Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
poke laks 1
 

BOLLE FULLT AV SUNT: Poké er enda lettere å lage enn sushi, og smaker minst like godt! Med denne poké bollen blir det lettere å spise flere fiskemiddager. Foto: Marte Hveem Pedersen - @mattilglede

Poké bowl med laks, avokado og mango

Har du enda ikke kastet deg på poké-trenden er det bare å finne frem bollen!

«Poké bowl» er opprinnelig gatemat fra Hawaii der råmarinerte skiver av fisk, blekksprut eller skalldyr serveres over sushiris og salatgrønnsaker i en bolle som kan spises på farten, men også som et hovedmåltid. Retten har også hatt en sterk påvirkning fra japansk og andre asiatiske kjøkken, derfor er ofte soya-, teriyaki- eller ponzusaus en fast ingrediens. Ettersom poké har tatt verden med storm kan du nå også finne pokéoppskrifter med alle slags ingredienser, ikke bare rå fisk, men laget med kylling, biff, haloumi eller som vegan.

Spis mer fisk: Sunt for hjernen

Bedre enn sushi

mattilglede Marthe Hveem Pedersen
 

POKÉ TIL FAMILIEN: – Hjemme hos oss lager vi både sushi og poké like ofte til hverdags som til fest. Tre av fem elsker sushi, én er på glid og sistemann gleder seg til hun skal begynne å like sushi, forteller Marte Hveem Pedersen (40) fra Levanger. Hun er musikkpedagog og glad i å lage sunn og god mat. Foto: Privat

– Jeg elsker sushi, og for noen år siden lærte min søster meg å lage det selv. Det er jo egentlig veldig enkelt, men kan være litt tidkrevende, sier Marte Hveem Pedersen (40) fra Levanger som står bak instagramkontoen @mattilglede.

For deg som er glad i sushi er poké et steg opp på sunnhetsstigen, for i motsetning til sushi som i hovedsak består av ris og fisk, så inneholder poké en større andel grønnsaker. Det er flott for deg som tenker sunnhet, helse og vekt. Grønnsaker er proppfulle av viktige næringsstoffer og fattig på kalorier. Poké er et komplett måltid som holder deg mett lenge.

Kan gi kalorisjokk: Se opp for sushifella!

Pedersen har latt seg inspirere av utenlandske instagramkontoer til å lage poké bowl selv. Når det kommer til ingredienser velger hun det hun synes er godt i makiruller, og gjerne en kombinasjon av søtt, salt, sprøtt og mykt.

– Min favoritt poké bowl består av laks, mango, vårløk, avokado, sukkererter, sesamfrø og ponzusaus. Man kan i grunn ha i hva som helst, som soyabønner, revet gulrot, kål, peanøtter og alt hva man liker av rå grønnsaker.

Pedersen lager helst en stor porsjon når hun først er i gang. Restene av det som blir igjen legger hun i en lufttett boks i kjøleskapet og lager makiruller dagen etter. Da er det viktig at resterisen ikke er blandet med saus, minner hun om.

– Spiser jeg poké med spisepinner rekker jeg å bli mer behagelig mett, for da rekker kroppen å kjenne når mettheten setter inn.

Her er Pedersens pokéoppskrift:

Poké bowl med laks, mango og avokado

Laget av Marte Hveem Pedersen - @mattilglede

poke laks 3
 

– I teorien kan man jo ha hva som helst i en poke bowl. På hawaii bruker de tradisjonelt tunfisk eller blekksprut, men jeg liker best laks og kamskjell, forteller Pedersen. Foto: @mattilglede

5 porsjoner, 470 kcal per porsjon:

1 pose boil in bag sushiris
1 ss Eplecidereddik
1 ts Natreen

1 stk Mango
500 gram Salmalaks
2 stk Avokado
5 stk Vårløk
1 pose Sukkererter

Sesamfrø
Ponzusaus

Slik gjør du det: Kok sushirisen og avkjøl. Bland så med eplecidereddik og natreen. Man kan også bruke riseddig og sukker i stedet.
Del de øvrige bowl-ingrediensene opp i små biter.
Man kan i grunn bruke alt man liker i en poke bowl, for eksempel agurk, peanøtter, soyabønner, strimlet gulrot osv (dette må da loggføres separat).
Bland alt med sushirisen og hell over litt ponzusaus. Dryss sesamfrø over og spis med pinner.

Lagre oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Ikke dropp sjokoladen, selv om du slanker deg!

Syv grønnsaker på syv dager

Kosemiddager til under 350 kalorier

Glem feit frityrmat – nå kan du fritere med varm luft!