Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
sweetpotatonachos
 

MER NÆRING, MINDRE KALORIER: Tortillachips inneholder mellom 460-496 kcal per 100 gram. Søtpotet inneholder 80 kcal per 100 gram, er fettfri og rik på kostfiber, betakaroten (vitamin A), kalium og sporstoffer. Foto: Cassie Spanner / BeForeverHealthier.com

Sunn kosemat

Søtpotetnachos

Er du fysen på nachos, men ikke så keen på alle kaloriene, fettet og saltet? Vel, da kan du prøve denne digge oppskriften! Nyt tex mex-favoritten med den beste samvittighet.

Søtpotet som nachochips, bønner i stedet for kjøtt, masse deilige grønnsaker OG det smaker like godt, ja kanskje bedre enn originalen.

Australske Cassie Spanner står bak BeForeverHealthier.com, en blogg dedikert for å tilby enkle ideer slik at du kan leve ut ditt sunnhetspotensial. Hun lager oppskrifter, som disse søtpotetnachos, som er sunne uten at det går på bekostning av smak.

Sunne nachotriks

nachos
 

Gjør retten fargerik med grønnsaker! Foto: Pixabay

Nachos trenger ikke være ensbetynde med usunn kosemat. Det finnes mange små grep for å gjøre den sunnere. Velger du karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig fremfor kjøttdeig, bruker bittelitt mindre ost, lettrømme fremfor seterrømme, legger til grønnsaker eller belgfrukter som kidneybønner, løk, paprika, mais, oliven, vårløk eller purre, får du en mye sunnere næringsprofil - og du sparer kalorier!

Sjekk også: Deilig pitapizza helt for deg selv!

Tortillachips er godt det, men dessverre en betydelig kilde til tettpakket energi (kalorier), fett og salt. Heldigvis har mange norske produsenter byttet til solsikkeolje eller rapsolje og kuttet ut palmeolje, så andelen mettet fett er relativt lav. Står det vegetabilsk olje på chipspakken kan det være palmeolje som er benyttet, og det kan være en fordel å velge et annet merke. Det kan også være lurt å velge en chipstype som har minst mulig salt per 100 gram. Aller helst under 1 gram per 100 gram.

Nachos av søtpotet

Til 4 porsjoner, ca 373 kcal per porsjon
Tid: 35 minutter

2 søtpoteter
1 boks sorte bønner, skylt og avrent
2,5 dl frossen mais
1 rød paprika, skivet
2,5 dl tomatsalsa
1 avokado
1 ss olive oil
1 ts extra virgin olivenolje
1,5 dl revet ost (gjerne cheddar)
1 ts spisskummin
½ ts cayenne pepper / chili
1 ts hvitløkspulver
sitronsaft
salt og pepper

Fremgangsmåte:

Søtpotet:

Forvarm ovn til 200C. Ha bakepapir på et stekebrett. Kutt søtpotet i tynne skiver, 6 mm tykke. Legg i en bolle og dryss 1 ss olivenolje, salt og pepper over. Bland til alle skivene er dekket med olje og krydder, og legg skivene utover bakepapiret i ett lag. Stek i ovn i 20-25 minutter, og snu dem over halvveis i steketiden. Skivene kan bli lett gylne.

Mais og paprika:

Tørrstek maiskorn og paprika i en non-stick stekepanne på medium varme. Hvis pannen ikke tåler tørrsteking kan du tilsette litt olje. Rør jevnlig i 5 minutter til mais og paprika er brunet.

Sorte bønner:

Varm opp de sorte bønnene i en kjele på medium varme. Tilsett spisskummin, cayenne pepper og hvitløkspulver og bland godt sammen. Kok i cirka 5 minutter eller til bønnene begynner å åpne seg. Mos med baksiden av en skje til blandingen ligner bønnemos, eller la de være hele om du foretrekker det.

Enkel guacamole:

Skrap ut avokado og ha i en skål. Bland med 1 ts extra virgin olivenolje, salt, pepper og sitronsaft.

Nacho anordning:

Legg de stekte søtpotetskivene på stekebrett med bakepapir. Spre over bønneblandingen og mais og paprika. Tilsett guacamole, salsa og til slutt ost. Stek i 5-10 minutter til osten er smeltet.

Server rykende varm og nyt!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Test av ny treningstrend: Bevegelighetstrening i gruppetime

Matspaneren: YT Protein - enda et unødvendig proteinberiket produkt

Langsomme middager som lager seg selv

Chiagrøt med mangopuré

Går du i sukkerfritt-fellen?