Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-

Matspaneren: Diplom lett-is

Jeg fikk et tips fra et medlem om å vurdere Diploms lettis vanilje. Hun synes denne lettisen er god, og tror den må være den beste å velge blant iskremer når man er opptatt av energiinnhold.

God is, men hvor mange kalorier inneholder den egentlig? Det er det ikke mulig for oss vanlige forbrukere å vite noe sikkert om, viser det seg.
Jeg er glad i iskrem, men jeg hadde ikke smakt denne lettisen før og var ganske spent. Isen smakte godt, den var passe søt, og hadde en lett konsistens som kunne minne om yoghurtiskrem. Så langt var alt bra. Verre ble det da jeg skulle prøve å tyde innholdsdeklarasjonen.

Diplom reklamerer med at isen er uten tilsatt sukker og med redusert fettinnhold. Isen er en melkeis som inneholder blant annet skummetmelk, fiber, fløte og søtstoffene sukralose og laktitol (et sukkeralkohol).

Dere som har fulgt med i VG-serien om søtningsstoffer har fått med dere at matvarer som inneholder sukkeralkoholer ikke kan merkes "uten tilsatt sukker", så Diplom-is må endre denne merkingen i løpet av våren 2009. Diplom lettis var et av produktene som ble omtalt i VG for villedende merking.
Mattilsynet uttalte "Hvor mye energi den lette isen total inneholder stemmer ikke. Vi antar at det skyldes at de ikke har regnet med energiinnholdet i sukkaralkoholene som produktet er tilsatt."

Vanligvis stoler jeg på at næringsinnholdet som er oppgitt på matvaren stemmer, men på bakgrunn av Mattilsynets uttalelse, måtte jeg se litt nærmere på det.

På Diplom-is' nettside står det at lettisen har følgende næringsinnhold per 100 gram vare: 105 kcal, 3,5 gram protein, 15 gram karbohydrat, 7 gram sukkerarter, 4,5 gram fett, 3 gram mettede fettsyrer.

For det første er det uklart om de 7 grammene med sukkerarter inngår i de 15 grammene med karbohydrat, eller om det må legges til slik at totalen blir 22 gram karbohydrat. Enda større blir forvirringen når det oppgis helt andre tall på selve isboksen enn på nettsiden, nemlig 26 gram karbohydrat og 6,5 gram sukkerarter.

Forvirringen blir total når jeg forsøker å regne ut kaloriinnholdet på bakgrunn av innholdet av protein (4 kcal per gram), fett (9 kcal per gram) og karbohydrat (4 kcal per gram).
3,5 gram protein, 4,5 gram fett og 26 gram karbohydrat som står oppgitt på selve isboksen, blir nemlig totalt 158,5 kcal pr 100 gram, noe som er hele 1,5 ganger det kaloriinnholdet som er skrevet på boksen!
Hvis dette er riktig så er det jo virkelig toppen av villedning!

Isen er god den, og sannsynligvis et lett alternativ til fetere fløteiskremer, men fordi jeg er usikker på hva som er det faktiske næringsinnholdet, så er konklusjonen min et noe oppgitt ønske om at Diplom-is går gjennom merkingen av isen og kommer med ny, og riktig, merking så snart som mulig.