ALLE GODE TING ER TRE: Om du følger tallerkenmodellen, skal en tredel bestå av proteiner (fisk eller sjømat, kjøtt, kylling, fugl), en tredel bestå av grønnsaker, og en tredel bestå av tilbehør som ris, potet, pasta eller brød - helst i grove varianter. Her kylling med skorpe, salat og grønnsaksblandet fullkornris. Foto: AP Photo / Matthew Mead

Hva skal vi ha til middag?

Når planlegger du hva du skal spise til middag? Gjør du innkjøp når du er sulten og egentlig er klar for å sette deg rett til middagsbordet?

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Klikk her og bli medlem i dag!

  • Inger Ottestad er klinisk ernæringsfysiolog og ansatt i en postdoktor stilling ved avdeling for klinisk ernæring ved Univeritetet i Oslo. Har doktorgrad i helseeffektene av fiskefettsyren Omega 3.
  • Lager menyforslagene her i Vektklubb.

Ved å lage en ukemeny unngår vi det evinnelige spørsmålet om hva vi skal ha til middag hver eneste dag. Med litt planlegging kan man lage god, rimelig og sunn mat.

Det er enklere å få til et sunt kosthold med litt planlegging, og du kan ta utgangspunkt i kostrådene når du planlegger for en uke:

* Spis 300-450 g fisk per uke (2-3 fiskemåltider).

* Velg hvitt kjøtt fremfor rødt kjøtt (maksimalt 500 g/uke).

* Velg oftest magert og rent kjøtt.

* Spis rikelig med grønnsaker til alle middagene, slik at du hver dag spiser minst 500 g grønnsaker, frukt og bær.

* Magre meieriprodukter bør brukes i hverdagen.

* Maten bør tilberedes i olje eller flytende margariner.

Bytt til mindre tallerkener

Bruk en middagstallerken som ikke er så stor og del middagsmåltidet inn i tre like store deler:
1) Kjøtt (kylling/kalkun) eller fisk.

2) Grønnsaker.

3) Ris, pasta, potet, brød eller lignende.

Bruk helst grove varianter (fullkornspasta, fullkornsris eller villris, grovbrød) og fullkornsbrød i hverdagen.

For å kutte kalorier

Hvis du vil ha en magrere porsjon, øker du mengden grønnsaker og reduserer på alt annet.

Har du en rett med lite grønnsaker, kan du spise suppe med grønnsaker eller salat som forrett, og en mindre porsjon hovedrett.

Du kan fint velge en lettere middag som suppe, salat eller en vegetarrett en dag eller to i uken.

Spises i alle varianter

Spis rå, kokte, stekte eller hermetiske grønnsaker.

Rå grønnsaker fra salat eller taco kan stekes eller kokes neste dag og inngå i supper, gratenger, gryteretter eller lignende. Kokte eller stekte grønnsaker kan senere brukes i suppe eller salater. Bruk fantasien.

Tilbered ekstra med fisk eller kjøtt til middag og sett overskudd i kjøleskapet eller frys ned. Når du fryser ned mat kan du føre opp en ny rett i ukemenyen med én gang – da glemmer du ikke det du har liggende i fryseren.

Lag en ukemeny og gjør innkjøp for flere dager. Flere kan være med på å lage ukemenyen, og ikke minst: Bruk restene og fantasien. Avslutt middagsmåltidet med frukt eller bær.

God middag!

Inger Ottestad svarer Tett på nett i dag klokka 19. Send inn spørsmål, eller følg nett-treffet her!

Start nå! Fra kun kr 60/mnd.Bli medlem i dag!

12 mnd. medlemskap

719,-

Deretter 99,- pr. mnd.

6 mnd. medlemskap

549,-

Deretter 109,- pr. mnd.

Vår bestselger!

3 mnd. medlemskap

439,-

Deretter 129,- pr. mnd.

Samtlige abonnement fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode.
Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.