Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Sotpotetsuppe 1
 

SØT-POTET: Har du «potetfrykt» men tenker at søtpotet er sunt som bare rakker'n? Næringsmessig er de nesten helt like, bortsett fra at søtpoteten inneholder mer sukkerarter. Poteten er rikere på vitamin C, mens søtpotet inneholder mer vitamin A. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Gi deg selv «kjøttfri» med deilig søtpotetsuppe

Kjøttfri mandag har blitt en globalt fenomen både for miljø- og helseentusiaster. Prøv denne fargerike suppen signert Vektklubbs matspaner.

VEKTKLUBBS MATSPANER: Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Næringsmessig er søtpotet nesten kliss lik poteten, men en større andelen av karbohydratene er sukkerarter fremfor stivelse, derav den søte smaken.

Den kan, som poteten, tilberedes på mange ulike måter, for eksempel kokes, stekes, bakes, eller brukes som basis til suppe som i min søtpotetsuppe-oppskrift.

Søtpoteten blir myk, nesten kremete etter varmebehandling og i og med at den har en søtere smak enn vanlig potet, så det kan være lurt å tilsette litt syre i form av sitron eller lime i supper og mos av søtpotet.

 

Søtpotet er en rotgrønnsak fra Sør-Amerika som har mange likhetstrekk med vanlig potet, men ikke tilhører samme familie botanisk sett. Søtpoteten hører til vindelfamilien, mens vanlig potet hører til vierfamilien. Søtpoteten er gjerne større enn poteten, mer avlang, ofte rødlig i skallet og oransje i kjøttet.

Søtpotet er, som gulrota, rik på betakaroten. Derav den fine oransje fargen. Betakaroten er en forløper til A-vitamin og virker også som antioksidant. Som poteten er søtpoteten også rik på kalium. Kaloriinnholdet er rimelig likt kaloriinnholdet i vanlig potet. Karbohydratinnholdet totalt sett er også likt, men potetens karbohydrater består hovedsakelig av stivelse, mens søtpoteten har en større andel enkle sukkerarter. Poteten har mest vitamin C, mens søtpoteten har mest vitamin A.

Sammenligning næringsstoffer:

Potet: 78 kcal, 0,1 gram fett, 1,8 gram protein, 16,6 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 1,6 gram. 2 gram kostfiber, 14 mg vitamin C og 487 mg kalium.

Søtpotet: 80 kcal, 0 gram fett, 1,6 gram protein, 16,8 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 4,2 gram. 3 gram kostfiber, 551 RAE (retinolekvivalenter) vitamin A og 337 mg kalium.

Eli Annes søtpotetsuppe

Sotpotetsuppe 3
 

En porsjon av suppen gir kun 372 kcal.

4 porsjoner

1 gul løk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
300 g gulrøtter
700 g søtpotet
1 l grønnsaksbuljong
1-2 dl lett matfløte
litt pepper
4 ss lett creme fraiche
4 ss ristede gresskarkjerner

Slik gjør du det: Fres løk og hvitløk i litt olje i en stor kjele. Tilsett gulrøøter, søtpotet og grønnskasbuljong og la koke til grønnsakene er møre. Kjør med stavmikser og tilsett matfløte. Smak til med pepper eller chiliolje. Server med en liten klatt lett creme fraiche, et dryss ristede gresskarkjerner og gjerne godt brød til.

Blitt populær

Det er ingen produksjon av søtpotet i Norge, men den finnes likevel i butikken stort sett hele året, takket være import fra tropiske og subtropiske strøk hvor de dyrker søtpotet i stor utstrekning.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Sunn frokost hver morgen

Frokostyoghurt med mindre sukker

Tre tunfiskmiddager på 10 minutter

Kom i form med kompistrening