Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

FRISTELSE: Den klassiske juletallerkenen med ribbe, medisterkaker og julepølse er noe av det mest kaloririke du kan finne på julebord. Foto: Magnar Kirknes/VG

Vektklubbs guide til julebordsmenyen

Ribbe eller lutefisk? Riskrem eller krumkaker? Det er ikke alltid like lett å vite hva du skal velge på julebord. Vektklubb guider deg gjennom julebordmenyen.

 

Julefeiringen startet tidlig, og vi har blitt fristet med julesnacks og julemiddager fra så tidlig som oktober - og det varer helt ut i februar, påpeker ernæringsfysiolog Eline Birkeland. Foto: Robert S. Eik / VG

Sprøstekt svinesvor som glinser i fettet, salt og mørt pinnekjøtt, og masse, masse saus. Du kjenner du er stappmett, men klarer ikke å motstå den siste medisterkaken, en ekstra porsjon med riskrem eller – skål! - en liten øl og akevitt på tampen.

Julehelgen er endelig her, og med det også julemiddagen – noe som kan føles utfordrende hvis du prøver å gå ned i vekt. Etter flere uker med stålkontroll kommer med julebordinvitasjoner i fleng, og valgmulighetene til middag har begrenset seg til ribbe og riskrem.

- Det er ingen som forventer at en som slanker seg også skal slanke seg på julaften, men julen er ikke bare julaften og romjulen, sier klinisk ernæringsfysiolog Eline Birkeland.

Det er ikke uvanlig å bli invitert på gjerne to og tre julebord i løpet av de lange vintermånedene.

- Julemat inneholder ekstremt mye fett, og er i tillegg veldig godt, så da spiser man mer enn vanlig, sier klinisk ernæringsfysiolog Eline Birkeland.

Sterke smaksstimuli

Christian A. Drevon er professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Han forteller at hovedproblemet med julen og julemat er sammensatt.

 

FOKUS: Christian A. Drevon fra Universitet i Oslo kan fortelle at bare noen små og intense økter med fysisk aktivitet kan gjøre mye for energibalansen din. Foto: Jan Petter Lynau/VG

- For det første får man et stort tilbud om velsmakende mat over lang tid. Dette kombineres med lite fysisk aktivitet nå som det er mørkt ute, og man er travel og i tillegg må rekke mange festligheter, sier Drevon.

Professoren forteller at du i løpet av et langt og stort julemåltid kan ende opp med å spise og drikke så mye som halvannet døgns energibehov.

- Det fete, det salte og det søte er de sterkeste smaksstimuli vi har, og det er nettopp disse smakene som brukes masse av i julen. Julemat og alkohol er svært energirikt, og hvis måltidene trekker ut har du plutselig fått i deg 3000 kalorier, opplyser Drevon.

Lov å kose seg

Ernæringsprofessoren understreker likevel at det er viktig ikke å se for mørkt på det, og ikke bli for stresset av julens smakfulle og kaloririke menyutvalg.

- Se på julen som en mulighet til å ha en hyggelig sosial opplevelse, men under kontrollerte betingelser. Velg det du liker best, og spis passe mengder. Du kan også se på denne perioden som en flott mulighet til å snu på flisa: Lag et par avtaler og legg inn litt fysisk aktivitet på en time eller tre i løpet av julens fridager. Da er du straks mye mer i energibalanse.

 

KLASSISK: Men også svært rik på både salt, fett og kalorier. Foto: Magnar Kirknes / VG

Drevon understreker at det er viktig å ikke melde seg ut av livet hvis du skal ned i vekt.

- Akkurat som at årstidene forandrer seg, endrer maten seg gjennom året. Disse forskjellene er viktige, og julehøytiden er et brudd i en ensformig og mørk tid på tre-fire måneder. Så ta del i julefeiringen, men gjør det med måte og uten nødvendigvis å gjøre det til hovedfokus i livet ditt, sier ernæringsprofessoren.

Birkeland forteller at man kan gjøre noen små grep og samtidig kose seg med middagsselskapet med god samvittighet.

- Du kan for eksempel spise en mindre porsjon eller droppe det mest fete og kaloririke på tallerken. Vær oppmerksom på at alkohol- og sukkerholdige drikker inneholder mye kalorier. En porsjon riskrem gir cirka like mange kalorier som en hel middag til en voksen, tipser Birkeland.

Vektklubbs julebordguide

I julens ånd har vi satt sammen en typisk julemeny med klassiske hovedretter og desserter. Klinisk ernæringsfysiolog Eline Birkeland og Vektklubb-ekspert Eli Anne Myrvoll Blomkvist gir deg her sine supertips for å styre unna den verste kalorismellen.

Kaloriberegningene er gjennomført av Blomkvist, og er omtrentelige overslag. De kan variere stort da det avhenger mye av fettmengde på kjøtt og saus, samt porsjonsstørrelse. Blomkvist har gått ut i fra en stor tallerkenporsjon, da mange nok forsyner seg flere ganger.

Hovedrett

BRA OG DÅRLIG: Selv om lutefisken er mager, er tilbehøret svært kaloririkt. Dropp ribbefettet, og noen kalorier er med ett spart. Foto: Jan Petter Lynau/VG

1. Lutefisk, ertestuing, ribbefett, bacon, poteter, sennep, lefse (1000 kcal)

Fisken i seg selv er mager, men full porsjon med tilbehør gir kalorier tilsvarende i underkant av to middager. Det er i hovedsak mengden ribbefett man forsyner seg med som vil avgjøre. 5-6 spiseskjeer fett gir like mange kalorier som en hel middag. Eventuelt kan du droppe bacon og ribbefett, og heller unnde deg et par spiseskjeer lys sirup. Da sparer du rundt 300 kcal.

2. Ribbe, medisterkaker, julepølse, poteter, surkål, rødkål, eple, sviske, saus (1850 kcal)

Dette er en av de mest kaloririke julemiddagene og full porsjon med tilbehør gir like mange kalorier som tre hele middager, altså rundt 1500-1800 kalorier. Selve kjøttet er magert og den harde svoren inneholder ikke heller mye fett. Fjerner man fettlaget mellom svoren og kjøttet, har man redusert kaloriinnholdet betraktelig. Medisterkaker, julepølse og sausen inneholder mye fett og kan være lurt å begrense inntaket av. Mange tror de bør fjerne svoren også, men den er ikke spesielt fet.

3. Pinnekjøtt, kålrabistappe, kraft/saus, vossakorv (1950 kcal)

Pinnekjøtt har mye fett, men det er vanskeligere å unngå sammenlignet med ribben. Tar man bort det man tydelig kan se, får man likevel redusert innholdet ganske mye. Dessverre har både kraft eller saus og vossakorv mye fett, og kålrotstappe til julemiddag lages vanligvis med fløte og/eller fett fra pinnekjøttet.

4. Rakørret, lefser, rømme, rødløk, poteter, smør (1000 kcal)

Fisken er fet, men fettet er av den riktige sorten som man lett får litt for lite av i hverdagen, så spis og kos deg. Begrens heller mengden rømme og smør.

5. Kalkun, fløtesaus, stuffing, ovnsbakte rotgrønnsaker, potetmos, rosenkål (1000 kcal)

Kjøttet er magert. Fløtesaus derimot inneholder mye fett, og det kan ofte stuffingen også gjøre.

Dessert:

SØTT OG GODT: Visste du at en porsjon riskrem med rød saus kan inneholde like mange kalorier som en hel middag? Be om en halv porsjon, og mye er gjort. Foto: Marius Knutsen/VG

1. Riskrem med rød saus og mandler (400 kcal)

Reduser porsjonen, og be gjerne om halv porsjon. Det er vanskeligere å gjøre riskrem sunnere fordi alle kaloriene ligger i fløten, og det er selve kremen som inneholder det meste av kaloriene.

2. Karamellpudding med pisket krem og karamellsaus (350 kcal)

Puddingen er i seg selv kaloririk, og kremtoppen inneholder mye kalorier du lett kan droppe. Be derfor om pudding uten krem. Selve karamellsausen drar ikke mest kalorier, men du behøver ikke akkurat slikke ren dessertskålen.

3. Vaniljeis med multer og krumkake (350 kcal)

Multer er sunt såfremt de ikke er dynket i sukker. Dropp krumkaken, for den i seg selv er den del kalorier. Be gjerne om én iskule med multer istedenfor to. Dette er det beste valget kalorimessig av alle dessertene.

4. Vaniljeis med bjørnebær og eggelikør (300 kcal)

Som multer er bjørnebær sunt såfremt de ikke ligger i sukkerlake. Alkohol, derimot, inneholder alltid masse kalorier. Man skal ikke få i seg mange spiseskjeer før kaloriene stiger betraktelig. Be om én kule.

5. Assortert julekakefat med pepperkake, krumkake, kransekake, serinakake og kokosmakron (300 kcal)

Hvis du holder deg til én av hver kake, og kakene ikke er større enn de du kjøper i butikken, så kommer ikke denne desserter noe verre ut enn de andre. Er du imidlertig opptatt av kaloriene så ville jeg heller valgt en halv porsjon isdessert.

 

EKSPERT: Julen kan føles skummel for de som prøver å gå ned i vekt. Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist har noen lure tips på lager. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Ekspertens juletips

- Det er viktig å kose seg i julen. Men husk at det er forskjell på å kose seg og å fråtse, tipser klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubb-ekspert Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Her er Myrvolls supertips for hvordan du kommer deg trygt i havn i julen.

  1. Tygg godt, smak på maten og ikke hiv det i deg. Gi deg selv tid til å bli mett.
  2. Prøv å huske på «to-regelen» når du sitter rundt bordet: Ta to poteter, to små ribbestykker, to skjeer saus, to Twist. Hold deg til dette antallet for å unngå å gå over styr.
  3. Prøv å planlegge når du kan begrense deg. Må du for eksempel smake på alle julekakene hos svigerforeldrene dine på første juledag? Prøv heller å kose deg med en klementin eller to.
  4. Husk at den andre porsjonen dessert ikke er dobbelt så god som den første. Spis og nyt heller den ene desserten du bestemmer deg for.
  5. Se på maten du spiser og vær deg bevisst den. Ikke spis foran TV-en, for da er det vanskeligere å registrere at du blir mett.

Kilde: Eli Anne Myrvoll Blomkvist, ernæringsekspert

Pass opp for alkoholen

Det er ikke bare maten som er de store kalorityvene i julen. Alkohol og brus er også svært kaloririke og kan raskt tippe deg over grensen.

Hver av alternativene under gir like mange kalorier som en hel middag, altså over 500 kcal!

- Farris, vann og lettbrus er kalorifritt. Alkoholfritt øl og lettøl inneholder kun halvparten så mange kalorier som vanlig brus, tipser ernæringsfysiolog Eline Birkeland.

2,5 bokser øl
3,6 bokser øl med 70 % mindre karbohydrater
5 glass rødvin
2 flasker rusbrus
5,5 glass hvitvin
5 glass akevitt
1,4 dl vodka
2,1 dl Cognac
1,2 l sukkerholdig brus
4 bokser alkoholfritt øl
4 bokser lettøl
3,5 flasker eplemost

Kilde: Eline Birkeland, ernæringsfysiolog

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

8 knep for å stoppe å spise i tide

Slik blir du lurt til å spise mer

Gå deg slank