kjoleskapsgrot samlet
 

GODT FOR MAGEN: Når havregryn får trekke til seg væske gjennom hele natten blir de lettere å fordøye, enda lettere enn om de kokes. Avkjølt mat har også en høyere andel resistent stivelse, en type karbohydrat som ikke tas opp i tarmen.

Lag frokosten klar allerede i kveld

En sunn start på dagen er viktig. Her er tre slankende oppskrifter på kjøleskapsgrøt.

Akkurat nå! Fra kun 50,- per måned.Klikk her og bli medlem i dag!

En næringsrik og energirik start på dagen er viktig for å få i gang kropp og sinn. Ikke bare går det ut over konsentrasjon og humør om man hopper over dagens første måltid, men flere studier tyder på at det er gunstig å spise frokost når målet er å gå ned i vekt. Ifølge Vektklubbs kostholdsekspert Anette Skarpaas Ramm kan det være enklere å ta sunne valg resten av dagen og få bukt med søtsuget på kvelden, dersom du starter dagen med en sunn frokost og følger på med små og hyppige måltider gjennom dagen.

Les også: Spis etter klokka - bli slank!

Sparer tid

Kjøleskapsgrøt kan være tingen for deg som har dårlig tid om morgenen. Gjør klar grøtblandingen kvelden i forveien og la frokosten lage seg selv i kjøleskapet over natten. Som en grei huskeregel kan du bruke én del havregryn og to deler væske.

- Kjøleskapsgrøt er også lett å ta med i sekken når jeg velger å bruke tid om morgenen til å gå eller sykle til jobb, så kan jeg spise når jeg kommer fram, forteller matentusiast Linda Broch (46) fra Stavanger.

En ingrediens hun gjerne putter i kjøleskapsgrøten er chiafrø.

- Jeg liker at chiafrøene bidrar til å holde meg mett lenge og gir meg godt med proteiner og essensielle fettsyrer, forteller hun. Oppskriften hennes finner du lenger ned i saken.

Chiafrø markedsføres som supermat og har fått en mengde tilhengere de siste årene. Spesielt populært er det blitt å bruke de næringssrike frøene i nettopp kjøleskapsgrøt, eller over-natten-grøt, da de trenger litt tid for å svelle. Chiafrøene kan absorbere hele tolv ganger sin egen vekt i væske og får en geléaktig konsistens.

Test av chiafrø - er de verdt hypen?

Her er tre magre og enkle frokostoppskrifter på kjøleskapsgrøt som holder deg mett frem til lunsj.

Kjøleskapsgrøt av chia og kesam

Av Trine Midtun bak Klisjéhjemmet.no

kjoleskapsgrot klisjehjemmet
 

Om du glemmer å blande sammen grøten kvelden i forveien kan du blande chiafrøene med litt kokende vann, før du rører det sammen med kesam for å fremskynde prosessen. Foto: Trine Midtun

1 porsjon

Energiinnhold:

 

296 kcal per porsjon

2,5 dl mager vaniljekesam
1,5 ts chiafrø

1 skive mango
1 skive honningmelon
1/2 skive ananas
litt kokosmasse til topping om ønskelig

Slik gjør du det: Bland chiafrø sammen med kesam og rør godt. Frøene begynner å ta til seg væske etter en halvtimes tid og er ferdig tilberedt etter ca to timer.
Kutt opp frukt i små biter og ha over blandingen av kesam og chiafrø. Dryss over litt kokosmasse før servering.

Merk oppskriften som favoritt (kun for medlemmer)

Kjøleskapsgrøt med mandelmelk, muskat og honning

Av Nussara Guldberg bak JustAnotherFoodStory.com

Tidstyv_Kjøleskapsgrøt
 

For et tidseffektivt døgn er det planlegging som gjelder. Det er også lettere å holde seg unna fristelser om du har planlagt for sunne måltider og spiser regelmessig slik at blodsukkeret holder seg stabilt. Kjøleskapsgrøt inneholder fiber og langsomme karbohydrater som brytes sakte ned. Foto: Nussara Guldberg

1 porsjon

Energiinnhold:

 

245 kcal per porsjon

25 gram havregryn
1 dl mandelmelk
1,5 ss gresk yoghurt
0,5 ss honning
en klype kanel
en klype kardemomme
en klype muskatnøtt
1 ss mandel
1 ss blåbær
1 ss bjørnebær

Slik gjør du det: Bland havregryn, mandelmelk, gresk yoghurt og krydder sammen i et stort oppbevaringsglass. La det stå i kjøleskapet over natten.
Ta ut av kjøleskapet om morgenen. Hakk opp mandler og strø over grøten sammen med blåbær og bjørnebær. Dryss honning over til slutt.

Merk oppskriften som favoritt (kun for medlemmer)

Kjøleskapsgrøt med havregryn, chia og lønnesirup

Av matentusiast Linda Broch

kjoleskapsgrot Linda small
 

På instagram ønsker Linda, @lindabroch, å vise frem mangfoldet som finnes av sunn, god og mettende mat for folk med irritabel tarm (IBS). Hun lager derfor magevennlig mat med lav FODMAP. Foto: Linda Broch

1 porsjon

Energiinnhold:

 

387 kcal per porsjon

0,75 dl havregryn
2 ss chiafrø, tørket
1/2 ts kanel
1/2 ts vaniljesukker
1 dl yoghurt naturell, gjerne laktosefri
1 dl lettmelk, gjerne laktosefri
1/2 ts lønnesirup
Topping: Jordbær og ristede frø

Slik gjør du det: Rør alle ingrediensene godt sammen i et syltetøyglass eller en skål med tett lokk. Sett blandingen i kjøleskapet over natten. Topp grøten med jordbær og ristede frø og nøtter, eller andre friske bær og frukt.

Merk oppskriften som favoritt (kun for medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Akkurat nå! Fra kun 50,- per måned.Klikk her og bli medlem i dag!

12 mnd. medlemskap

Nå kun 599,- (Før 719,-)

Deretter 99,- pr. mnd.

6 mnd. medlemskap

Nå kun 499,- (Før 549,-)

Deretter 109,- pr. mnd.

Vår best- selger

3 mnd. medlemskap

Nå kun 399,- (Før 439,-)

Deretter 129,- pr. mnd.

Samtlige abonnement fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode.
Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.