Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
klokka14knekken
 

TRØTT: Du er ikke alene med å kjenne på tretthet rundt klokken 14. Det finnes bedre måter å kvikne på enn å tvinge øynene opp, for eksempel et sunt mellommåltid, en pause med litt bevegelse eller en kaffekopp. Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock

Slik takler du klokken 14-knekken

Det kan være flere grunner til at du føler deg trøtt og får dårligere konsentrasjonsevne ved 14-15-draget, men en av de viktigste årsakene er faktisk kroppens naturlige døgnrytme. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å «booste» energinivået med sunn mat og bevegelse.

 

Mat- og treningsekspert i Vektklubb, Silje Bjørnstad. Foto: Frode Hansen / VG

To ganger i løpet av døgnet øker nemlig utskillelsen av søvnhormonet melatonin i kroppen, noe som kan bidra til at du føler deg mer slapp og trett. Dette skjer vanligvis på natta når klokka er rundt 2-3, og noe svakere 12 timer senere rundt klokka 14-15.

Selv om du ikke får endret på din indre klokke, så finnes det likevel flere råd for hvordan du kan booste opp energinivået.

Tenk over hva du spiser

Husk at lunsjmåltidet ditt kan påvirke hvordan du føler deg resten av arbeidsdagen. Er det lenge siden du har spist, eller du er dehydrert, er det naturlig å kjenne at produktiviteten ikke er på topp når jobbdagen begynner å gå mot slutten.

ANNONSE: Få hjelp til å nå din idealvekt. Bli medlem av Vektklubb!

En tung og stor lunsj, eller måltider som stort sett bidrar med «tomme kalorier», kan også bidra til at du blir daff og slapp på ettermiddagen. Derfor vil det være smart å tenke over hva som er det beste drivstoffet for kroppen din slik at du opprettholder en god, langvarig metthetsfølelse og har overskudd gjennom hele arbeidsdagen.

tdc9996b
 

SUNT MELLOMMÅLTID: To knekkebrød med aioli, tomat og pepper kan hjelpe deg å holde energinivået opp og komme over «kneika». Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Smarte mellommåltider:

 

- Frukt og grønt
- En liten neve nøtter
- Et par lomper eller knekkebrød med proteinrikt pålegg
- 1-2 kokte egg eller en liten porsjon omelett
- Et lite porsjonsbeger med Skyr, ferdiglaget grøt, yoghurt eller kesam
- ½ liten boks cottage cheese med bær
- En mellommåltidsbar
- ½ avokado

Få i deg noe mellom lunsj og middag

Velg næringsrike og sunne lunsjmåltider som bidrar godt med protein, grove karbohydrater og sunt fett. Vær obs på porsjonsmengden og drikk vann som tørstedrikk.

Styr unna mat- og drikkevarer som bidrar med mye energi, men lite næring. Dette er for eksempel bakevarer, sjokolade, kjeks, sukkerholdig brus og lignende.

Ikke dropp lunsjen og sørg for å ha sunne, enkle mellommåltider lett tilgjengelig slik at du har noe hvis det går mange timer mellom lunsj og middag. En kaffekopp kan også gi deg et lite energikick hvis du merker at øynene blir ekstra tunge i 14-draget.

Jobb-strekk

I tillegg til å være bevisst på sunne matvaner og en god måltidsrytme, så vil det være lurt å ta seg små pauser fra kontorstolen og skjermtitting i løpet av arbeidsdagen. Det anbefales å ta en liten femminutters pause hver klokketime. Bruk gjerne en alarm som minner deg på å bevege litt på kroppen i løpet av arbeidstimene.

Ta noen enkle tøyeøvelser, gå rundt i rommet eller ta deg en tur i trappene for å øke blodsirkulasjonen i kroppen. Samtidig får du en liten mental time-out fra jobbtanker. En tur ut i frisk luft vil også ha positiv effekt på kreativiteten og din arbeidskapasitet.

 

TØY BRYSTET: Om du sitter timesvis foran skjerm, både på jobb og hjemme, så kan det være lurt å tøye brystmuskulaturen for å «åpne opp» fremsiden. Rull også på skuldre og håndledd for å få inn mer bevegelse og løsne opp anspenthet. All bevegelse teller! Foto: Tiril Guttorm

Trening på jobb?

Har du tid og mulighet til å trene i arbeidstiden så bør du benytte deg av dette. Forskning viser at trening på jobb kan gi overskudd, samhold med kolleger og mindre sykefravær, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Flere arbeidssteder har et eget treningsrom med mulighet for å trene både styrke og kondisjon, og du rekker mye på 20-30 minutter!

Har du et ettermiddagsmøte eller skal ta en telefonsamtale så prøv å kombinere dette med litt fysisk aktivitet der du går rundt i rommet mens du snakker i telefonen eller arranger «utendørs gåmøter».

ANNONSE: I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Få en sunnere og lettere livsstil med Vektklubb. Bli medlem her!