Tilbud nå!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 379,-
12 måneder: kr 719,-
 

FYLL PÅ: Gjenopprett væskebalansen med vann, jus, mineralvann eller smoothie, som denne grønne med ingefær og eple fra Lise Finckenhagen på Godt. Foto: Sara Johannessen/VG 

Dette bør du få i deg dagen derpå

Mye væske er det viktigste dagen derpå, men om du vil kombinere drikke med sunnere frokoster har Vektklubb-eksperten noen alternativer til egg og bacon. 

Mange har sine ritualer på en fyllesyk dagen derpå, og ofte er det ikke den sunneste maten man har mest lyst på. Om du likevel ønsker å gjøre sunnere valg så har Vektklubbs ekspert og klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm noen tips.

– Det viktigste å fokusere på dagen derpå er å gjenopprette væskebalansen. Dehydrering er mye av grunnen til symptomene vi har, sier hun.

– Når vi drikker alkohol hemmes hormonet ADH som vanligvis sørger for kroppen ikke skiller ut for mye væske via urinen. Det betyr at når vi har alkohol i blodet tisser vi mer og kroppen blir dehydrert. Drikk derfor rikelig med væske, både mellom og til måltidene, forklarer hun.

Derfor tipser hun om å ha nok fristende drikke til måltidene dagen derpå.

– Ha gjerne både jus og mineralvann, eller kanskje en frisk smoothie, sier Anette Skarpaas Ramm.

Fyllesyk? Derfor blir du det og slik unngår du bakrusen (saken er åpen for VG + abonnenter) 

Bytt baconet 

På fridager er det mange som også spiser egg og bacon til frokost, eller kanskje en full engelsk frokost.

– Den engelske frokosten består som regel av fint brød, bacon, egg og noen ganger pølse. Måltidet inneholder lite fiberholdige matvarer som frukt, grønnsaker og grove kornprodukter. Det er også et fettrikt måltid, med en del animalsk fett, derfor bør ikke denne typen frokost spises hyppig, men spares til spesielle anledninger, sier hun.

Egg trenger man ikke droppe til noen måltider man ønsker å spise det. Ifølge MatPrat er egg rikt på vitamin E, D og B12, og ett egg som veier 55 gram gir 78 kcal.

Visste du? Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald

Skarpaas Ramm tipser om at man kan bytte baconet med skinke, som inneholder mindre fett.

– Eller kanskje bytte ut egg og bacon med en avokadotoast, foreslår hun.

 

AVOKADO: Grovt brød med avokado gir både fullkorn og det sunne umettede fettet. Foto: Sara Berge Holmberg.

Om det er bacon du har mest lyst på så kan du spare kalorier på å bytte til kalkunbacon, eller så har matrådgiver i MatPrat Britt Malene Kåsin tidligere tipset om at du kan kvitte deg med en del fett i tilberedningen av bacon.

– Om du steker baconet så det er helt sprøtt, så vil du miste mye fett der. Stek det gjerne i stekeovn for å få et sprøtt og godt resultat på en enkel måte. Et godt tips for å unngå overflødig fett er å la det renne av seg på litt tørkepapir før servering, anbefaler hun.

Flere tips: Slik gjør du helgefrokosten mer næringsrik 

Hun tipset også om å fylle tallerken med grønnsaker, som for eksempel tomatbønner eller bakte tomater, eller frukt og bær ved siden av.

Her har vi plukket ut noen frokostoppskrifter fra Godt og Vektklubbs arkiv: 

Ovnsbakt avokado med egg

Oppskrift og bilde fra Lena Næss Adcock

 

OVSNBAKT: Avokado med egg og salami etter oppskrift fra Lena Næss Adcock. Foto: Lena Næss Adcock. 

Du trenger til en porsjon som gir 331 kcal 

1 avokado
1 egg
1 vårløk
1 skive mager salami
1 ts gressløk

Slik gjør du:
1. Kutt en avokado i to og ta ut steinen. Grav ut litt av innholdet så du får plass til et egg.
2. Legg i en ildfast form og stek på 180 grader i 20 min til egget er stekt.
3. Mens avokadoen står i ovnen kutter du opp vårløk og salami og steker i pannen til salamien er sprø.
4. Ta ut avokadoen og dryss over salami, vårløk og urter samt litt salt og pepper. 

Omelett med Spinat, feta og chili

Oppskrift fra Lise Finckenhagen for Godt

 

DEILIG DAGEN DERPÅ: Spicy omelett med fetaost og spinat. Foto: Sara Johannessen / VG

Du trenger til en porsjon: 

3 egg

3 ss vann

100 gram spinat

1 hvitløksfedd

30 gram fetaost 

Chilisaus, gjerne Sriracha, smak til etter ønske

Spirer til servering

En klype salt

Slik gjør du: 

1. Visp sammen egg, vann en god klype salt og litt kvernet pepper. Finsnitt hvitløken.

2. Bruk en mellomstor stekepanne og varm den med litt smør eller olje. Tilsett spinat og hvitløk og fres spinaten raskt under omrøring til spinaten klapper sammen. Krydre lett med salt og pepper og hell spinaten over på en tallerken så lenge.

3. Varm pannen opp på nytt og tilsett litt smør eller olje. Hell i eggeblandingen. Bruk en stekespade (helst av tre) og skrap eggemassen fra kantene og inn mot midten samtidig som du vender litt på pannen slik at den ustekte eggemassen hele tiden renner ut mot kanten igjen.

4. Dryss over fetaosten når omeletten er i ferd med å «sette» seg. Legg på spinaten og vend omeletten over på en tallerken. Topp med spirer og chilisaus.

Jordbærsmoothie

Oppskrift fra Anette Skarpaas Ramm

 

ROSA: Smoothien gir både væske og næring. Foto: Helena Krekling. 

Du trenger: 

1 porsjon med mandler gir 292 kcal og uten 119 kcal 

100 gram Jordbær
50 gram banan
100 gram appelsinjuice
30 gram mandler
Slik gjør du det:
Bland alt sammen i en blender og nyt!

Ostesmørbrød 

Denne varianten fra Lise Finckenhagen for Godt er med brie og mozzarella, men hun tipser om at cheddarost, ridderost og gorgonzola også smaker godt i toast. Det er alle fete ostetyper, som inneholder det mettede fettet Helsedirektoratet anbefaler at man begrenser inntaket av, men klinisk ernæringsfysiolog og Matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist har tidligere fortalt til Vektklubb at forskningen på ost ikke er entydig.

– Ost inneholder mye mettet fett, men forskning kan likevel tyde på at det ikke er så usunt som det høye innholdet av mettet fett skulle tilsi. Noen studier kan vise at ost er nøytralt eller til og med beskyttende mot hjerte- og karsykdommer, forklarte hun. 

 

DOBBEL OST: Ostesmørbrød med salt skinke, avokado og to typer ost fra Lise Finckenhagen for Godt. Foto: Sara Johannessen/VG. 

For to porsjoner med Finckenhagens saftige toast med ost, avokado og salt skinke trenger du: 

4 skiver godt brød (gjerne grovt)

0,5 avokado

4 skiver spekeskinke 

4 skiver brie

2 håndfuller mozzarella

Smør eller olje til steking

Sennep til servering

Slik gjør du: 

1. Mos avokadoen med en gaffel og fordel avokadomosen på to brødskiver. Legg på spekeskinke, brie og mozzarella. Topp med de siste skivene og press sandwichene lett sammen.

2. Stek toastene gylne og sprø på hver side i en stekepanne. Del toastene i to og server litt sennep ved siden av – til de som har lyst på det.