Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
VELDIG MO-RO: Det må legges til rette for at folk kan være aktive, mener forskerne. Line Mannerud, Ann-Christin Aulie og Nina Aulie rister på hoftene for bedre helse. I bydelen hvor de bor er de bevisste på forebygging. Mo-Ro-prosjektet har vakt oppsikt internasjonalt. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Beskyldes for å være late

Tynne langer ut mot de tykke på nett

Mange mener at fete folk har seg selv å takke for sin egen fedme og helseproblemer.

NETTHETS: Overvektige stigmatiseres på nett. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Da VG Nett nylig skrev om fedmeoperasjoner, kokte det i kommentarfeltet. Mange mente at de overvektige har seg selv å takke:

«Men feil kosthold og livsstil er alltid selvpåført, dog finnes det flust med barn og unge som blir påført feil kosthold av sin mor og far. Det er klart at når mor og far sitter ved matbordet og gafler i seg usunn mat, sitter selvsagt barna og spiser den samme maten.

Og slike foreldre bør absolutt ikke ha barn..!», skrev en leser.

Overvektige blir definert som dårligere mennesker, sier psykolog og fysioterapeut Tina Avantis Johnsen.

– Det finnes studier som viser at overvektige får dårligere service i butikker, og at overvektige diskrimineres i skole, arbeidsliv og dessverre også i helsevesenet. Se for eksempel på nettdebattene og bloggene, der skrives det mye stygt om overvektige, sier hun.

Fordommer

Psykologens råd:
 

Forebygg: Barn bør ha minst én time fysisk aktivitet. Dette i tråd med Den norske legeforenings anbefalinger.

Søk hjelp: Oppsøk lege og få hjelp med problemene.

Ikke gå på slankekurer: Pulver og dietter gjør at du går ned, men raskt opp igjen når du er ferdig. Gi deg selv god tid.

Gi ikke opp: Overvektige blir ute av seg når de ikke klarer å holde seg til opplegget, og overspiser ofte. Psykologen sammenligner det med å kjøre en bil inn i en lyktestolpe og straffe seg selv for feilen ved å kjøre inn i den helt til bilen går i stykker. Start opp på nytt der du slapp.

Bli med i interessegruppen for overvektige: Én million nordmenn er i dag overvektige, men kun cirka 200 er medlemmer av Landsforeningen for overvektige. En organisasjon med flere medlemmer vil kunne bidra til bedre behandling for denne pasientgruppen.

(Kilde: Psykolog og fysioterapeut Tina Avantis Johnsen)

Men årsakene til fedme er ikke så enkle som at folk spiser for mye kake. Fedmeproblemet kan reduseres ved enkle tiltak i samfunnet, påpeker hun.

Avantis Johnsen jobber til daglig som psykolog på Distriktspsykiatrisk poliklinikk på Hønefoss. Hun har også førstehånds erfaring. Etter at hun hadde levd et svært aktivt liv, fikk hun en ryggskade og la på seg litt.

– Folk sier ting som jeg tror er utenfor hva de selv anser som god folkeskikk. En mann sa en gang at han kunne se jeg hadde vært trent tidligere, fordi jeg ikke vagget som en vanlig overvektig. Det er som om folk mener man er annerledes som person idet kroppen endrer seg. At intellekt og kroppsvekt automatisk henger sammen, er en feilslutning mange mennesker gjør.

Emosjonell spising

Det er mange årsaker til at folk blir tykke, sier psykologen. Det kan være mye sjelelig smerte i en stor kropp,

– Overvektige har ofte dårlig selvbilde og vansker med å si nei og med å sette grenser for seg selv.

Mange sier for eksempel alltid ja til å jobbe ekstra eller bake for andre og har ikke tid til egenpleie. Overvektige barn forteller at de har få venner og da blir en bøtte is godt selskap. Ofte kan foreldre trøste barna med å kjøpe noe godt for å gi barna kos.

Bak de virkelig store kroppene er historiene kanskje annerledes.

– Det kan være mobbing eller overgrep. De store pakker inn kroppene i fett som en beskyttelse.

Som overvektig kommer man også inn i en dårlig sirkel som det er vanskelig å komme ut av. Når man er stresset og lei seg over tid, eller føler seg sosialt devaluert, lager kroppen mer av hormonet kortisol. Dette kan føre til vektøkning og dårligere helse.

Vil kutte sukker-reklame
 

I juni sendte regjeringen ut et forslag om å regulere markedsføringen av usunne produkter rettet mot barn. Bakgrunnen for forslaget er at er at denne typen reklame, ifølge regjeringen, bruker effektive teknikker for å fange barn og unges preferanser for mat.

(Kilde: Regjeringen.no)

Fetende politikk

Tidligere bydelsoverlege på Romsås i Oslo, Anne Karen Jenum, sier at de store samfunnsendringene har gjort oss alle tyngre. Hun jobber nå som forsker ved Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo.

– Vi behøver ikke å bevege oss så mye som før. I tillegg er det stor tilgang til masseprodusert mat med mye smakstilsetninger og salt som gjør oss mer tørste, og mange bruker sukkerholdig drikke. Matprodusentene lager større porsjoner. Søte og usunne ting har blitt relativt billigere.

– Prispolitiske virkemidler er nok nødvendige, men det er vanskelig for en politiker som ønsker å bli gjenvalgt å vedta at usunne varer skal bli dyrere, sier Jenum.

Eller aner vi håp? Les DinePengers oversikt over hvilke dagligvarer som har økt mest i pris siden 2005.

Artikkelen fortsetter under bildet

POWERWALK: Frisklivsveileder Stian Løe skritter ut for en bedre helse sammen med Lisbeth Carlsen, Line Mannerud og Mai-Britt på Romsås. Instruktør Nina Strand Ølnes kommer bakerst. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Mo-Ro med mosjon

Men det finnes motgift, og den behøver ikke å være dyr. Mens Jenum jobbet på Romsås viste undersøkelser at folk i Oslo øst var mer inaktive og la på seg mer enn folk i de vestlige bydelene.

Derfor sparket Jenum i gang mosjonsgrupper for bydelens innbyggere og det fikk navnet Mo-Ro (Mosjon på Romsås).

Bare tre år etterpå var vektøkningen på Romsås mindre enn i kontrollbydelen Furuset, hvor folk ikke hadde det samme tilbudet.

– Folk som ikke deltok så at kiloene rant av på denne gruppen, og at deltagerne kom i god form. Det ble plutselig in å støtte opp om dette og delta. Borettslagene konkurrerte om å få best resultatet. Det ble et veldig positivt opplegg.

Også i dag er det flere trimgrupper. Ann-Christin Aulie går ned i knebøy på kommando fra instruktør Nina Strand Ølnes i gymsalen på Romsås.

– Kroppene våre er ikke i 110 prosent topp stand. Men vi får godt humør av dette. Det er et flott tilbud, sier Aulie.

Instruktørene melder om flere av deltagerne har fått bedre helse.

TRENINGSSUKSESS: Nina Einlyng (t.v.) og Ann-Christin Aulie (t.h.) trener kondis, balanse og styrke gjennom Frisklivssentralen på Romsås. Ann-Christin Aulie har begynt å trene etter anbefaling fra legen. Det er den reneste tortur, men jeg føler meg vel etterpå. Bydelen Romsås har laget flere mosjons- og gågrupper som enten er gratis eller veldig rimelige. Folk strømmer til – og får målbart bedre helse. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

 

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også flere artikler fra Vektklubb.no: