Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

Lei av havregrøt? Prøv hjemmelaget granola til frokost. Det er en blanding av korn, frø, nøtter og tørket frukt, bakt i ovn med eplejuice eller litt honning. FOTO: HANNE BUXRUD / VG

Lag din egen granola

Forskning viser at frokostspisere ofte er slankere enn de som ikke spiser frokost.

Marianne H. Wennesberg er klinisk ernæringsfysiolog og sitter i Vektklubbs fagpanel. Hun lager menyforslagene til medlemmene. FOTO: MAGNAR KIRKNES / VG

Kanskje frokostspisere generelt er mer kostholdsbevisste?

En frokostblanding kan være en fin forandring. Det gjelder å velge riktig blant de mange alternativene.

Det er fiberinnholdet i kornblandingen som avgjør hvor mette vi blir etter måltidet, og hvor lenge metthetsfølelsen varer. Jo grovere, jo bedre, som med brød. Brød med minimum seks prosent fiber er grovt nok (tilsvarer tre skraverte kakestykker på Brødskalaen). En grov nok kornblanding bør inneholde minst åtte til ti prosent fiber.

Les bak på pakken: Et sukkerinnhold under ti prosent er bra. Er du veldig aktiv og trener mye, kan du tåle mer sukker i kornblandingen. Ingredienser som vil øke fiberinnholdet i en frokostblanding er hele korn, havre og kli. Sukkerinnholdet vil øke hvis blandingen inneholder tørket frukt, rosiner, sukker, honning eller sirup. Nøtter og frø vil øke kaloriinnholdet fordi de er fettrike.

Frokostblanding er vanligere i England og USA enn her til lands, og der er granola et kjent begrep. Granola er en form for kornblanding, som består av havregryn, nøtter og honning og som bakes eller ristes i ovnen.

Hvorfor ikke prøve din egen granolavariant? Jeg deler gjerne min egen oppskrift:

Mariannes granola:

  • 1 pakke (750 g) lettkokte havregryn
  • 50 g havrekli
  • 2 håndfull (35 g) solsikkekjerner
  • 2 håndfull (20 g) sesamfrø
  • 1 håndfull (40 g) mandler
  • 1 håndfull (40 g) hasselnøtter, eller bruk dine favorittnøtter
  • 2 epler, med skall men uten kjerne, kuttet i biter eller most med stavmikser
  • 1 dl eplejuice uten sukker
  • 2 ts kanel.
  • 75-100 gram tørket frukt og bær, som rosiner, tranebær, tørkede aprikoser, blåbær o.l.


Bland sammen ingrediensene med unntak av de tørkede bærene, og fordel jevnt over en langpanne med bakepapir. Bak / rist blandingen midt i ovnen på 140–175 °C i 45–60 minutter. Rør om med en øse iblant (cirka hvert 10-15 min) slik at blandingen får en jevn brunfarge og du unngår at den brenner seg. Avkjøl granolaen og tilsett tørket frukt og bær. Oppbevar granolaen i en tett boks med lokk.

Server med yoghurt naturell eller skummet melk, og oppskåret banan. Litt honning på toppen gjør susen.

Oppskriften gir ca tyve porsjoner a ca 50 gram, og ca 200 kcal pr. porsjon

Vektklubbmedlemmer kan også se oppskriften her

 

Les også: