Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

NÅ ER DE HER: Det populæret bringebæret er vanligvis i sesong i juli og august. Alle Foto: David Engmo / VG

Bringebær i sesong:

Lag sunne og fristende retter med naturens godteri

Aldri før har det vært dyrket mer bringebær i Norge. Og nå er de her, de norske, herlige, smakfulle og høyt elskede bringebærene.

 

Toril Gulbrandsen, Matansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no

De siste fem årene har forbruket på bringebær økt med 23 prosent, og selv om vi har friske bringebær i butikkene hele året, er det nå det bugner med de beste. Den norske bringebærsesongen vil vare til langt ut i august, så det er bare å nyte!

– Sorten er Glen Ampel, lær deg navnet like godt med en gang, sier matansvarlig for Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

Oppbevar bærene kjølig

– For gode bringebær bør du se etter bær som er litt tørre utenpå, men likevel saftige, sier Gulbrandsen.

De skal være hele og godt modne. Fargen kan variere fra lysere rød til mørk rød. Bringebær skal oppbevares i kjøleskapet, men det er viktig å temperere dem før servering. Bærene er veldig ømfintlige for all slags behandling. De har kort holdbarhet og blir fort bløte. Av den grunn egner de seg ikke til oppbevaring over lenger tid.

– Ta bærene ut av kjøleskapet gjerne to timer før servering. Da kommer nemlig den aller beste smaken og aromaen frem.

Fryste bringebær:

 

Du kan gjerne fryse bringebærene om de skal oppbevares mer enn noen få dager. Bringebær kan med fordel singelfryses ved å legges flatt utover et brett i fryseren. Når de er gjennomfryste, kan de legges sammen i en tett boks. Tin dem langsomt i kjøleskapet.

Helsegevinstene får du på kjøpet

Bringebær er en god kilde til vitamin-C, og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Vitamin-C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Samtidig er bringebæret også veldig kalorivennlig og ses på som naturens beste godteri. Et bær på cirka 4 gram tilsvarer kun 1 kcal, så dette kan nytes med uten å overstige kaloribudsjettet om du er i en vektreduksjonsfase.

På oppfordring av Vektklubb har Toril Guldbransen laget ti sunne oppskrifter du kan lage med det populære bæret.

– Ved å blande litt frukt og bær til hvert måltid vil du enkelt få i deg nok til å dekke prinsippet om  «5 om dagen». Her har jeg laget oppskrifter med bringebær både til frokost, middag og dessert.

Bringebærfrokost

 

De første norske bringebærene som kommer i butikken kommer fra Nordfjord, Sogn, Rogaland, Agder, Vestfold og Buskerud.

Dette trenger du:
Til 2 porsjoner, 192 kcal per porsjon
0,5 beger cottage cheese, mager så klart
4 ss yoghurt naturell
4 ss musli med honning
100 gram bringebær
10 hakkede valnøtter

Slik gjør du det:
Legg alt lagvis i glass og server!

Lagre oppskriften til senere! (Kun for VK-medlemmer)

Middagssalat med bringebær

 

TIPS: Bringebærdressing passer utmerket til denne salaten. Opsskriften finner du litt lenger ned i saken.

Dette trenger du:
Til 4 porsjoner, 54 kcal per porsjon

1 pakke småbladet salat
200 gram bringebær
1 agurk
1 liten rødløk
1 nepe
20 cashew nøtter

Slik gjør du det:
1. Vask og tørk salaten. Bruk en potetskreller og lag bånd av agurken.
2. Vask nepen og skjær den i tynne skriver. Skrell og skjær rødløk i ringer.
2. Bland alt i salatboller og dryss over nøtter. Sever med brød til.
I denne salaten kan du gjerne ha litt stekt kylling til.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Bringebærdressing, -coulis og -eddik

 

Bringebæreddik, bringebærcoulis og bringebærdressing er alle lett å lage og kan brukes til for eksempel salat og desserter.

Bringebærdressing

 

Bringebærdressing

Til ca. 8 salater, 216 kcal per porsjon
75 gram bringebær
2 dl eplejuice
1 ss balsamicoeddik
0,5 rød chili
2 dl olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du det:
1. Ha bær, juice og chili i en bolle, og spe med olje.
2. Bruk en kjøkkenmaskin eller en stavmikser for en fin blanding.
3. Sil dressingen for å få bort bringebærsteinene.
4. Sett dressingen i kjøleskapet frem til servering.
Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun VK-medlemmer)

Bringebærcoulis

 

Bringebærcoulis

Til ca. 4 porsjoner, 47 kcal per porsjon
2 ss vann
2 ss sukker (kan bruke sukrin om du vil)
300 gram bringebær

Slik gjør du det:
kok opp vann, sukker og bær. Rør til sukkeret er oppløst og la det småkoke i 5-6 minutter. Sil sausen slik at du får bort steinene. Ønsker du en tykkere saus kan du koke sausen litt etter at du har silt den, til du får ønsket konsistens. Oppbevar sausen på flaske.
Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun VK-medlemmer)

Bringebæreddik

 

Bringebæreddik

Et glass på 6 dl, tilsvarer 187 kcal
4 dl bringebær
4 dl eddik

Slik gjør du det:
Ha bringebær på flaske eller glass, så mye du får plass til. Hell på vanlig eddik, og sørg for tette korker. Bringebærene vil sette smak og farge i løpet av 3-4 uker. Vend forsiktig på flasken underveis. Etter ca. 3 uker kan du sile eddiken. Nydelig til dressing og sauser.
Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun VK-medlemmer)

Bringebærshake

 

En litt smoothieaktig bringebærdrikk som passer perfekt til dessert eller et mellomtider på varme dager.

Dette trenger du:
Til 2 porsjoner, 93 kcal per porsjon
2 ss vaniljeis
2 dl lettmelk
125 gram bringebær
Saften av en lime
2-3 friske mintblader

Slik gjør du det:
Kjør alt i en blender. Spar noen bringebær til pynt. Serveres umiddelbart i noen høye glass.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Bringebærkonfekt

 

Bringebær fylt med litt sjokolade blir den beste konfekten, servert på et fint fat. Her kan det knaskes i vei!

Dette trenger du:
Til 4 porsjoner, 80 kcal per porsjon, 16 kcal per bær
20 bringebær (eller så mange du ønsker)
Mørk eller hvit sjokolade
Saften av en lime

Slik gjør du det:
Smelt hvit eller mørk sjokolade med litt limesaft og fyll en pplastpose. Klipp et lite hull i den ene kanten. Fyll bringebær med en stor dråpe. Oppbevares kalt til du skal servere.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Bringebærvafler

 

Server denne gjerne som en kake, lagvis med bringebær og kesam med limesmak.

Dette trenger du:
Til 12 porsjoner, 210 kcal per porsjon
5 dl skummet melk
1 boks lett kokosmelk
100 gram bringebær
3 dl hvetemel
2 dl sammalt hvete, fin.
1 dl havregryn
1,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts malt kardemomme
3 egg
1 dl soyaolje

Slik gjør du det:
1. Bland melk og bringebær med en stavmikser, slik at du får en «bringebærmelk».
2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle og visp inn bringebærmelken litt etter litt, til du får en jevn og fin røre.
3. Tilsett eggene og oljen og visp.
4. La røren få svelle i minst 20 minutter. Stek vaflene og legg de på avkjøte plater lagvis med bringebær og kesam mellom hvert lag. Topp med limekesam og masse bringebær på toppen.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Grove bringebærmuffins

 

Perfekt til å fryse ned slik at du alltid har noen gode mellommåltider på lur. Er også godt som frokost eller kveldsmat.

Dette trenger du:
Til 12 porsjoner, 213 kcal per porsjon
3 egg
1 dl sukker
1 dl soyaolje
1 dl lettmelk
2 dl skummet kultur melk
2 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete
1 dl lettkokte havregryn
1,5 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
20 finhakkede valnøtter
200 gram bringebær

Slik gjør du det:
1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Bland olje og melk. Ha det i eggedosisen.
3. Bland de tørre ingrediensene og ha det i røren.
4. Tilsett bringebær og valnøtter. Rør forsiktif og fordel røren i muffinsformer. Stek dem midt i ovnen på 200 grader i cirka 25 minutter. Avkjøl og server!

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun for VK-medlemmer)

Ingefærfromasj med bringebær

 

Dette er et godt og smart dessertalternativ for den populære panna cottaen

Dette trenger du:
Til 4 porsjoner, 210 kcal per porsjon
8 ss vann
2 ss sukker
2 ss revet frisk ingefær
1 eggehvite
4 dl vaniljeyoghurt, en lett variant så klart!
2 gelatinplater
Tilbehør:
2 dl bringebærcoulis
200 gram bringebær

Slik gjør du det:
1. Legg gelatinplater i vann, mens du kokes oppp vann, sukker og ingefær.
2. Klem vannet ut av gelatinenplatene og smelt dem i sukkerlaken. Bland inn to ss kesam. Unngå klumper.
3. Stivpisk eggehviten, og bland inn resten av kesamen. Rør inn laken.
4. Ha fromasjon i serveringsglass og server med bringebærcoulis og hele bringebær.

Lagre oppskriften til senere bruk! (Kun VK-medlemmer)

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Isen du kan spise hver dag!

Smarte og sunne grillspyd

Ikke la tallet på vekten ødelegge for motivasjonen din

Lisbeth Hansen (39) gikk ned 23 kilo på seks måneder