Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Sunn banansplitt
 

SUNN DESSERT: Fløteis og pisket krem er byttet ut med vaniljekesam eller vaniljeyoghurt. Så toppet med bær og litt hakkede nøtter. Denne desserten inneholder ca 190 kcal. Foto: Lotta Talbot / @spiselsktren

Sunnere banansplitt - spar 500 kcal!

Den retro dessertklassikeren banansplitt, eller banana split, kan med noen modifikasjoner være et fint alternativ til deg som vil ned i vekt - og fremdeles spise dessert!

Tre kuler fløteis, pisket krem, sjokoladesaus og kakestrøssel, dandert mellom to halvdeler banan delt på langs og toppet med coctailbær, der har du klassikeren banansplitt.

bananasplit
 

KLASSIKEREN: Banansplitt er en dessert som mange av oss har vokst opp med. Foto: Pixabay

En favoritt blant både store og små, kanksje fordi den er så enkel og lite avansert. Kalorivennlig er den dog dessverre ikke, selv om desserten inneholder halvparten frukt er det også mye av de fløtebaserte ingrediensene.

Det skal ikke mye kremfløte til før kalorinivået skyter til værs. Kremfløte er den feteste av fløtevariantene med hele 37-38 prosent fett. Pisket krem inneholder 325 kcal per 100 gram, fløteis cirka 180-190 kcal per hundre gram.

Bestiller du desserten på restaurant vet du aldri helt nøyaktig hvor mye av hver ingrediens man får, men vi kan prøve å gjøre et grovt regnestykke:

• 3 kuler fløteis (én kule veier ca 65 gram): 195 gram = 350 kcal
• 3 små kremtopper (én liten kremtopp er ca 12 gram): 36 gram = 120 kcal
• Sjokoladesaus (ca 2 ss) = 145 kcal

Marcy Mize shows off a banana split at Tony's I-75 Restaurant in Birch Run
 

EKSTREM PORSJON: Bestiller du «banana split» utenlands vet du aldri hvor stor porsjonen er. Denne amerikanske restauranten har brukt opp mot «a half gallon» iskrem, som tilsvarer svimlende 1,89 liter! Det utgjør ca 1800 kcal. Foto: Molly Riley / Reuters

En banan gir rundt 100 kcal, og det er ingen tvil om det er bananen som er det sunne elementet i desserten. Banan er en god kilde til vitamin B6, kalium og kostfiber.

Ut ifra regnestykket kan en klassisk banansplitt gi rundt 720 kcal.

Sunnere banansplitt - 190 kcal

Lotta Talbot har nok en gang laget en deilig dessert som hun deler med Vektklubbs lesere; en sunnere banansplitt som kun inneholder 190 kcal. Går du for denne varianten kan du spare hele 530 kcal.

Talbot er utdannet konditor, opprinnelig fra Drøbak og bor for tiden i Nederland med mann og barn. På fritiden deler hun bilder og oppskrifter på Instagramkontoen @spiselsktren.

Sunn Banansplitt dtort bilde
 

LEKKERT: Denne sunnere versjonen av banansplitt ser jo mye flottere ut enn originalen. Da blir det lettere å velge sunt! Foto: Lotta Talbot / @spiselsktren

Du trenger:

1 stk banan
3-4 ss vaniljeyoghurt eller vaniljekesam
Frukt, bær, nøtter eller ønske

Slik gjør du det: Del en banan i to og ha for eksempel, skyr, yoghurt eller vaniljekesam på. Bruk det du har i kjøleskapet til garnityr. Her er det brukt jordbær, bringebær, blåbær, granateple og hakkede pistasjnøtter.

Lagre oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Lotta har tidligere delt eple-donuts og fylte havregrynskopper med Vektklubb.