Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
szaf99cd
 

Gi det grønne et smaksløft, lag en digg dressing. Disse fem er kalorifattige og sunne. Alle foto: Krister Sørbø

Dressinger som holder deg slank

Dressingen trenger ikke være full av fett og salt for å heve salaten til nye høyder.

 

Ikke la vinninga gå opp i spinninga: La dressingen gi kroppen din viktige næringsstoffer, ikke fetende kalorier. Matblogger Ragnhild Flåøyen gir deg fem gode oppskrifter.

Den kan gjøre det sunneste måltid til en ren kaloribombe. Full av fett, sukker og salt blir dressingen raskt en skjult «versting» på en ellers frisk og næringsrik salat.

Men hva med å lage dressingen selv? Da vet du akkurat hva du får i deg. Og enda bedre: Du kan tilsette ingredienser som kroppen din har godt av.

Ragnhild Flåøyen (33) står bak bloggen Kokkelere.com. Hun er opptatt av at maten ikke bare skal være god, men at kroppen også skal ha nytte av det du putter i deg. For VG har Ragnhild laget fem magre, sunne dressinger – fulle av smak.

– Det er mulig å skape mye smak uten å tilsette så mye fett og salt. Urter, for eksempel, vil gi mye smak uten å tilføre mange kalorier, sier Ragnhild.

Husk balansen

For å få til en god salatdressing hjemme, er det ikke mye du må kunne. Ingrediensene finner du i basislageret ditt. En viktig huskeregel er å balansere syre og sødme. Litt sitron- eller limejuice vil gjøre dressingen syrlig, samtidig som du vil få i deg masse vitamin C.

Kroppen må ha olje
 

Flere studier viser at enumettede fettsyrer er nødvendig for at kroppen skal kunne ta til seg optimal mengde næring fra grønnsakene i en salat. Med andre ord, litt fett i dressingen er bare sunt.

Agavesirup eller honning vil gi sødme.

– Jeg prøver å unngå kunstig søtning, og heller bruke litt mindre av de naturlige søtningsmidlene, sier Ragnhild.

Noen friske krydderurter vil gi mye smak, i tillegg til masse antioksidanter. Cottage cheese, yoghurt eller kesam vil gjøre dressingen kremete, og tilføre proteiner.

Eddik eller juice funker fint som smakstilsetning eller for å tynne ut konsistensen.

Pass bare på at det kan være en del sukker i juicen, så kanskje den i tillegg kan funke som søtning, så kan du kutte andre sukkerkilder. Av og til er det ikke nødvendig med annet enn noen biter frukt for å gjøre dressingen søtere.

– En mangochutney er ofte fullstappet av sukker. I mangodressingen har jeg fjernet nesten alt av sukker, og heller brukt eple som søtning i tillegg til mangoen selv, sier Ragnhild.

Kan vannes ut

Det er lite som kan erstatte en god olivenolje, og det trenger du heller ikke. I olivenolje finnes det sunne fettsyrer som kroppen din har godt av. På den andre siden er oljen full av kalorier, så du kan med fordel kutte ned på mengden, uten å kompromisse med smaken.

– Du kan fint erstatte noe av oljen med noe så enkelt som vann. Du vil merke det på konsistensen, men jeg synes personlig ikke det merkes på smaken så snart dressingen er blandet inn i salaten, sier Ragnhild.

Om du er av typen som liker at maten smaker mye salt, kan du prøve å tilsette litt most ansjos i dressingen. Denne vil ikke smake fisk, men heller gi en deilig krydret, salt smak til maten.

– Du vil fort venne deg av med saltet, så snart du begynner å kutte ned på det. Etter en liten periode vil du raskt merke hvor salt maten egentlig smaker, sier Ragnhild.

Myntevinaigrette

szaf998d
 

Myntevinaigrette smaker godt til bakt fisk og kylling, og til bakte grønnsaker, som f eks rødbeter.

75 kcal per porsjon / 4 porsjoner:

• 4 ss kaldt vann

• 2 ss olivenolje

• 2 ts honning

• Saft fra ½ lime

• ½ potte mynte

• 1/8 ts salt (smak til)

• 1/8 ts pepper

Bland alt bortsett fra salt og pepper med stavmikseren. Tilsett pepper og smak til med salt. Røres opp rett før servering. Passer godt i en salat sammen med ovnsbakte rødbeter og cottage cheese, med kylling eller laks.

Vektklubb-medlemmer kan se oppskriften med næringsinnhold her


Mager basilikumpesto

szaf99d2
 

Sunn dipp!

68 kcal per porsjon / 4 porsjoner:

• 2 dl mager cottage cheese

• Ca ¾ dl kaldt vann (til passe konsistens)

• 2 ss finrevet parmesan

• ½ potte fersk basilikum

• 1 ss tørristede gresskarkjerner

• 1 lite fedd hvitløk

• ¼ ts salt (smak til)

• 1/8 ts pepper

Bland alle ingrediensene bortsett fra salt og pepper med stavmikseren. Tilsett pepper og smak til med salt. Passer godt til pastasalat eller som dipp til ferske grønnsaker.

Vektklubbmedlemmer kan se oppskriften med næringsinnhold her.

Lett mangodressing

szaf99ce
 

La søtt møte sterkt.

33 kcal per porsjon / 4 porsjoner:

• ½ rød chili

• 1 lite fedd hvitløk

• 1 ss fersk ingefær

• ¼ mango

• ½ eple, gjerne Pink Lady

• ½ ts sukker

• 1 ss eplecidereddik

• 1 dl vann

• 1 ts olje til steking

• Smak til med salt

Finhakk chili, hvitløk og ingefær. Fjern den hvite hinnen og frøene fra chilien for en mild dressing. Tilsett alt hvis du vil ha en spicy versjon. Varm oljen i en kjele og stek chili, hvitløk og ingefær til hvitløken blir blank. Del mango og eple i små biter og tilsett sammen med vann, eddik og sukker. La det koke under lokk i 10 minutter. Bland til en jevn masse med stavmikseren og avkjøl før servering. Restene kan oppbevares kjølig noen dager eller fryses.

Passer godt til friske sommerlige salater med couscous eller hirse, til grillmat eller til indisk mat.

Vektklubbmedlemmer kan se oppskriften med næringsinnhold her

Mynteyoghurt

szaf9995
 

Frisker opp fiskepinnene.

53 kcal per porsjon / 4 porsjoner:

• 2 dl yoghurt naturell

• 2 ts honning

• Saft fra ½ lime

• 3 ss finhakket fersk mynte

• 1/8 ts hvit pepper

• Smak evt til med salt (kan sløyfes)

Bland sammen alle ingrediensene. La dressingen stå kjølig i minst én time før servering. Da vil myntesmaken sette seg i yoghurten.

Passer godt sammen med kylling, laks eller svinekjøtt. Den kan også brukes som dipp til grønnsaker, til fiskeburgere, hjemmelagede fiskepinner eller falafel.

Vektklubbmedlemmer kan se oppskriften med næringsinnhold her

Eplebalsamico

szaf99e9
 

Dagens magreste.

8 kcal per porsjon / 4 porsjoner:

• ¼ dl eplemost

• ¼ dl balsamicoeddik

• 1/8 ts salt

• 1/8 ts pepper

Bland alle ingrediensene i en skål. Røres lett sammen igjen i det du skal helle den på salaten.

Med denne kan du gjøre en tung middag lettere. Passer godt til en potetsalat med laks og avokado. Den passer også godt over en frisk salat ved siden av lørdagsbiffen, i stedet for poteter og grønnsaker.

Vektklubbmedlemmer kan se oppskriften med næringsinnhold her

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem

Les også:

Vektklubbs matspaner har testet brunost på tube

Morten ble mobbet, men fikk nytt liv med mental trening

Sjekk hvor mange kalorier det er i påskegodtet