der bor også Mona med sin familie. Der Lisbeth bor, finnes det ikke noe treningssenter. Lisbeth begynte å gå.

- Jeg gikk i tyve minutter, i rolig gange, hver dag, uansett vær. Etter hvert begynte jeg å gå med staver, og gikk lenger og fortere. I sommer begynte jeg å sykle langs veiene for å få litt inspirasjon, og syklet en time nesten hver dag, forteller Lisbeth.

Til fødselsdagen sin i juni fikk hun en pulsklokke av mannen sin og de to barna.

- Den gir inspirasjon til å gi litt ekstra og det er gøy å presse seg selv. I høst kjøpte jeg meg ellipsemaskin og begynte med styrketrening. Jeg merket da at vektreduksjonen fikk fart på seg igjen.

Familien er viktige støttespillere
Lisbeth har fått veldig god støtte fra familien sin.

- De har heiet meg frem, og gledet seg med meg for hver kilo som forsvant. De har også hørt tålmodig på alt jeg fortalte som jeg hadde lest på Vektklubb.no. Det ga jo også resultater for Mona. Jeg vil gjerne takke begge barna mine og mannen min, og også naboen min Terje, som skrøt uhemmet av innsatsen min, sier Lisbeth rørt.

Lisbeth har slitt med spiseproblemer i mange år, og ble slankeoperert for tyve år siden.

- Men jeg fikk ingen oppfølging etter operasjonen. Jeg fant ut at sjokolade ikke tar så mye plass i magen. Dermed kom kiloene ganske fort på igjen. På grunn av operasjonen spiste jeg ikke så mye mat, men jeg spiste veldig usunt, og alltid masse godterier. Jeg var som en alkoholiker, og gjemte godt overalt. Jeg måtte alltid ha et lager. Jeg skammet meg når jeg kjøpte snop, og gikk i forskjellige butikker for ikke å bli kjent igjen som "hun tykke som alltid kjøper mye snop", forteller hun.

Selvfølelsen var ikke særlig god.

- Jeg følte meg som en elefant, og følte at folk så på meg med forakt. Samtidig hadde jeg ikke et realistisk bilde av meg selv. Jeg så på slankeprogrammer og trodde ikke jeg så så ille ut som de som veide det samme, eller mindre enn meg

Trodde ikke at hun ville lykkes
Da Lisbeth meldte seg inn i Vektklubb.no i januar 2006, trodde hun ikke at hun kom til å lykkes, og meldte seg derfor bare inn for 3 måneder.

- Nå vet jeg at det tar tid å endre livsstil. Jeg vet at jeg kommer til å trenge Vektklubb.no i alle fall i ett år til, jeg vil ikke oppleve nok en ned- og opptur. Jeg har forstått at det tar tid før kroppen aksepterer min nye vekt. Jeg føler også at kroppen er ganske fremmed, nesten som om jeg har kroppen til låns. Jeg trenger tid til å venne meg til den nye kroppen rent psykisk, sier Lisbeth.

Dagboken har vært hennes viktigste verktøy.

- Jeg er nøye med å føre inn alt jeg spiser. Når jeg skal skeie ut, eller vet at jeg skal spise mat med mye kalorier, legger jeg det inn på forhånd og prøver å trene litt ekstra. Da klarer jeg bedre å begrense meg. Det er ikke så fristende med store utskeielser når jeg ser hvor mye jeg må trene for å forbrenne de ekstra kaloriene.

Både Lisbeth og Mona føler at de har lært mye om trening og ernæring.

- At vi har gjort dette sammen, har betydd veldig mye. Hvis det er ting man synes er vanskelig og tungt, og det er jo gjerne livsstilsendringer, så har det vært godt å kunne motivere hverandre, og forstå hverandre når ting er vanskelig, sier de to.