Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
86665654
 

UNNGÅ BURGER: Prøv å unngå å ty til raske løsninger når du er skikkelig sulten etter jobb. Legg en plan, råder klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: Kzenon / Shutterstock / NTB scanpix

Slik kan du unngå disse middagsfellene

Middagen er for mange det største måltidet, så fornuftige middager kan ha stor betydning for kostholdet ditt. Få inn gode rutiner rundt familiens daglige samlingspunkt.

ta3edbb2
 

Vektklubb-ekspert klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm. Foto: FRODE HANSEN, VG

Hvis lunsjen er tidlig og middagen sen, så er det stor fare for at sulten kan ødelegge for matvarevalg og mengde. Prøv derfor å spise passe mengde mat før middag, slik at du både orker å lage den maten du ønsker å spise og at du får til å spise en passelig porsjonsstørrelse.

Det er mange grunner til å ha en fast måltidsrytme. Det er blant annet mer forutsigbart og lettere å planlegge hva som skal spises når, noe som gir en større mulighet til å legge til rette for å spise fornuftig. Ser du at du ofte er for sulten før middag, legg inn et mellommåltid, for eksempel en neve nøtter, i forkant av middag.

Unngå å spise for mye

Det å spise en passelig porsjonsstørrelse er ikke alltid like lett. Metthetssignalene kommer en stund etter at man har begynt å spise. Er du av personene som spiser fort, vil metthetssignalene komme etter at du har spist deg mett, og resultatet kan være at du har spist mer enn du trenger. 

Få inspirasjon: 5 middagsretter under 500 kalorier

Tips:

 

– Ha en fornuftig måltidsrytme, som sørger for at du ikke er for sulten til middag

– Spis saktere dersom du pleier å oppdage at du er for mett for sent

– Lag en middagsplan slik at du (og eventuelt de andre som skal spise middag) vet hva som skal spises til middag

– Ha alltid en stor porsjon grønnsaker til middag

– Legg inn faste dager for fiske- og vegetarretter

For å spille på lag med metthetssignalene kan det være lurt å spise saktere. Grønnsaker har en lav energitetthet og «fyller opp» samtidig som det bidrar med lite energi. Stort volum er med på å gi metthetsfølelse. Bruk god tid i grønnsaksavdelingen i butikken. Husk å finne passende grønnsaker til middagen. 

Fem grunner: Derfor bør du spise mer grønnsaker 

Varier tilberedningen av grønnsaker mellom ovnsbakte grønnsaker, råkost, grønnsakspureer eller salat. Knask gjerne grønnsaker til matlagingen eller ha en grønnsaksforrett. En forutsetning for at denne strategien skal fungere er at du stopper å spise når du er mett, selv om middagen smaker godt. Ta deg derfor tid til å kjenne etter når du ikke er sulten lenger.

Unngå å spise usunt

Det å finne ut hva som skal være til middag kan være en utfordring for alle. Det er ekstra vanskelig å tenke klart og fornuftig etter jobb når sulten allerede har meldt seg. Da er raske, enkle løsninger ofte det som frister mest og som også kan bety noe mer usunne retter. Er dette noe som skjer oftere enn ønskelig, så er det på tide å legge en middagsplan. 

Fikk du med deg? Derfor trenger du ikke kutte karbohydrater

Hvis planen er lagt og maten kjøpt inn, så er det mindre som skal til for å få til sunne og gode middager. En annen fordel med å ha en plan er at de som skal spise middag er forberedt på hva det skal være til middag og diskusjoner om hva som skal spises utgår. Dette gjør det også enklere å få en oversikt over hvor mange fiskemåltider det blir i uken, om det brukes belgfrukter og om det er tilstrekkelig med grønnsaker til middagene.

Enkel grunn: Derfor får du søtsug

Tomatsuppe med basilikum og egg

 

Tomatsuppe med egg og urter. 

Denne suppen tar bare 15 minutter å lage, og er både kalorifattig og god! Nyt suppen med grove rundstykker eller brød til.

2 porsjoner, 212 kalorier per porsjon

Du trenger:
2 stk. egg
1 stk. løk
2 fedd hvitløk
1 boks tomat hakkede, hermetisk
2 ss tomatpuré
1 ss olivenolje
2 dl vann
0,5 stk. buljongterning
Timian
Fersk basilikum

Slik gjør du:
1. Kok egg
2. Fres løk og hvitløk i oljen.
3. Tilsett tomatpureen og la den frese med i et minutt.
4. Ha i vann og buljong, kok opp.
5. Samtidig moser du tomatene med en stavmikser til en fin puré.
6. Ha tomatene over i kjelen og kok opp.
7. La det småputre i fem minutter.

Smak til med pepper, timian og basilikum, og legg de kokte eggene i suppen.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Grønnsakssuppe med en vri

Slik lykkes du med grovere bakst

Slik holder du motivasjonen: Vegard Harms tips til livsstilsendring

Derfor holder ikke søndagsturen