Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

Matkonsulent Toril Gulbrandsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt viser hvordan du selv enkelt kan lage sunne saftiser og sorbeter. Foto: Simen Grytøyr / VG

Hjemmelaget fruktis og sorbeter

Is for deg som teller kalorier

Disse delikatessene kan du servere til små og store med den aller beste samvittighet. Isen er full av vitaminer og antioksidanter, og inneholder lite sukker og fett.

- Mange tror at det er veldig mye jobb å lage hjemmelaget is, men det er feil. Å lage fruktis er faktisk veldig enkelt. Underveis er det bare å bruke fantasien, og ikke være redd for å eksperimentere. Du kan ikke gjøre noe feil, sier kokk og matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

Å lage hjemmelaget is er enkelt, bare du følger noen viktige prinsipper, forteller hun.

  • Bruk moden frukt.
  • Skjær frukten eller bærene i biter, og ha dem et par timer i fryseren før du kjører dem i blenderen.
  • Gjem noen hele biter av frukten og bærene som du har i helt til slutt.
  • Stivpiskede eggehviter tilsettes mot slutten for å få luftigere is.
  • Ingredienser som kesam og cottage cheese er sunne alternativer til fløte, og gir veldig bra resultat.
  • Ta frem isen i god tid før du skal servere den.
  • Gi isen en ny runde i blenderen for å myke den opp en times tid før servering. Så kan du forme den til kuler, hjerter, eller det du måtte ønske.
  • Om du skal lage is med kiwi, så ikke kjør kiwien for lenge i blenderen. Da slås de sorte, små steinene i stykker, noe som gir en litt besk peppersmak. Tilsett derfor fryste hele kiwibiter helt til slutt, og bland dette inn for hånd.
  • Lag lollipop-varianter ved å legge bær- og fruktmassen i plastglass. Stikk inn pinner (kinesiske spisepinner funker bra, eller vanlige ispinner) før innfrysning.

Prøv deg frem

- Hjemmelaget is kan varieres i det uendelige. Hva med for eksempel noen dråper med god balsamicoeddik i jordbærisen? Eller litt revet frisk ingefær i mangoisen, foreslår Gulbrandsen.

Her får du seks deilige oppskrifter:

Bærsymfoni

Bærsymfoni. Foto: Simen Grytøyr / VG

500 gram bringebær
1 banan
1 ss melis
1,5 dl vaniljeyoghurt
1 stk eggehvite

Spre bærene utover et matpapir på et brett, og ha i fryseren i minst 30 min. Ha alt i blenderen og sett den på full speed. Stivpisk eggehvite, og bland inn. Sett i bolle i fryseren. Ta den ut en time før servering og kjør den i en blender igjen. Hell i glass/skåler og server med det samme eller sett glassene tilbake i fryseren til du skal servere. Den skal være sånn passe frossen.

Mangois

Mango-sorbet. Foto: Simen Grytøyr / VG

500 gram mango i biter
1 dl appelsinjuice
1 dl cottage cheese
1 stk eggehvite
3 ss melis (smak til)

Legg oppdelt frukt eller bær utover på et brett som er dekket med plastfolie og sett brettet i fryseren i minst 30 min. Ha halvparten av den fryste frukten, juice og melis i en blender, og kjør til frukten er knust. Ha i stivpisket eggehvite og cottagecheese mens maskinen går. Kjør til du får en kremete konsistens på isen. Ha i resten av de fryste mangobitene. Sett blandingen i fryseren. Rør om hver tredje time for å unngå iskrystaller. Ta ut isen et par timer før servering, og kjør den i en blender til ønsket konsistens, før du fryser ned i former eller porsjonsglass.

Bananis

Bananis. Foto: Simen Grytøyr / VG

3 stk banan
litt mynte
litt mørk sjokolade

Verdens enkleste!

Ha en hel (eller halv stor) banan på en pinne. Frys ned. Spis den som den er, eller rull bananen i hakket mynte, eller ha litt sjokolade over (bruk gjerne den varianten som stivner på isen).

Tropeis

Tropeis. Foto: Simen Grytøyr / VG

2 dl tropisk juice
1 glass isbiter
2 dl frisk ananas, mango, fersken eller annen frukt og bær i biter

Bland alt i en blender. Hell blandingen i isformer. Sett i fryseren i minst et par timer.

Her kan du variere etter egen smak og tilgang på bær og frukt: Kjør fersk frukt i blender sammen med ønsket juice og frys ned.

Hjerteis av jordbær

Jordbærsorbet. Foto: Simen Grytøyr / VG

500 gram jordbær
1 stk banan
0,5 dl melis
1,5 dl juice
10 stk valnøtter
1 stk eggehvite

Legg jordbærene på matpapir utover et brett, og sett i fryseren i minst 30 min. Ha alle ingrediensene, utenom eggehviten, i blenderen, og sett den på full speed. Bland med stivpisket eggehvite. Sett i bolle i fryseren. Ta den ut en time før servering og kjør den i en blender igjen.

Fyll hjerte av pepperkakeformer og frys ned. Fjern formen når de er fryst og klem på hakkede valnøtter rundt kantene før servering.

Du kan også ha isen i glass/skåler og server med det samme, eller sett glassene tilbake i fryseren til du skal servere. Den skal være sånn passe frossen.

Kiwi- og melonsorbet

Kiwi- og melonsorbet. Foto: Simen Grytøyr / VG

200 gram galiamelon
200 gram kiwi
2 dl vaniljekesam
3 ss frisk mynte
1 stk eggehvite

Kjør melon, melis og vaniljekesam i blender til en jevn sorbet, og bland inn en stivpisket eggehvite og fryste kiwibiter. Serveres den straks, er den herlig spisemyk.

Sorbeten kan gjerne oppbevares i fryseboksen til ca 30 minutter før den skal serveres. Det er lurt å lage kuler på forhånd og oppbevare disse i fryseren til rett før servering. Pynt med hele kiwiskiver.

Tips: Ha en skive kiwi i bunn av et plastbeger og fyll opp med kiwi is. Sett pinner i (bruk ispinner eller spisepinner) og frys isen.

Les også: