Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Barebells oppdelt på tallerken
 

UTEN SUKKER: Proteinberiket is fra Barbelles er et sukkerfritt alternativ til annen is. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaner: Barbells functional foods iskrem

Barebells iskremer kan være et positivt tilskudd i frysedisken for dem som av ulike grunner ønsker å kose seg med en iskrem uten tilsatt sukker, men det er kun få gram proteiner som skiller denne fra annen is. 

Barebells functional foods er muligens kjent for en del gjennom sine proteinbarer, som man får kjøpt på utvalgte butikker, kiosker og treningssentre. I mai i år lanserte de også en iskrem som finnes i to typer, pinneis og to iskrembarer. Felles for disse er at de ikke inneholder tilsatt sukker og at de har et litt høyere proteininnhold enn vanlig iskrem.

 

MATSPANER: Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Innhold:
Iskremene er laget av blant annet skummetmelk, fløte, melkeprotein, skummetmelkpulver, melkepulver og eggehvitepulver. Alle disse ingrediensene er proteinholdige. 

Iskremene har nokså mange andre ingredienser også, slik som søtningsstoffer i form av maltitol, xylitol og stevia, emulgeringsmidler, stabiliseringsmidler, konserveringsmidler, fargestoffer og aroma. I tillegg kommer ulike ingredienser som gir hver is sitt særpreg og varierer mellom de ulike smakene, som kakao, nøtter og jordbær.

Iskremene finnes i fire ulike smaker:
– Strawberry vanilla: pinneis med vaniljeis, jordbær og hvit sjokolade
– Chocolate caramel: pinneis med vaniljeis, karamell og sjokolade
– Caramel cashew: cashewnøtter og karamell
– Salty peanut: peanøtt og karamell

Hva smaker det?

Jeg må innrømme at jeg ble positivt overrasket over smaken som jeg synes kan sammenlignes med andre lignende iskremer. 

Helt likt vanlig iskrem med sukker blir det ikke når det er tilsatt mye søtningsmidler. Det når ikke akkurat opp til smaken av ekte italiensk gelato, men jeg synes likevel resultatet er blitt relativt bra hva smak angår. 

Den jeg likte best var Salty peanut som ligner på snickersiskrem. Den jeg kanskje likte minst var den andre iskrembaren med cashew og karamell, den synes jeg var den mest emne av de fire, og den med mest markant ettersmak.

Barebells på tallerken
 

POSITIVT OVERRASKET: Matspaneren syns isen smaker relativt bra. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

Hvor sunt er det?

Iskrem med fløte, sjokolade, karamell og lignende blir jo ikke veldig sunt selv om man tar bort sukkeret og tilsetter litt mer melkeproteiner. 

Men behøver iskrem være så sunt, eller skal det fortsette å være kosemat? Det er fint at det tilbys iskremer og annen kosemat uten tilsatt sukker, men er det behov for å proteinberike alt vi skal putte i munnen? 

Det virker ikke som det finnes grenser for hva produsenter putter ekstra proteiner i for tiden, jeg har tidligere skrevet om blant annet proteinvann, proteinpudding, proteinberiket havregryn og syrnet melk

Barebells sjokolade og karamell åpen
 

SUKKERFRITT: Proteinisen er et fint sukkerfritt alternativ til vanlig is. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

Det er altså ingen hemmelighet at jeg synes dette ligner et proteinhysteri og at jeg er kritisk til at stadig flere matvarer proteinberikes. Det er ikke slik at alt blir sunnere med mer protein, og det er en myte at vi behøver så store mengder protein. De aller fleste av oss får i oss nok proteiner gjennom vanlig mat, og vi blir ikke sunnere av å spise proteiniskrem, proteinbarer eller av å drikke proteinvann.

Mer om proteiner: Disse matvarene inneholder mest protein 

Barebells produkter blir gjerne markedsført mot personer som trener og selges typisk på sportsbutikker, helsekostbutikker, treningssentre og nettbutikker for treningstøy og -utstyr. 

Barebells iskremer kan være et positivt tilskudd i frysedisken for dem som av ulike grunner ønsker å kose seg med en iskrem uten tilsatt sukker. 

Hovedforskjellen på Barebells iskrem og lignende iskremer (se sammenligning nederst) er primært det lave sukkerinnholdet. Proteininnholdet er litt høyere enn annen iskrem, men det er faktisk ganske få gram proteiner det er snakk om så det er ikke en spesielt god proteinkilde (for eksempel så er det mer enn dobbelt så mye proteiner i et lite beger skyr). Innholdet av kalorier og mettet fett er høyt så dersom du vil ha en litt lettere is å kose deg med så ville jeg heller valgt Dream gresk sitron eller Créme pasjon. De få grammene med proteiner du går glipp av ved å velge disse dekker du lett inn gjennom annen mat i løpet av dagen.

Pris: 31 kroner for pinneisen og 29 kroner for iskrembarene på Deli de Luca.

Næringsinnhold per 100 gram vare og per enhet:

* Chocolate Caramel: 249 kcal, 16 gram fett hvorav 10 gram mettet fett, 17 gram karbohydrat hvorav 5,1 gram sukkerarter, 7,4 gram fiber, 10 gram protein og 0,16 gram salt. En pinneis veier 84 gram og gir 209 kcal og 8,4 gram protein.

*Strawberry Vanilla: 245 kcal, 15 gram fett hvorav 10 gram mettet fett, 20 gram karbohydrat hvorav 6 gram sukkerarter, 4,4 gram fiber, 10 gram protein og 0,17 gram salt. En pinneis veier 85 gram og gir 207 kcal og 8,3 gram protein. 

Barebells pinneiser på tallerken
 

HØY FETTINNHOLD: Matspaneren anbefaler Dream gresk sitron eller Créme pasjon fremfor disse om du ønsker et lettere alternativ til is. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist. 

*Caramel Cashew: 289 kcal, 19 gram fett hvorav 10 gram mettet fett, 19 gram karbohydrat, hvorav 5,1 gram sukkerarter, 9,1 gram fiber, 10 gram protein og 0,17 gram salt. En isbar veier 58 gram og gir 158 kcal og 5,8 gram protein.
*Salty Peanut: 289 kcal, 20 gram fett hvorav 10 gram mettet fett, 17 gram karbohydrat hvorav 5,2 gram sukkerarter, 10 gram fiber, 11 gram karbohydrat og 0,27 gram salt. En isbar veier 58 gram og gir 168 kcal og 6,2 gram protein.

Sammenlignet med lignende iskrem:

*Snickers Xtra iskrembar (Diplom is): 317 kcal, 21,3 gram fett hvorav 11,2 gram mettet fett, 37,9 gram karbohydrat hvorav 28,9 gram sukkerarter, 6,4 gram protein og 0,24 gram salt. En isbar veier 66 gram og gir 245 kcal og 4,2 gram protein.

*Royal Diplom Mørk: 301 kcal, 20 gram fett hvorav 13 gram mettet fett, 26 gram karbohydrat hvorav 24 gram sukkerarter, 3,7 gram protein og 0,14 gram salt. En ispinne veier 80 gram og gir 240 kcal og 3 gram protein.

*Sol-is (Diplom): 280 kcal, 18 gram fett hvorav 14,5 gram mettet fett, 28 gram karbohydrat hvorav 26 gram sukkerarter, 2,5 gram protein og 0,1 gram salt. En ispinne veier 65 gram og gir 180 kcal og 1,5 gram protein.

*Creme pasjonsfrukt og sitron (Hennig-Olsen): 169 kcal, 6,8 gram fett hvorav 4,5 gram mettet fett, 23,7 gram karbohydrat hvorav 23,7 gram sukkerarter, 3 gram protein og 0,11 gram salt. En ispinne veier 70 gram og gir 118 kcal og 2,1 gram protein.

*Dream gresk sitron (Diplom): 139 kcal, 2,8 gram fett hvorav 1,7 gram mettet fett, 25 gram karbohydrat hvorav 23 gram sukkerarter, 2,4 gram protein og 0,23 gram salt. En ispinne veier 80 gram og gir 111 kcal og 1,9 gram protein.

*Sandwich (Diplom): 288 kcal, 11 gram fett hvorav 6,4 gram mettet fett, 42 gram karbohydrat hvorav 24 gram sukkerarter, 4,4 gram protein og 0,27 gram salt. En isbar veier 67 gram og gir 193 kcal og 2,9 gram protein.

For flere matspanertips følg @matspaneren på Instagram!