Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-

Matspaneren: Sukkerfri sjokolade

Det kommer stadig flere sukkerfrie mat- og drikkevarer på markedet. Til og med i godterihylla, som tradisjonelt sett har vært et yndet sted for sukkerrike saker, kan man nå finne sukkerfrie produkter.

En plate "Sukkerfri" melkesjokolade a 75 g (bilde nr. 2 fra toppen) gir deg 351 kcal. En tilsvarende mengde Freia melkesjokolade gir deg 413 kcal, altså 62 kcal mer. En Cavalier melkesjokolade a 44 g gir 211 kcal, en tilsvarende mengde Freia melkesjokolade gir 242 kcal, altså 31 kcal mer. En Cavalier mørk sukkerfri sjokolade a 44 g gir deg 187 kcal.
Men er alle disse sukkerfrie produktene noe sunnere enn de originale variantene? Denne gangen har jeg testet sukkerfri sjokolade.

Det finnes flere varianter av sukkerfrie sjokolader, jeg fant to forskjellige typer på dagligvarebutikken ICA Maxi, av merkene "Cavalier" og "Sukkerfritt". Felles for begge to er at sukkeret er erstattet med maltitol.

Jeg siterer fra "Sukkerfritt"s emballasje: "Alle våre produkter er sukkerfrie, som vil si at vi har erstattet det vanlige sukkeret med andre og mindre kalorigivende søtstoffer. I dette produktet har vi erstattet sukker med det naturlige søtningsstoffet maltitol som utvinnes av korn. Maltitol gir betydelig lavere energi enn sukker, er tannvennlig og har ingen farlige bivirkninger. Ha en søt fornøyelse!"

Maltitol er et sukkeralkohol som gir 2,4 kcal per gram vare, men har en noe svakere søtsmak enn sukker som gir 4 kcal per gram vare.

Dere husker kanskje artiklene som stod i VG for relativt kort tid siden? VG hadde satt såkalt sukkerfrie produkter under lupen, og fant blant annet ut at produkter med sukkeralkoholer ikke gir betydelig mindre energi enn sukker.

Ved en nærmere titt på næringsinnholdet på de såkalt sukkerfrie sjokoladene fant jeg at kaloriinnholdet egentlig ikke er betydelig lavere enn i vanlig sjokolade, og fettinnholdet er like høyt. Så hva er da fordelen med å velge den sukkerfrie framfor vanlig sjokolade? Det koker ned til at tannvennligheten er den eneste fordelen jeg kan finne.

De såkalt sukkerfrie sjokoladene smaker søtt og godt, men de mest kresne sjokoladeelskerne vil kanskje klare å kjenne at de ikke smaker nøyaktig som favorittsjokoladen. De såkalt sukkerfrie sjokoladene smaker altså sjokolade, og er i så måte en god erstatning for vanlig sjokolade, men hva er poenget hvis ikke kaloriinnholdet er betydelig lavere?

Hadde det vært en matvare man spiser hver eneste dag i store mengder så kunne 80 kcal mindre pr. 100 gram vare hatt en betydning, men når det gjelder "kosemat" synes jeg forskjellen er for liten til å bety noe. Jeg tror i alle fall jeg kommer til å fortsette å unne meg favorittsjokoladen med sukker.

Pris: Ca. 21 kr for "Sukkerfritt", 75 gram
Ca. 16 kr for "Cavalier", 44 gram

Næringsinnhold, tall pr. 100 gram vare:

Sukkerfritt melkesjokolade: 468 kcal, 6 gram protein, 56 gram karbohydrat (hvorav 49 gram sukkeralkoholer), 33,5 gram fett.

Sukkerfritt mandelsjokolade: 487 kcal, 8 gram protein, 50 gram karbohydrat (43 gram sukkeralkoholer) og 36 gram fett.

Cavalier melkesjokolde: 479 kcal, 7,1 gram protein, 45,2 gram karbohydrat (34,9 gram sukkeralkoholer), og 35,3 gram fett.

Cavalier mørk sjokolade: 425 kcal, 5,1 gram protein, 42,9 gram karbohydrat (38,7 gram sukkeralkoholer) og 32 gram fett.

Freia melkesjokolade: 550 kcal, 8 gram protein, 53 gram karbohydrat og 34 gram fett.

Freia firkløver: 565 kcal, 9 gram protein, 50 gram karbohydrat og 37 gram fett.

Freia Dronning kokesjokolade: 500 kcal, 5 gram protein, 57 gram karbohydrat og 28 gram fett.

Jeg synes det er verdt å merke seg at
Dronningsjokoladen kun har 30 kcal mer per 100 gram enn den sukkerfrie melkesjokoladen!