bokhvetegrot
 

NÆRINGSRIK: Bokhvete har et høyt innhold av aminosyren lysin samt kalsium, jern kalium og magnesium. Den er også naturlig glutenfri så grøten kan fint spises av deg med cøliaki. Foto: Anita Stokke Blomvik / Kvardagsmat.no

Lei havregrøt? Prøv bokhvetegrøt!

Havregrøt er en kjent og kjær frokostfavoritt hos mange nordmenn. Den er sunn og gir god metthetsfølelse, og kan varieres i det uendelige. Men selv den beste havregrøt kan man bli lei, og fremfor å fylle skålen med sukkerrike frokostblandinger kan du forsøke bokhvetegrøt!

– Det jeg liker spesielt godt med bokhvetegrøt er den «crunchy» tyggemotstanden og ekstra god nøtteaktig smak, skriver Charlotte Rustad bak instagramkontoen @suntnok.

Bokhvete høres kanskje ut som en kornsort, men er faktisk ei nøtt, derav den nøtteaktige smaken. Grynene eller frøene, blir brukt i matlaging, enten som hele eller som mel. Hel bokhvete kan kokes som ris eller som her; til grøt.

Å lage grøt av bokhvete krever litt ekstra forberedelse. Grynene må skylles godt og bløtlegges i minst seks timer. Derfor passer det fint å ordne i stand grynene kvelden i forveien, så har du frokosten nesten klar!

Hell av vannet på bokhveten som har ligget over natten. Ha i en kjele og kok opp med vann eller melk, omtrent dobbelt så mye væske som bokhvete. Rør om av og til og unngå for høy varme. Koketiden er litt lengre enn havregrøt, men klar etter omtrent 10 minutter.

– Dette er grøten som gir dagen en pangstart, bokhvetegrøt med plomme og kanel er så godt, sier Linn Hansen, ernæringsrådgiver bak bloggen Sprudlende Sunn.

Her er tre fristende oppskrifter:

Bokhvetegrøt med plomme og kanel 

(427 kcal uten topping, 475 kcal med)

bokhvetegrot_sprudlendesunn1
 

Foto: Linn Hansen / SprudlendeSunn.no

Av: Linn Hansen bak SprudlendeSunn.no

1dl bokhvete hele
3 dl vann
litt salt
1 plomme i terninger
1 ts kanel
1 toppet ss kokossukker/SukrinGold
1 ss Cocosa (kan sløyfes og da sparer du 140 kcal)

Forslag til topping: Hempfrø, blåbær og en kiwi på siden.

Slik gjør du det: Kok opp vann, bokhvete og salt. Skru ned varmen og la småkoke i 10 minutter. Nå skal mye av vannet være borte og bokhvetegrynene har blitt mye større og myke. Rør inn plommen, kanelen, og søtningen, og fortsett småkokingen under lokk i 5 minutter til. Rør inn Cocosaen og hell over i en serveringsbolle. Topp med det du ønsker.

Oppskriftsside (kun for Vektklubb-medlemmer)

Bokkveitegraut med kanel og vanilje

(283 kcal uten topping, 416 kcal med)

bokhvetegrot
 

Foto: Anita Stokke Blomvik / Kvardagsmat.no

Av: Anita Stokke Blomvik / Kvardagsmat.no

1 dl bokkveitegryn
2 dl vatn
1 klype salt
1/2 ss chiafrø (kan sløyfast)
1/4 ts kanel
1/4 ts vaniljesukker eller litt kverna vaniljestang
Forslag til topping: frisk frukt som kiwi, blåbær, bjørnebær og hakka nøtter som valnøtt og pistasj.

Slik gjør du det: Ha gryna i et dørslag og skyll godt i varmt vann. Ha gryna i en liten kasserolle sammen med vannet. Kok opp mens du rører. La småkoke uten lokk i ca 15 min, rør innimellom. Rør inn salt, chiafrø, kanel og vanilje. Server med frisk frukt og hakka nøtter.

Oppskriftsside (kun for Vektklubb-medlemmer)

Bokhvetegrøt med bær og nøttesmør

(357 kcal uten topping, 482 kcal med)

bokhvetegrot_suntnok
 

Foto: Charlotte Rustad @suntnok

Av: Charlotte Rustad @suntnok

1 dl bokhvetegryn hele (legges i vann over natten, minimum 6 timer)
1-2 ts chiafrø (kan sløyfes)
1,5 dl valgfri melk
1 ts honning (eller annen søtning)
litt kardemomme
litt kanel

Forslag til topping: Frukt, bær, nøttesmør, cacaonibs og kokosflak.

Slik gjør du det: Hell av vannet som bokhveten har ligget i over natten. Skyll godt. Bland sammen bokhvete og melk i en kjele og kok til det blir grøt. Tilsett de andre ingrediensene. Ha i skål og tilsett ønsket topping.

Oppskriftsside (kun for Vektklubb-medlemmer)

Les også:

3 sunnere oppskrifter på kanelboller

Matspaneren: Syrnet proteinrik melk

Enkle og sunne nistepakker

Kom deg ut i fjellheimen