Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

VARIASJON: Taco uten kjøtt kan være et alternativ til den tradisjonelle tacoen. Foto: Sara Johannessen/VG

Kjøttfri taco

Bytt kjøttdeigen med grønnsaker, og gi tacomåltidet en ny vri.

Helsedirektoratet anbefaler at man kutter ned på bruken av rødt kjøtt, og erstatter det med hvitt kjøtt, i tillegg spiser mer fisk og grønnsaker. Rapporten om utviklingen av norsk kosthold ble presentert før jul, og viste at forbruket av grønt gikk ned fra 2016 til 2017.

– Det er negativt, konkluderte Henriette Øien i Helsedirektoratet da.

Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm har tidligere tipset om at for å øke inntaket av både frukt og grønnsaker, lønner det seg å bruke godt med det både til og mellom måltider. Hun har også gitt fem grunner til å spise mer grønnsaker, og en av dem er for helsens skyld. Grønnsaker har lav energitetthet, og dermed må du spise mer for å oppnå samme energiinntak som med annen mat.

– Matvarer med lav energitetthet reduserer risikoen for overvekt og fedme. Hvis du går over til et kosthold som inneholder mer grønnsaker enn tidligere, bør mengden mat som spises øke, skrev hun da.

Her har vi samlet to varianter av vegetartaco fra Vektklubb og Godts oppskriftsbase, som gir en sunn tacomiddag.

Anettes vegetartaco

Oppskrift: Vektklubb-ekspert Anette Skarpaas Ramm

 

KJØTTFRITT: Stekt sopp kan variere fyllet i tacoen. Foto: Simen Øyen.

Du trenger:

Salat

Paprika

Agurk

Mais

Sopp

Koriander

Lett rømme eller kesam

Avokado

Tomat

Lime

Tacolompe, gjerne fullkorn.

Slik gjør du:

1. Del opp ønsket mengde sopp, og stek i en panne med litt olje eller flytende margarin.

2. Del opp ønsket mengde av grønnsakene test gjerne noen nye typer om du ønsker. Bruk også gjerne mer grønnsaker om du dropper kjøttet.

3. Lag guacamole, Anette Skarpaas Ramm viser hennes metode i videoen under:

4. Varm lompene slik som pakken sier.

5. Fyll lompene med grønnsaker, stekt sopp, topp med rømme, guacamole og koriander. Ønsker du en sterkere variant kan du ha noen dråper Sriracha på toppen.

Vegetartaco med krydderstekte søtpoteter og avokadorøre

Oppskrift: Lise Finckenhagen/Godt 

 

KRYDRET: Stekte søtpoteter med snittet rødkål og koriander fra Lise Finckenhagen for Godt. Foto: Sara Johannessen/VG

Du trenger:

Krydderstekte søtpoteter:

3 søtpoteter

1 ts knuste korianderfrø

0,5 ts knuste fennikelfrø

2 ts knust spisskummen

0,5 ts chiliflak eller chilipulver

Litt salt

Olje til steking

Avokadorøre:

2 avokadoer

1 lime

2 fedd hvitløk

0,5 rød chili, renset for frø

2 tomater

1 liten bunt koriander

Litt salt

Til servering

Tortilla

Finsnittet rødkål

Slik gjør du:

1. Skrell og skjær søtpotetene i jevne terninger.

2. Dryss over krydder og salt og drypp over olje

3. Vend alt godt sammen og bak søtpotetene i ovn ved 210 grader i ca. 25 minutter, eller til de er møre og gylne.

4. Del avokadoen, fjern steinen og skrap ut kjøttet.

5. Mos kjøttet med en gaffel og bland inn limesaft, finhakket hvitløk og chili.

6. Del tomatene i fire og fjern den bløte kjernen.

7. Skjær tomatkjøttet i terninger og bland dem inn i avokadorøren sammen med hakket koriander. Smak til med salt.

8. Varm tortillaen og topp med finsnittet rødløk, søtpotet og avokadorøre.

Les også: 

Fargerik grønnsaksfest

Matspaner av Hatting proteinrundstykker: – Et positivt tilskudd på grunn av bønnemelet

20 kalorivennlige matbytter