tapasboller
 

LEKKERT: Tapasboller av medisterdeig og smak av jul! Foto: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Syv tapasretter av julemat

Julemat kan fort bli en fet affære. Lager du små tapasretter av julematen kan du smake på de beste julesmakene uten å overspise!

Julesylte, spekesilk, spekeskinke, røkelaks og ribbe. Det finnes så mye julemat man skal «spise seg gjennom» i julen. Småretter og tapas gir deg mulighet til å smake på litt av det du liker best!

Utfordringen med tapas og buffetbord er kanskje å begrense seg eller å avgjøre hvor mye som egner seg som én porsjon. Hvis du skal smake på absolutt alt er det lett å fylle tallerkenen med altfor mye mat. Et godt tips er å forsøke å holde seg til «tallerken-modellen». 1/3 til grønnsaker, 1/3 til fisk, kjøtt eller belgfrukter og 1/3 til tilbehør som poteter, ris, pasta.

Les også: Slik velger du rett på buffét og julebord

På et tapasbord med julemat er det ofte fryktelig mye kjøtt. Forsøk derfor å velge like mye grønnsaker som kjøtt, og hold deg til en moderat mengde, om du er opptatt av kaloriinntaket.

Her har vi samlet et knippe tapasoppskrifter med julemat, perfekt for selskap og også dersom du har restemat!

Serranoruller med balsamicofiken og salte mandler

 

Oppskrift av Lise Finckenhagen. Foto: Magnar Kirknes / VG

Til 10 tapasbiter - 85 kcal per stk:

10 skiver serranoskinke eller annen spekeskinke
5 stk ferske fiken
en håndfull rosiner
1 ss brunt sukker
0,5 dl balsamicoeddik
30 stk skåldede mandler
3 ss lett kremost naturell
1 ts olivenolje
salt

Slik gjør du det: Kok opp sukker og balsamico. Skjær fikenene i små biter og ha dem over i balsamicosirupen sammen med rosiner. La det hele putre et par minutter og sett blandingen til side så lenge. Rist mandlene gylne ved 200 grader i ovn. Vend mandlene med litt olivenolje og dryss over en klype salt. Legg ut skinkeskivene, legg en liten skje med kremost på hver skinke. Fordel fikenblandingen og rull sammen skinkeskivene. Pynt med mandler.

Les også: Slik stopper du å spise i tide

Tapasboller med fiken og koriander

tapasboller
 

Oppskrift og foto: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Til ca 16 tapasboller - 100 kcal per stk

500 g medisterdeig
1 ss five spice powder (kinesisk krydderblanding)
5 stk finhakket tørkede fiken
1 ss finhakket rød chili
4 ss finhakket frisk koriander
1 ss olje til steking
3 stk frisk fiken
1/2 stk frisk koriander
2 ss grovhakkede pecannøtter

Slik gjør du: Bland medisterdeigen med krydder og finhakkede fikener. Form små tapasboller som du legger på bakepapir i en langpanne. Sett formen inn i ovnen på 225 grader og stek tapasbollene i ca. 10 minutter. Skjær fikener i tynne skiver og anrett dem i sandkakeformer sammen med tapasboller og frisk koriander. Dryss over grovhakkede pecannøtter til slutt.

Les også: Julen kan gi deg permanent økt forbrenning

Kjøttboller med julesmak

 

Oppskrift av Lise Finckenhagen. Foto: Magnar Kirknes / VG

Til ca 16 kjøttboller - 70 kcal per stk

400 g kjøttdeig
0,75 dl strøkavring
2 dl melk
2 ss løk
1 stk egg
1,5 ts salt
0,5 ts kvernet sort pepper
0,75 ts kanel
0,75 ts kardemomme
1/2 appelsinskall revet

Slik gjør du det: Bland sammen strøkavring og melk, la det svelle i 10 minutter. Bland sammen alle ingrediensene. Form farsen til boller med fuktige hender. Brun bollene godt i smør i en stor stekepanne. Senk temperaturen og etterstek kjøttbollene i 5 minutter i pannen. Rist litt på pannen underveis så bollene blir jevnt stekt.

Stekt røkelaks med eplemos

eplemost
 

Oppskrift og foto: Matprat.no - Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Til 4 porsjoner - 107 kcal per stk:

200 g røkelaks
200 g lett eplemos
1 ts malt kanel

Slik gjør du det: Del røkelaksen i fire skiver. Stek disse raskt på begge sider i en tørr, varm panne. Løft skivene forsiktig over på kjøkkenpapir og la dem bli lune. Bland eplemos og kanel. Server eplemosen i et lite glass. Legg den stekte laksen på toppen av glasset.

Syltekanapeer med tørket frukt

syltepinner
 

Oppskrift og foto: Matprat.no- Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Til ca 18 stk tapasbiter - 55 kcal per bit:

3 skive julesylte ca 1,5 cm tykke
1/2 pk ruccula
18 stk svisker uten sten
18 stk tørket aprikos
2 ss olivenolje
1 ts nykvernet pepper
1 ts salt

Slik gjør du: Skjær sylta i biter. Sett den på tannpirker (uten fluorsmak) sammen med sviske og aprikos. Vask rucculasalaten og vend den i litt olje. Krydre med salt og pepper. Legg salaten på fat med syltepinnene på toppen.

Spekesild på rødbetsalat

 

Oppskrift fra Lise Finckenhagen. Foto: Magnar Kirknes / VG

Til ca 16 stk tapasbiter - 60 kcal per bit

4 stk spekesildfileter (ca 200 gram)
1 dl rødbeter, syltede i små terninger
2 dl rømmekolle
0,5 ts frisk timian, hakket
1 stk rødløk
2 stk hardkokte egg
flatbrød eller rugbrød
gressløk til pynt
pepper etter ønske

Slik gjør du det: La spekesilden ligge en halv times tid i rennende kaldt vann om du synes den er litt for salt. Finhakk løken og hakk eggene. Bland sammen rødbeter, rømme, timian og halvparten av løken. Smak til med salt og pepper. Legg en skje rødbetsalat på litt flatbrød. Skjær silden i brede, litt skrå, strimler. Legg på en bit spekesild på salaten, dryss over hakket løk, egg og gressløk eller dill til slutt.

Lefseruller

lefserull
 

Oppskrift og foto: Matprat.no- Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Til ca 6 tapasbiter - 80 kcal per bit:

6 skive lammerull
ca 4 ss rødbetsalat
2 stk lefse

Slik gjør du det: Smør lefsene med rødbetsalat og legg på skiver av rull. Rull sammen og del lefsene i små «kubber». Server gjerne med et dryss av spirer.

Flere oppskrifter (kun for Vektklubb-medlemmer):

Appelsinsalat

Lutefisk med chorizo

Julequesedilla

Vossakorv med marinert artiskokk

Juleskinke med chiliappelsin