Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Polarkaviar up close
 

PÅLEGGSFAVORITT: Produsenten skriver at én porsjon er 18 gram, men det er litt mye for en skive, mener matspaneren. To skiver vil da imidlertid dekke dagsbehovet for omega 3-fettsyrer, men tilføre så mye som 1,5 gram salt. Daglig saltinntak bør ikke overstige 5 gram. Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er egentlig kaviar?

Fisk som pålegg kan være en god løsning dersom du ikke får i deg flere fiskemiddager i løpet av uken. Nå har det kommet en ny kaviartype som inneholder mer av de sunne omega 3-fettsyrene, men hvor mye monner det egentlig?

VEKTKLUBBS MATSPANER: Hver måned tester klinisk eræringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Kaviar er et fast innslag på frokostbordet hos mange og de fleste har nok fått med seg at kaviar kan bidra med verdifulle omega-3-fettsyrer i kostholdet. Nå har Mills kommet med en kaviar som har mer omega-3 enn vanlige kaviartyper.

Innhold:

Mills polarkaviar har altså 8 prosent torskeolje i tillegg til de andre kaviaringrediensene. Dette går på bekostning av andelen lettrøkt og sukkersaltet rogn som er 35 prosent i polarkaviar mot 45 prosent i vanlig kaviar (Mills originale). Begge variantene inneholder også rapsolje, sukker, vann, potetflak, konserveringsmidler, eddik og fargestoff.

Dette er omega 3-fettsyrer

 

Eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er langkjedete omega-3-fettsyrer. Disse fettsyrene finnes nesten utelukkende i fisk og sjømat.

Alfalinolensyre (ALA) er en annen omega-3-fettsyre som finnes hovedsakelig i plantematvarer som for eksempel planteoljer, valnøtter og linfrø. ALA er utgangspunktet for alle omega-3-fettsyrer og kan omdannes til EPA og DHA i kroppen, men denne prosessen er så ineffektiv at det anbefales å spise EPA og DHA fra sjømat eller ta tran.

Det finnes mest dokumentasjon på at det er EPA og DHA som kan bidra til å forebygger hjerte- og karsykdommer.

Helsemyndighetene i Norge har foreløpig ikke en egen anbefaling for marine omega-3-fettsyrer, men det anbefales at totalt omega-3-inntak er på 1 energiprosent, noe som tilsvarer cirka 1-3 gram per dag.

Kilde: NIFES og Helsedirektoratet

Det er altså innholdet av torskeolje som bidrar med den høye andelen omega-3-fettsyrer.
• 100 gram polarkaviar inneholder 5 gram omega-3 hvorav 1,5 gram EPA og DHA (se faktaboks).
• 100 gram Mills originale kaviar gir 3,6 gram omega-3 hvorav bare 0,25 gram EPA/DHA. (Det meste av omega-3-fettsyrene kommer dermed fra ALA i rapsoljen.)
• Til sammenligning inneholder Stabburet makrellfilet i tomatsaus 4,7 gram omega-3 hvorav 3 gram EPA og DHA.

Visste du: Fiskefett påvirker hjernen

Hvordan smaker det?

Torskeolje er også kjent som tran, så det kunne tenkes at tilsetning av torskeolje ville gi en transmak til produktet. Jeg har smakt kaviar noen ganger, men aldri lært meg å like det, så jeg satte min kaviarelskende mann på en smakstest. Hans favorittkaviar er vanlig Mills original kaviar. Han sier han har smakt flere typer, men faller alltid tilbake til den originale. Den nye Polarkaviaren falt likevel i smak og han påstår det ikke var veldig stor forskjell på typene, men at han fortsatt vil foretrekke den originale typen, uten at han helt klarte å sette fingeren på hvorfor. Det skal sies at han alltid bruker majones sammen med kaviar, så majonesen vil nok kunne kamuflere små nyanseforskjeller mellom kaviartypene. Prøv gjerne Polarkaviar neste gang og gjør deg opp en mening selv.

Hvor sunt er det?

Kaviar er et passe sunt pålegg. Sunt fordi det inneholder nettopp flerumettede fettsyrer fra fisk, men samtidig litt usunt fordi det inneholder mye sukker og salt. For personer som ikke er så glad i fisk og derfor ikke får i seg nok omega-3 på den måten, kan kaviar gi et verdifullt tilskudd av dette, men samtidig vil store mengder kaviar også bidra til et høyt saltinntak.

Polarkaviar tube 1
 

På polarkaviartuben står følgende: «Fra rene, polare farvann har vi hentet en smaksnøytral olje fra torsk, som gjør Mills polarkaviar rik på omega-3».

Mills Polarkaviar inneholder mindre av både sukker og salt, så det er positivt. Vanlig kaviar inneholder 5,5 gram salt og 12 gram sukkerarter per 100 gram, mens Polarkaviar inneholder 4,3 gram salt og 9 gram sukkerarter. Mer av det sunne og mindre av det usunne med andre ord.

Mills skriver at to skiver med Polarkaviar dekker dagsbehovet for omega-3. Mengden kaviar beregnet per skive er 18 gram (dette mente imidlertid min mann var for mye kaviar for en skive).

• Denne porsjonen på 18 gram gir 85 kcal, 0,9 gram omega-3 hvorav 0,27 gram EPA og DHA, og 0,77 gram salt.
• To porsjoner på til sammen 36 gram polarkaviar gir dermed 1,8 gram omega-3, som helt riktig dekker dagsbehovet for omega-3, men det bidrar også med 1,5 gram salt. Anbefalt daglig saltinntak for voksne er på 5 gram totalt.

Polarkaviar porsjon i skje
Polarkaviar porsjon i skje

Porsjonen i spiseskje tilsvarer 18 gram som er den anbefalte porsjonen i følge produsenten. Mengden som er på skiva er litt mindre da 18 gram, da det faktisk er ganske mye for en skive.

Velger du vanlig Mills kaviar vil du med de samme to porsjonene (36 gram) få i deg 1,3 gram omega-3-fettsyrer, hvorav mindre enn 0,1 gram EPA/DHA, og nesten 2 gram salt.

Testet tidligere: Kokosolje er verre enn palmeolje!

Til sammenligning gir en porsjon makrell i tomat, 40 gram i følge Stabburets makrellpakning, et inntak på 95 kcal, 1,9 gram omega-3 hvorav 0,76 gram EPA/DHA og 0,4 gram salt. To slike porsjoner vil gi 3,8 gram omega-3 hvorav 0,9 gram EPA/DHA og 0,8 gram salt.

Det er altså lettere å få dekket behovet for omega-3-fettsyrer, da særlig EPA/DHA, ved å velge makrell i tomat på skiva, og da får du også i deg mindre salt enn ved å velge kaviar. Det er også verdt å nevne at makrell inneholder betydelig mer vitamin D enn det kaviar gjør. Men for de som liker kaviar bedre enn makrell er altså Polarkaviar det lureste alternativet fordi det gir mer omega-3, særlig fra EPA og DHA, og mindre salt og sukker enn mange andre kaviartyper.

Guide til omega-3 jungelen

Næringsinnhold og sammenlignet med andre kaviarer:

per 100 gram

Pris:

 

30 kr for et beger med 300 gram. Foreløpig får du den kun hos coop-kjeden.

Polarkaviar: 475 kcal, 43 gram fett hvorav mettet fett 3 gram, 8 gram protein, 14 gram karbohydrater hvorav sukkerarter 9 gram og 4,3 gram salt.

Mills original kaviar: 430 kcal, 39 gram fett hvorav mettet fett 3 gram, 8 gram protein, 13 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 12 gram og 5,5, gram salt.

Eldorado kaviar: 439 kcal, 36 gram fett hvorav mettet fett 2,2 gram, 7,2 gram protein, 20 gram karbohydrat (sukkerarter ikke oppgitt) og 5 gram salt.

Rema 1000 kaviar: 402 kcal, 33 gram fett hvorav 2,4 gram mettet fett, 7,2 gram protein, 19 gram karbohydrat hvorav sukkerarter 10 gram og 5 gram salt.

Stabburet kaviar: 411 kcal, 35 gram fett hvorav 2,8 gram mettet fett, 8,7 gram protein, 15 gram karbohydrater hvorav 12 gram sukkerarter og 5,6 gram salt.

Kavli kaviar: 355 kcal, 27 gram fett hvorav mettet fett 2 gram, 12 gram protein, 16 gram karbohydrater hvorav 16 gram sukkerarter og 6 gram salt.

Følg matspaneren på instagram: @matspaneren eller tagg bilder av matvarer du ønsker at vi skal teste med #matspaneren. Du kan også sende oss en mail til vektklubb@vg.no

Andre matvarer matspaneren har testet:

Søtpotetfries, sunnere enn pommes frites?

Er det mulig å lage sunn nugatti?

Er skyr kokos det optimale mellommåltidet for slankere?

Nye «kjøttboller» med miljøvennlig slankevri