Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Søtpotet stekt 2
 

SUNT TILBEHØR? Søtpotetfries lager du kjapt på egen hånd og enda kjappere om du tilbereder ferdigposen fra Hoff. Men er det så sunt som du kanskje tror? Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Er søtpotet-fries bedre enn vanlig pommes frites?

Sprø fries av søtpotet er et spennende alternativ til vanlige pommes frites – og dessuten mye sunnere! Eller er det nå egentlig det? Vektklubbs matspaner har testet hurtigvarianten fra frysedisken.

VEKTKLUBBS MATSPANER:

Klinisk eræringsfysiolog og Vektklubbs matspaner, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Hver måned legger hun nye matvarer under lupen for å teste sunnhetsgraden. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Den eksotiske søtpoteten har for lengst fått en plass på tallerkenen hos oss nordboere, og jeg har registrert at flere helsebloggere har knyttet søtpoteten til sitt bryst og legger ut oppskrifter på alt du kan bruke søtpoteten til. Selv har jeg tidligere lagt ut en oppskrift på en fantastisk god søtpotetsuppe. Nå er det søtpotetchips som står for tur.

Flere av dere har nok prøvd å lage søtpotetchips selv med oppkuttede søtpoteter, olje, salt og krydder. Hoffs har nå kommet med en hurtigvariant som du kan plukke med deg fra frysedisken.

Les også: Hvor sunne er de «sunne» mikromiddagene?

Innhold:

En skulle kanskje tro at posen med søtpotetchips inneholder kun søtpotet, litt olje, salt og krydder, slik du lager de hjemme, men her står det flere ting på ingredienslista. I synkende rekkefølge inneholder pakken: søtpoteter, rapsolje, modifisert stivelse, rismel, dekstrin, salt, hevemiddel, farge og fortykningsmiddel.

Pris:

 

Cirka 35 kroner for en pose med 400 gram søtpotetchips. Dette gir en kilopris på nesten 90 kroner.

Søtpoteten er allerede full av stivelse, så hva skal man med modifisert stivelse, rismel og mer modifisert stivelse i form av dekstrin? Og ekstra farge til den knalloransje søtpoteten? Hevemiddel?

Jeg undrer meg over rekken av «tilsetningsstoffer» og tenker at dette kan da vel ikke være nødvendig, samtidig så vet jeg at det å fryse poteter kan by på utfordringer i forhold til smak og konsistens, så Hoffs har nok sikkert sine grunner til den lange ingredienslista.

Hvordan smaker det?

Søtpotetchips pakke 2
 

En porsjon (100 gram) med Hoffs opphøgde poteter inneholder 170 kcal. Det er bare 13 kcal mindre enn en porsjon med vanlige pommes frites.

Jeg digger søtpotetsuppe som jeg har lagd flere ganger. Søtpotetmos og biter av søtpotet i gryteretter (for eksempel thai curry) synes jeg også er godt, men i små porsjoner. Det er noe med den melne konsistensen og den veldig søte smaken jeg ikke blir helt fortrolig med. Men dette er en smakssak, jeg vet at mange er glad i å bruke søtpotet til det meste.

Hvis du liker stekt søtpotet så vil du nok like søtpotetchipsene fra Hoffs også. Jeg synes de var greie som en variasjon til potet, pasta og ris, men som sagt i små porsjoner. Ungene var for øvrig begeistret for de oransje chipsene så hele pakken ble spist opp.

Hvor sunt er det?

Søtpotet er ikke egentlig en potet, men ligner på vanlig potet både i kaloriinnhold, 78-80 kcal per 100 gram, og næringsinnhold for øvrig. Søtpotet inneholder imidlertid litt mer sukkerarter, fiber og vitamin A enn poteten, mens poteten har mer vitamin C. Som poteten er søtpoteten også rik på kalium.

Den fine oransje fargen minner om fargen på gulroten, og i likhet med gulrot er søtpotet rik på betakaroten. Betakaroten er en forløper til A-vitamin og virker også som antioksidant.

Søtpotet servert nær
 

Matspaneren har servert søtpotetchipsene til vegetarkarbonader, tsatsiki og ovnsbakte grønnsaker. Vekten på chipsene reduseres ved steking så det ble «feil» å veie opp en porsjon (100 gram) etter steking. En porsjon må derfor veies opp før steking for de som vil ha det nøyaktig, eller så kan en ta omtrent ¼ av chipsene når de er ferdigstekt dersom man steker hele posen til en hel familie.

De opphøgde søtpotetene fra Hoffs inneholder som nevnt mer enn bare søtpotet, slik at kaloriinnholdet er mer enn dobbelt så høyt som i ren søtpotet, noe som hovedsakelig skyldes tilsetningen av rapsolje. Stivelse, rismel og dekstrin øker innholdet av karbohydrater i form av både stivelse og sukkerarter.

Søtpotet i langpanne nær
 

De ferdiglagede søtpotetstavene fra Hoff inneholder flere ingredienser enn søtpotetfries du lager selv, blant annet mer stivelse, fargestoff og hevemiddel.

Jeg blir ikke helt overbevist av Hoffs nylansering og tenker at du kan lage søtpotetchipsene både sunnere og bedre selv. Da har du også full kontroll over mengden olje og salt du vil bruke. Bland gjerne inn litt andre grønnsaker også, slik som gulrot, sellerirot, fennikel og løk så får du et enda sunnere og mer næringsrikt tilbehør til middagen din.

Næringsinnhold:

Per 100 gram

170 kcal, 7,5 gram fett, 22 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 9,6 gram, 1,5 gram protein og 0,4 gram salt.

Sammenlignet med «ekte vare» og lignende produkter:

Per 100 gram

Søtpotet, råvare: 80 kcal, 0 gram fett, 16,8 gram karbohydrat hvorav 4,2 gram sukkerarter, og 1,6 gram protein.

Potet, råvare: 78 kcal, 0,1 gram fett, 16,6 gram karbohydrat hvorav 1,6 gram sukkerarter og 1,8 gram protein.

Hoffs opphøgde poteter, originalen: 183 kcal, 5 gram fett, 32 gram karbohydrat og 2 gram protein.

Pommes frites, gatekjøkken: 330 kcal, 16,8 gram fett, 39,8 gram karbohydrat og 3 gram protein.

Følg matspaneren på instagram: @matspaneren eller tagg bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail til vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Er det mulig å lage sunn nugatti?

Er skyr kokos det optimale mellommåltidet for slankere?

Nye «kjøttboller» med miljøvennlig slankevri

Test av brød uten gjær og mel

Hvor sunne er egentlig de «sunne mikromiddagene»?

Frokostyoghurt med mindre sukker på pose