Start i dag!

  3 måneder: kr ,-
  6 måneder: kr ,-
12 måneder: kr ,-
mandelsmør_6
 

SMØRBART PÅLEGG: Ser du etter noe nytt og spennende å ha på brødskiven kan nøttesmør være noe for deg! Bare pass på mengden dersom du teller kalorier, nøttesmør er tettpakket med energi fra gode fettsyrer. Foto: Lisa Malene Skjelin / @lisamalenee

Lag deilig nøttesmør av mandler

Det er mange gode grunner til å lage nøttesmør selv. Ikke bare smaker det utrolig godt, det er billig og du sparer miljøet for unødvendig bruk av emballasje.

Nøtter som kjøpes i løsvekt er ofte billigere en de du finner ferdigpakket i pose. Nøtter i løsvekt selges blant annet på internasjonale butikker, Nøtteblanderen eller kanskje du har en «Zero waste»-butikk i nærheten? Ta med din egen gjenbrukbare emballasje hjemmefra og fyll opp uten å tømme lommeboken.

Spar penger: Slik kan du handle billig og sunt

– Jeg elsker å lage nøttesmør selv, og syns selvfølgelig at hjemmelaget alltid smaker bedre, forteller Lisa Malene Skjelin (23) fra Oslo. Hun blogger om helse, livsstil og miljø, samtidig som hun studerer til å bli kostholdsveileder.

mandelsmør_3
 

En spiseskje nøttesmør, både mandelsmør og peanøttsmør, gir omtrent 90–100 kcal. Foto: @lisamalenee

Nøtter er proppfulle av sunne fettsyrer, proteiner, vitaminer og mineraler. Til tross for at de er svært energitette, altså kaloririke, er det sunt å spise en liten neve daglig, selv om du vil ned i vekt. Nøtter ser faktisk ut til å forebygge herte- og karsykdom, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Én porsjon, 30 gram naturlige nøtter, fire ganger i uken er alt som skal til.

Les også: Nøtter er supermat!

banan_mandelsmør_4
 

Nøttesmør på banan er super snacks! Foto: @lisamalenee

Go nuts!

På kjøkkenet til Skjelin finner du alltid en krukke nøttesmør og hun bruker det til mye forskjellig.

– På brødskiven sammen med syltetøy er jo en klassiker, og jeg syns nøttesmør er veldig godt på banan, selleristang, sprø epler, eller toppet på en smoothie, blandet inn i en smoothie eller i hjemmelaget sjokoladepålegg. Jeg merker godt at å spise nøttesmør, som inneholder mye sunt fett, sammen med frukt gjør at det metter bedre, og holder blodsukkeret mitt mer stabilt, sier hun.

Gjør den sunnere: Putt nøtter i smoothien

Nøttesmør har blitt mer og mer populært. De fleste matbutikker har peanøttsmør, og i helsekostbutikkene finnes flere varianter av smørbart nøttepålegg laget av andre typer nøtter.

Fremgangsmåten for å lage nøttesmør er den samme, så du kan i grunn bruke hvilke nøtter du vil lage nøttesmør av og følge oppskriften. Her har Lisa Malene brukt mandler.

mandelsmør_2
 

For å lage ditt eget nøttesmør trenger du en blender av en litt kraftigere type som tåler å hakke opp nøtter. Foto: @lisamalenee

Til en krukke trenger du:

200 gram rå mandler
1/2 ts maldonsalt

Slik gjør du det: Bruk rå mandler, ikke ristede og saltede, disse er ofte tilsatt oljer.
Fordel mandlene utover et stekebrett og rist de i ovnen på 150 grader i 10–15 minutter. Ha mandlene og saltet i en foodprosessor og start å blende. Dette kommer til å ta tid, så ha tålmodighet. Det er ofte nødvendig å stoppe underveis og bruke en sleiv til å dytte nøttemassen ned fra kantene. Når du syns det har tatt lang tid og at dette ikke kommer til å gå, så fortsett og blende enda mer. Plutselig ser du at massen begynner å henge sammen, og etter hvert får nøttesmøret riktig konsistens. Det kan ta alt fra noen minutter til 15 minutter. Sjekk konsistensen med en skje underveis, og stopp når du syns den er flytende nok. Ha nøttesmøret på et glass med tett lokk og nyt!

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Nye studier viser at lettbrus ikke gjør deg overvektig

Poké bowl med laks, avokado og mango

Fire råd for et sunnere kosthold

Tre slankestrategier som ikke fungerer

Stress ned med løping