SUNNERE VRI: Spis fastelavnsboller uten dårlig samvittighet med denne oppskriften. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Slik kan du feire fastelavn med litt bedre samvittighet

Her har du en oppskrift på en sunnere variant av den deilige krembollen.

Til helgen er det fastelavn, og selv om du forsøker å spise fornuftig finnes det måter å kunne kose seg med krembollen uten å droppe neste måltid.

Les også: Så mange kalorier er det i en hvetebolle

Ved å bytte ut deler av smøret i bolledeigen med kesam, hvetemel med fibermel og sukker med sukrin, får du en mindre kaloririk variant av bollen på 1-2-3! Her har du en litt lettere oppskrift hentet fra Diabetesforbundet:

Sunnere fastelavnsboller

 

BOLLEKOS: Fyll bollen med en lettere krem og lett-syltetøy, og dryss over litt sukrinmelis. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Oppskriften gir ca 30 boller, ca 142 kcal per bolle

 

Næringsinnhold pr. 100g:

Energi/Kalorier: 140 kcal/226 kcal
Karbohydrater: 21 g/35 g
Proteiner: 5,5 g/9 g
Fett: 3 g/5 g
Kostfiber: 3 g/5,5 g

Foto: Sara Johannessen/VG

1 pakke ferskgjær (eventuelt. 1 pakke tørrgjær)
50 g Margarin eller smør
5 dl lettmelk
3 dl kesam
1,5 ss sukker
0,5 ts salt
1 ts kardemomme
12 dl fibramel
ca. 5 dl hvetemel

Slik gjør du: Forvarm stekeovnen til 250 grader.

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt margarin/smør, tilsett melken og la det bli lunket. Rør ut gjæren i den lunkne væsken.

Tilsett kesam, sukrin, salt, kardemomme og mesteparten av melet. Arbeid deigen til den blir smidig og ikke klisser.

La den heve på et lunt sted i ca 30. min.

Ha deigen på bakebordet og elt den godt. Del deigen i tre og trill pølser. Del deretter hver lengde i ca 10. emner og trill boller.

Etterhev tildekket på et lunt sted i ca. 30 min.

Pensle med sammenvispet egg og stek i stekeovnen i 8-10 min. Avkjøl på rist.

Spar oppskriften på sunnere hveteboller til senere (kun for VK-medlemmer).

Les også: Smarte tips for å holde deg mett

Kremfyll:

Obs! Næringsinnholdet inkluderer ikke krem.

Visp lett dessertfløte med 1 ss sukrin eller annen søtning til krem. Del bollene i to og fyll kremen i bollene, eller server i en skål ved siden av. Du kan også ha litt lett-syltetøy på bollen før du tar på kremen.

Tips! ønsker du et enda magrere alternativ visper du fløten til krem og blander forsiktig med et beger kesam mager.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også: