Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
julegrøt2
 

SUNNE HAVREGRUN: Velg store havregryn fremfor den lettkokte varianten. De store grynene gir mer tyggemotstand og kroppen bruker lengre tid på å fordøye det. Foto: Mona Kvammen / @monakvammen

Havregrøt med smak av jul

Du trenger verken pepperkaker, kromkaker eller kokosmakroner for å nyte smaken av jul. Prøv denne herlige varianten av sunn julegrøt!

Gullkornet havre

Havre er genialt for deg som vil ned i vekt. Den allsidige kornsorten inneholder mange sunne næringsstoffer og holder deg mett lenge. I tillegg inneholder havre det vannløselige fiberet betaglukan som virker kolesterolsenkende. Og som om det ikke var nok; dette betaglukanet kan også bidra til å redusere blodsukkerstigningen etter måltid.

Les også: Julekaffen er en sukker- og kaloribombe!

Finnes ikke én supermatvare

Merk at alle disse supre egenskapene er «kan»- og «kanskje»-effekter. Det er jo ikke slik at alle helseproblemer løses bare man spiser havregrøt til frokost. Helse og kosthold er så utrolig sammensatt. Likevel, det finnes lite som er negativt med havregryn – med mindre du bare spiser havregryn, hele tiden. Da får du ikke et allsidig og variert kosthold som alle de store vitenskapelige instutisjoner og fagorganer (f.eks Helsedirektoratet i Norge) er enige om at fremmer god helse.

Kostholdforvirret? Dette bør du spise for å gå ned i vekt

«Mer av» og «mindre av» fremfor «ja-» og «nei-mat»

Det sier seg selv at havregrøt er sunnere enn pepperkaker og annen julebakst, men nå i førjulstiden har vi jo lyst på disse julesmakene for å komme i julestemning. Julen er jo tross alt noe hyggelig i denne mørke og kalde årstiden. For deg som vil ned i vekt kan det være utfordrende at «julekos» i mange sammenhenger ofte betyr det samme som å dytte innpå kaker, bakst, gløgg og julemat. Det kan fort bli mange kalorier.

Mona Kvammen har løsningen. Hun har nemlig laget en deilig oppskrift på havregrøt med pepperkakesmak som hun deler med Vektklubbs lesere. Den er like enkel som den er brilliant!

Travelt i julestria? Gode tips til snikmosjon

I et sunt kosthold bør du spise mest av det du vet er sunt, og heller begrense mengdene av det du vet ikke er så veldig sunt. Skal du ned i vekt må du innta mindre kalorier enn det du har gjort tidligere. Det betyr ikke at du skal droppe pepperkaker og julemat. Selvfølgelig kan du unne deg en godbit i ny og ne, men kanskje ikke hver dag. Starter du dagen med denne havregrøten med pepperkakesmak så klarer du kanskje lettere motstå å dykke ned i pepperkakeboksen på kontoret.

Oppskrift på havregrøt med pepperkakesmak

1 porsjon = ca 395 kcal

julegrøt1
 

SPAR PENGER: Havregryn metter godt, men best av alt; det er billig mat! Mye billigere enn frokostblandinger. Foto: Mona Kvammen / @monakvammen

Grøt:
0,5 dl store havregryn
0,5 dl lettkokt havregryn
1 dl vann
2 dl melk
en klype salt
1 ss sukrin gold

Pepperkakekrydder:
1 strøken ts kanel
1/3 ts kardemomme
en klype nellik
Kan også tilsette en klype ingefær.

Topping:
Det du liker best eller som på bildet; persimon, banan, grantateple, hakkede mandler og nøttesmør (her mandelsmør).

Slik gjør du det: Bland vann, melk og havregryn i en gryte og kok opp mens du rører. Tilsett salt, sukrin gold og pepperkakekrydder. Senk varmen og la grøten småkoke i 5 minutter, eller til den er passe tykk. Topp med det det du liker best!

Kilde: Mona Kvammen (oppskrift), Opplysningskontoret for brød og korn, Store Norske Leksikon.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Kos deg i julen med bedre samvittighet

Øl eller vin? Går du i denne kalorifella?

Julen kan gi permanent økt forbrenning