Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Moroccan Chicken (1 of 1)-2
 

«SLOW COOKING»: Er det ikke deilig å komme hjem til ferdiglaget middag? Eller middagsgryter du slipper å røre i for at det ikke skal svi seg? Da bør du prøve disse «slow cook»-oppskriftene som nesten lager seg selv! Oppskrift og bilde av australsk Georgia Harding bak bloggen Well Nourished.

Langsomme middager som lager seg selv

Putt maten i gryta og la den stå på svak varme i timesvis. Så enkelt og så godt!

«Slow cooking», eller langtidssteking eller -kokoing, er en måte å lage mat på som passer for deg som ønsker å spise sunn, deilig og hjemmelaget mat i en hektisk hverdag. Grovkutt grønnsaker, kjøtt, kylling, eller lag en vegetargryte, og tilsett væske. Ingrediensene blir fine og møre etter timer i gryten, og du har en middag full av smak! Du trenger ikke overvåke gryten, for poenget er at maten skal kokes eller stekes på lav varme over tid. Den vil derfor ikke svi seg om du har i nok væske.

Sunn inspirasjon: Syv grønnsaker - og slik bruker du de

Georgia Harding står bak bloggen Well Nourished. Hun er naturlege med 20 års erfaring, amatør kokk, mor til to og bor på Gold Coast i Australia. Harding har gitt ut flere eBøker og oppskriftene hennes har blitt delt på kjente matnettsider som JamieOliver.com, og i det austraske magasinet Wellbeing EatWell.

– I et mylder av informasjon om hva som er «best» å spise, ønsker jeg heller å vise deg hvor enkelt du kan lage sunn og hjemmelaget mat basert på sunne råvarer, skriver hun på bloggen sin.

For Harding er det tre ting som er viktig når hun lager oppskrifter; at maten er rik på næring, at det skal gå raskt og enkelt å tilberede retten og at det skal smake godt uten at det går på bekostning av næringsinnholdet.

Asiatisk vintermat: Fire deilige oppskrifter

Her deler hun tre «slow cook»-oppskrifter, proppulle av smak og næringsstoffer kroppen nyter godt av!

Alt-i-ett marokkansk gryte

Forberedelser: 15 min
Koketid: 2 timer
Porsjoner: 4 (396 kcal per porsjon)

Moroccan Chicken (1 of 1)
 

Oppskrift og bilde av australsk Georgia Harding bak bloggen Well Nourished.

500 gram kjøtt som for eksempel en hel kylling, kyllinglår, lammekjøtt, lammeskank eller annet grytekjøtt
1 stk løk, grovt hakket
2 stk store hvitløksfedd, hakket
1 boks kikerter, renset
2 boks hakkede tomater og en dæsj vann
2 stk gulrøtter
2 stk selleri staver
1 stk liten squash eller aubergine
1 stk rød paprika
1, 75 dl grønne erter
2 ts spisskummin
1 stk kanelstang (5 cm)
1 ts korianderfrø malt
et par strimler av sitron- eller limeskall
tørkede chiliflak, smak til (kan sløyfes)
havsalt og kvernet pepper, smakes til

Rett før servering, tilsett hakket persille eller koriander og saften av en halv sitron eller lime.

Slik gjør du det: Formvarm ovn til 150℃. Bruk en dyp panne med lokk som tåler å settes i ovnen, eller en stor kasserolle.

På stekeplate, start med å varme løk og hvitløk i litt olje over lav varme. Sett tilside og brun kjøttet lett. Skru ned varmen og tilsett resten av ingrediensene.

Bland det lett sammen, sett på lokk og ha i ovnen i 1-3 timer (avhengig av størrelsen på kjøttbitene) eller til kjøttet er mørt. Kylling kan stå en time, mens lam gjør seg best om det får stå en lengre stund.

Avslutt med friske urter og sitron eller lime som gir en friskhet til retten. Server med cous cous, ris, potet- eller rotmos.

Se næringsinnhold (kun VK-medlemmer)

Rustikk estragonkylling

Forberedelser: 15 minutter
Koketid: 1 time
Porsjoner: 4 (453 kcal per porsjon)

rustictarragonchicken
 

Oppskrift og bilde av australsk Georgia Harding bak bloggen Well Nourished.

1 stk løk, grovt kuttet
2 stk store hvitløksfett, hakket
500-700 g kyllinglår
1 boks cannellini bønner, skylt og renset
2 stk gulrot, skrellet og grovt kuttet
2 stk selleristaver, i biter
1 stk rød paprika, i biter
2 små eller 1 stor søtetpotet, vasket og kuttet
3 ss friske estragonblader, hakket, eller 1 ss tørket estragon
en skvett hvitvin
1,75 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
havsalt og sort pepper, smakes til
Frisk persille til servering, hakket

Slik gjør du det: Forvarm ovenen til 180℃. Bruk en stekepanne som tåler å stå i ovn eller en kasserolle. Start med å steke løk og hvitløk myk. Bruk litt olje, kokosfett eller smør, på middels varme. Ta tilside og brun kyllingen i pannen. Skru av varmen og tilsett cannellini bønner, grønnsaker, estragon, vin, buljong og krydder. Bland lett sammen og sørg for at urtene er jevnt fordelt. Sett på logget og sett i ovenen i 50-60 minutter, eller til kjøttet er gjennomstekt. Avslutt med persilleblader som gir en friskhet til retter og mer næring. Server med en grønnsalat bestående av grønnkål, dampet brokkoli og mos av blomkål eller potet.

Legg til i dagboken (kun VK-medlemmer)

Beef brisket fra midtøsten

Forberedelse: 10 minutter
Koketid: 5 timer
Porsjoner: 5 (437 kcal per porsjon)

Beef brisket (1 of 1)-2
 

Oppskrift og bilde av australsk Georgia Harding bak bloggen Well Nourished.

2 ts røkt paprika
2 ts spisskummin
1 ts malt korianderfrø
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1/4 ts malt nellik
en klype havsalt og sort pepper
ca 1 kg beef brisket
3,25 dl kjøtt- eller kyllingbuljong (eller vann)
1 stk løk, delt i to og så i skiver
2 stk hvitløksfedd, hakket

Tahinisaus:

3 ss tahini
saften av en liten sitron
1/4 ts spisskummin
en klype havsalt
vann

Slik gjør du det: Forvarm ovn til 150℃. Bland sammen krydderne, salt og pepper i en liten bolle. Gni kjøttet med omtrent 1,5 ss av kryddermiksen slik at det dekker kjøttet og plasser i en kasserolle eller stekepanne. Resten av kryddermiksen kan du ha i et glass og spare til din neste brisket.

Tilsett hvitløk, løk og hell over buljongen. Væsken bør dekke, eller nesten dekke, kjøttet. Ha på lokk eller dekk til med folie. Stek i ovn i to timer, snu kjøttstykket og stek videre i 2-3 timer (totalt 4-5 timer). Det er ferdig når kjøttet lett løsner.

Fjern lokket eller folien og skru ovenen opp til 200℃. Bruk to gafler og riv kjøttet lett fra hverandre, stek i ovn i nye 30 minutter for at sausen skal karamellisere og tykne.

For å lage tahinisaus, bland sammen alle ingrediensene. Tilsett vann, en spiseksje av gangen inntil du har en passende tynn konsistens på ausen slik at den kan drysses over kjøttet.

Lagre oppskrift til senere (kun VK-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Ned i vekt med kveldsmat

Poké bowl med laks, avokado og mango

Lag deilig nøttesmør av mandler

Chiagrøt med mangopuré