Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 379,-
12 måneder: kr 719,-
 

«SJOKOHOLIKER»: Sjokolade fører til uskilling av lykkehormoner i kroppen vår, og det er bare en av flere grunner til hvorfor sjokolade er det vanskeligste å holde seg unna ved en livsstilsendring.

Derfor trenger du ikke kutte ut sjokoladen

Om du ikke klarer, eller ønsker, å kutte sjokoladen helt lønner det seg å passe på hyppighet, mengde og type sjokolade, ifølge klinisk ernæringsfysiologen. 

Er du en sjokoladeelsker? Da kan det være vanskelig å unngå fristelsen av å fråtse i sjokoladen som ligger i skapet. Heldigvis finnes det noen måter å holde seg unna den verste sjokoladen på. Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist gir oss sine beste tips. 

– Jeg er selv en «sjokoholiker», og er ikke villig til å nekte meg sjokolade. Det behøver man heller ikke gjøre, uansett om man skal ned i vekt eller ikke, sier hun.

Hun understreker at det er to stikkord som gjelder også med sjokolade: 

– Hyppighet og mengde, slår hun fast. 

– Hyppigheten kan gjerne være hver dag så lenge mengden er liten. En liten bit eller to hver dag er uproblematisk så lenge man har et sunt, variert kosthold som står i forhold til energiforbruket. Hvis du i tillegg til nytelsen vil få med deg de antatt positive helseeffektene av sjokolade - for det er det jo en del forskning som tilsier at det er - så må du velge mørke sjokoladetyper med minst 70 prosent kakao, forteller hun. 

Derfor får du søtsug: Og slik blir du kvitt det (saken er åpen for medlemmer)

Bytt melkesjokoladen med mørk sjokolade

Om du er av de som er mer glad i den mer usunne melkesjokoladen forteller Blomkvist at det fullt er mulig å endre smakspreferanse over litt tid. 

– Hvis du begynner å ta en rute mørk sjokolade i stedet for melkesjokolade vil det ikke gå så lang tid før du plutselig synes den mørke sjokoladen er god og at melkesjokoladen nesten er blitt for søt. 

Dessuten mener ernæringsfysiologen at det er lettere å stoppe og spise den mørke sjokoladen, fordi den lyse og søte sjokoladen gjerne forsvinner i gapet før du vet ord av det. 

– Hvis du synes den mørke sjokoladen er bitter kan du prøve å ta en usaltet nøtt, for eksempel valnøtt, sammen med sjokoladebiten. Det er en utrolig god kombinasjon som gjør at den mørke sjokoladen smaker mindre bittert. Gi det noen forsøk og jeg kan nesten love deg at du blir glad i den mørke sjokoladen også! Så kan du fortsette å nyte den gode sjokoladesmaken med god samvittighet og få både mineraler, antioksidanter og andre sunne stoffer «på kjøpet».

Matspaner: – En dessert du kan nyte med god samvittighet

Savner du likevel den gode sjokoladesmaken kan du også prøve deg på noen av sjokoladerettene under, og kose deg med litt bedre samvittighet! 

Trykk på titlene for å komme til oppskriftene.

Sjokoladeis (209 kcal per porsjon):

superis3
 


Kanskje Norges sunneste sjokoladekake (232 kcal for kakestykke 1/16):

Go_Green_sjokoladekake_6
 


Sunn snickersmuffins (140 kcal per stykk): 

snickersmuffins3_jpeg
 


Skumbollekake med sjokoladeglasur (80 kcal for kakestykke 1/12):

IMG_7124
 


Sjokolademousse av blomkål (100 kcal per porsjon):

IMG_1080